menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    vrijdag 3 mei 2024

De opmars van de wasbeer

De wasbeer komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en voelt zich het meest thuis in koele en vochtige bosrijke gebieden. Het is een uitstekende zwemmer en klimmer. Maar dankzij zijn opmerkelijke aanpassingsvermogen is hij in staat om zich ook in andere omgevingen te vestigen, zelfs in steden. Ook in Wallonië en Vlaanderen kunnen we steeds vaker dit dier waarnemen. 

Wasbeer

Invasieve soort 

In 1934 werd de gewone wasbeer geïntroduceerd in Europa voor de jacht. Deze invasieve soort werd in Vlaanderen voor het eerst gespot in het noordelijk deel van Limburg. Echter, de afgelopen tien jaar is de wasbeer enorm in opmars. Het zijn de nakomelingen van wasberen die eerder ontsnapt of vrijgelaten werden, en nu voor heel wat problemen en overlast zorgen. In een paar jaar tijd is de populatie in België gegroeid tot naar schatting meer dan 60.000 exemplaren.

Hoewel de wasbeer een onweerstaanbaar schattig uiterlijk heeft, is het een ware opportunist en alleseter. Naast fruit, planten en noten staat ook dierlijk voedsel op het menu. Van rivierkreeften en amfibieën tot kleine zoogdieren ter grootte van een haas, en zelfs vissen. Ze zullen er ook niet van terugdeinzen om nesten van uilen en andere vogels te plunderen, en zelfs kippen in de tuin zijn niet veilig met een wasbeer in de buurt.

Hoewel wasberen in principe geen direct gevaar vormen voor de mens, kunnen ze wel vervelend zijn en flink wat schade berokkenen in en rond woningen. Ze hebben de neiging om in vuilnisbakken te snuffelen en vinden soms hun weg naar zolders en garages. Ook in boomgaarden en maïsvelden kunnen ze een ravage aanrichten.


Voortplanting

Wasberen invasiefVanaf februari begint de paartijd en na een draagtijd van ongeveer 60 tot 73 dagen worden de jongen geboren. Het nest wordt doorgaans in een holle boom gebouwd, maar in stedelijke omgevingen kan het net zo goed in jouw garage zijn.

Het mannetje is polygaam en zal achtereenvolgens meerdere vrouwtjes bevruchten, terwijl het vrouwtje monogaam blijft en verantwoordelijk is voor de zorg van de jongen. Tijdens de nachtelijke uren gaat het vrouwtje samen met haar kroost op zoek naar voedsel. Na één jaar zijn de vrouwtjes geslachtsrijp, bij mannetjes is dit rond de leeftijd van 2 jaar.

Bestrijding

In Amerika blijft de wasbeer het doelwit van de jacht vanwege zijn waardevolle pels. In Europa is de wasbeer een invasieve soort, wat betekent dat er geen beperkingen zijn op het jagen. Toch proberen ze in Vlaanderen momenteel een andere aanpak voor de bestrijding. Zolang het nog mogelijk is, worden de dieren levend gevangen en ondergebracht in dierentuinen.

Als je in een gebied woont waar al wasberen zijn gesignaleerd, is het verstandig om waakzaam te zijn. Laat geen voedsel rondslingeren, zorg ervoor dat vuilnisbakken goed afgesloten zijn, blokkeer mogelijke toegangen tot de woning zoals kattenluiken en andere openingen in gebouwen, en sluit het kippenhok 's nachts zorgvuldig af. Houd je huisdieren 's nachts binnen om mogelijke verwondingen te voorkomen. Wasberen zijn potentiële dragers van infectieziekten en parasieten, waaronder de wasberenspoelworm die ook voor de mens gevaarlijk kan zijn als je in aanraking komt met de uitwerpselen. Het is dus niet onbelangrijk om hun populatie onder controle te houden.

#6059Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon