menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    dinsdag 16 april 2024

Bloemstuk met Helleborus winterwit

Ook al verlangen we stiekem naar wat meer zon, Helleborus is dé bloem van de maand februari en een eerste voorbode van de lente. 

Bloemstuk winterwit

Wat heb je nodig?

  • 3 witte plastic potjes diameter 11 cm
  • 1  gipswindel van bij de apotheek :10 cm breed en +- 2,75 m lang
  • Styroporringen, half rond: diameter 17 cm
  • Strokrammen
  • 2 pakken beregras
  • Groene verf
  • Plastic flesjes
  • Teil met lauw water
  • 3 x Helleborus: hier is Christmas Carol gebruikt


Hoe ga je te werk?

Spuit eerst de witte ringen groen. Als het beregras indroogt zie je geen wit isomo.

Hang de potjes omgekeerd over de plastic flesjes.

Knip het gips in de lengte in 2.  Knip nu allemaal vierkantjes.  Neem een vierkantje , ga even met je hand onder water en haal direct uit. Kleef nu het gips op het plastic potje.  Gezien je potje omgekeerd hangt, begin je aan de bodem.  Herhaal dit tot je bovenaan komt en dan kan je het gips een beetje over de rand laten komen. Wie het liever wat netter heeft kan het gips naar binnen plooien.  Tijdens het “kleven” overlap je telkens het voorgaande stukje.  Wil je graag de structuur van het gips zien mag je niet teveel wrijven. Wens je een egaler effect,  smeer het gips dan wat open.

Bloemstuk winterwit

Laat de 3 potjes drogen. Normaal gezien zijn deze na een half uurtje gebruiksklaar.

Ondertussen kuisen we ons beregras. Knip de onderste 5 cm van het gras af. Neem een oude waslap, maak deze nat en kuis elk grasje één voor één af.  Je zult zien dat beregras eigenlijk wel smerig is.  Eens alles gekuist kunnen we beginnen wikkelen.

Neem een 3 tal grassen , let op dat deze ongeveer dezelfde lengte hebben , en leg deze naast elkaar op de platte zijde van de ring. Prik een strokram door gras 1 en 2 en een strokram door gras 2 en 3. Begin nu ietwat schuin te wikkelen .  Tijdens het wikkelen overlappen we steeds een deel van de voorgaande wikkeling en houden we telkens  alles goed vast met onze duim. Prik tenslotte een 3 tal krammen door de ring om de grassen vast te zetten.  Alle krammen bevinden zich dus onderaan de ring.  Grasjes die er nu nog uit piepen knippen we af.  

In totaal zal je 1,5 pak beregras gebruiken.  De andere helft kan je in een vaasje zetten en gebruiken om eventueel je ring te corrigeren mocht het beregras indrogen en je een gaatje ziet

Helleborus in het potje steken – ondertussen mooi gedroogd- ring errond leggen en klaar!

Tips en weetjes

Er zijn bepaalde Helleborussoorten die kunnen dienen als kamerplant tijdens de wintermaanden.  Zoals: Helleborus Candy Love, Snow Love en Amalia. Deze zijn echter niet zo goedkoop. Nadien kan je ze wel uitplanten in de tuin maar vooraleer je Helleborus aankoopt, denk dan eerst na waar je deze wilt plaatsen. De Helleborus die ik gebruikt heb: Christmas Carol is budgetvriendelijk en toch vrij goed houdbaar in huis. Let wel: deze staat niet in een warme ruimte! Zet deze in de inkomhal of op een koele plaats en je zult er weken van genieten. Het is en blijft een tuinplant. 

Potten met Helleborus staan het liefst op een plaats met lichte schaduw en uit de felle winterzon. Een goede drainage is zeker belangrijk want Helleborus heeft een hekel aan natte voeten. 

Wil je de plant voor een langere tijd in pot opkweken , voorzie dan een ruime, hoge pot die gevuld wordt met aangepaste potgrond. (bladgrond, leemgrond, gemengd met compost) 

 

#5282Petra Matthys

Auteur: Petra Matthys
Hedendaags bloemschikken – themagerichte workshops
www.hetbladmotief.be

Terug naar boven icoon