De invloed van kleuren in de tuin
Het gebruik van kleur is iets persoonlijks. We worden niet allemaal geprikkeld door dezelfde kleurencombinaties. En maar goed ook. Hoe zou de wereld er uit zien moest iedereen dezelfde tinten dragen, de woonkamer in dezelfde kleur zou schilderen of de tuinborder met dezelfde bloemen zou beplanten? De diversiteit maakt het juist boeiend! Toch zijn er een aantal combinaties die het spannender kunnen maken, of net het tegenovergestelde. Kiezen voor bepaalde kleuren is een uiting van je persoonlijkheid, een expressie van wie je bent. Kleuren hebben ook invloed op onze emoties en zelfs ons gedrag. We associëren ze automatisch met bepaalde voorwerpen, mensen die we kennen of situaties uit het dagelijkse leven.
Kleur in de plantenborder
Niet alleen bij de keuze van onze kledij of inrichting van ons interieur is kleur een belangrijk aspect. Ook bij het inrichten van de tuin en bij de selectie van beplanting kan kleur ervoor zorgen dat je project slaagt of niet. Wil je net dat ietsje meer, een border die niet zomaar een willekeurige verzameling is van verschillende, op het gevoel af gekozen planten? Verdiep je dan even in de kleurencirkel en maak van jouw plantenborder een uniek kunstwerk.
De kleurencirkel is opgebouwd uit drie primaire kleuren: rood, blauw en geel. Meng je deze kleuren dan krijg je de secundaire kleuren oranje, groen en paars. Tertiaire kleuren ontstaan door een primaire kleur met een secundaire kleur samen te voegen. Aan de ene zijde van de cirkel vind je de warme tinten, aan de andere zijde de koude maar die lijn is vrij dun. Neem bijvoorbeeld geel, een kleur die zowel koud als warm kan aanvoelen. Citroengeel is eerder koud maar voeg je er wat oranje aan toe dan ontstaat een warm geel. Planten hebben ook vaak een dergelijk complex kleurenpallet.
Gebruik de juiste combinatie
- Complementair: Kleuren die tegenover elkaar liggen op de cirkel, zijn complementaire kleuren. Daarbij wordt een kleur uit de warme zone en een kleur uit de koude zone genomen: groen en rood, paars en geel, blauw en oranje. Plaats je deze twee tinten naast elkaar dan zal je merken dat ze elkaar versterken. Dit kan resulteren in een spannend geheel maar kan in een plantenborder ook snel te druk worden. Te veel complementaire elementen kunnen al gauw vervelen en als te druk worden aanschouwd, zeker in een kleine stadstuin. Een border met veel sterk contrasterende kleuren zal de rust verstoren en vermoeiend zijn voor het oog. Een complementaire kleur kan je best gebruiken als accent, als eyecatcher in de border. Hierin een juist evenwicht vinden is cruciaal. Je kan er ook voor kiezen om de accenten te leggen in éénjarige bloemen die je in bloempotten plant. Zo heb je de vrijheid om verschillende potten te combineren en heb je de mogelijkheid om ze te verplaatsen als je niet tevreden bent over het resultaat.
- Harmonieus: een rustiger gevoel krijg je als je een geleidelijke overgang maakt en kleuren kiest die naast elkaar liggen op de kleurencirkel. Neem bijvoorbeeld een aantal warme tinten rood, oranje en geel of koude tinten paars en blauw. Witte bloemen passen zowel bij koude als bij warme tinten. Ook roze, paars en grijs of wit en groen zijn heel mooie combinaties. Is jouw tuin groot genoeg, deel hem dan op in tuinkamers en werk met verschillende thema's.
Bij het maken van een beplantingsplan is niet alleen de keuze van bloemen belangrijk maar ook de kleur en vorm van bladeren. Planten zoals Hosta's, Heuchera, Asarum,.. kunnen de border opvullen en alles met elkaar verbinden tot een spel van kleur en structuur, net zoals siergrassen (Festuca, Carex,...) dat doen. - Ruimtelijk effect: Kleuren kunnen een tuin groter of kleiner laten lijken. Met koude tinten zoals paars en blauw creëer je openheid en laat je een ruimte groter lijken. Ideaal dus voor een kleine stadstuin. Warme tinten zoals rood en oranje laten een tuin kleiner lijken. Zo kan je ook lange, smalle tuinen visueel breder laten lijken en brede tuinen er smaller laten uitzien.
Welk gevoel krijgen we bij bepaalde kleuren?
- Geel: een inspirerende kleur die geassocieerd wordt met de zon en staat voor optimisme en vrolijkheid. Het is ook een kleur die specifieke insecten aantrekt zoals de pluimvoetbij. Een grote bij die zijn nectar bij voorkeur verzameld op gele bloemen.
- Oranje: roept zeer intense gevoelens op, is een feestelijk kleur, oppeppend en heilzaam. Het straalt ook vriendelijkheid uit en is ideaal om een dieprode tint te verzachten.
- Rood: een kleur die intense gevoelens naar boven brengt en dit zowel positief als negatief. Een kleur die de adrenaline op peil houdt en ons energie geeft.
- Roze: een jeugdige, romantische en vrolijke kleur waar je gelukkig van wordt. Roze is veelal een vrouwelijke kleur.
- Paars: zeer opbeurend en rustgevend. Een kleur die gerelateerd wordt met spiritualiteit en creativiteit.
- Blauw: een koele kleur die rustgevend werkt. Een kleur die de productiviteit bevordert en wordt aanzien als een betrouwbare kleur.
- Groen: elke kleurschakering kan een ander gevoel geven. Lichtgroen en donkergroen hebben een relaxerende werking. Felgroen geeft juist energie en olijfgroen zorgt voor harmonie in een ruimte.
- Wit: een zeer neutrale kleur die helderheid geeft en een nieuw begin symboliseert.
Een eenheid aan kleuren in de tuin kan heel krachtig werken. De keuze van materialen en andere elementen zoals tuinmeubelen, schermen, kleur van de tuinmuur en verlichting dragen naast de keuze van een voor jou best passende beplanting, mee tot een mooi geheel. Maar ook de verschillende seizoenen, de bloei van natuurlijke planten en de lichtinval in de tuin zijn factoren die we niet mogen vergeten.