menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 28 maart 2024

Brandnetels voorkomen en verwijderen

Brandnetels, vaak een doorn in het ook voor de meeste tuineigenaars die ze dan ook liever niet in hun tuin hebben. Tenzij ze bedoeld zijn om er lekkere thee van te maken of voor hun andere geneeskrachtige werking.
Het verwijderen van brandnetels kan op verschillende manieren. Hieronder geven we enkele tips om de tuin vrij te houden van brandnetels.

De Urtica dioica en Urtica urens (de grote en de kleine brandnetel) zijn de twee soorten die meestal in onze tuinen voorkomen. De kleine brandnetel groeit meestal op sterk bemeste plaatsen zoals composthopen of kippenrennen en is een eenjarige plant. De kleine brandnetel wordt ongeveer een halve meter en heeft een penwortel. De grote brandnetel heeft een wortelgestel met wortelstokken. Daardoor kan de grote brandnetel snel een grote oppervlakte beslaan. De grote brandnetel kan bovendien uitgroeien tot exemplaren tot 2,5 meter.

Verschil tussen grote brandnetel en kleine brandnetel


Brandnetels tegenhouden

brandhaartjes van de brandnetelEen eerste tip om brandnetels te weren uit de tuin is ze tijdig te verwijderen voor ze zich kunnen vermeerderen. Dit doen ze ondergrond en door zaailingen. 
Grote brandnetels bloeien vanaf juni tot in de herfst en zijn windbestuivers. De mannelijke plant laat de bloemen openspringen waardoor het stuifmeel in een wolk omhoog schiet, in de hoop op bevruchting bij vrouwelijke bloemen.

De kleine brandnetels vormen ook zaden die een zeer lange kiemkracht hebben. De zaden kunnen makkelijk 5 jaar lang wachten op een geschikt moment om te kiemen. Het is dus belangrijk ervoor te zorgen dat brandnetels niet tot bloeien toe komen.

Brandnetels verwijderen

Brandnetels kan je gemakkelijk handmatig verwijderen. Doe hiervoor wel beschermende handschoenen aan want wanneer de brandhaartjes aan de stengels of bladeren afbreken komt er een mengsel vrij die irritatie en jeuk veroorzaken. Het is een combinatie van acetylcholine, histamine, serotonine en mierenzuur.

De jeuk bij de kleine brandnetel is meestal heviger dan bij de grote variant. Beide soorten hebben geen brandhaartjes op de wortels, waardoor je ze gemakkelijker kan vastnemen aan het wortelgestel.

Schoffelen kan ook, maar het is aangeraden om dit op in een droge periode te doen, zo krijg je het beste resultaat. Bij een natte ondergrond kan het gebeuren dat de restanten terug aangroeien.

Uitgraven kan ook, maar weet dat het wortelgestel van de grote brandnetel goed verspreid kan zitten door de rizomen.

Tenslotte kan je ook een bestrijdingsmiddel gebruiken om de tuin vrij te houden van brandnetels. Belangrijk is dit product te gebruiken bij een groeizaam weer en op een bewolkte en droge dag.

 

#5399Karel

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon