Eten volgens de seizoenen: peterseliewortelsoep
Eén van de vergeten groenten is de peterseliewortel, of wortelpeterselie. De groente lijkt op pastinaak, maar heeft een subtiele geur en smaak van peterselie. Het is een bijzonder en heerlijk ingrediënt in gerechten zoals soep en puree. De peterseliewortel kan in het voorjaar geplant worden en oogsten vanaf het einde van de zomer tot vroeg in het voorjaar. Eens geoogst kan de wortel een tijdje ongewassen bewaard worden op een koele en donkere plaats. De wortelpeterselie zit boordevol vitaminen en is dus de ideale gezonde vervanger voor de aardappel in koolhydraatarme gerechten. Haal de wortel in huis en proef het zelf!
Voor 2 personen:
- 250 g peterseliewortel
- 50g aardappelen
- 1 liter groentebouillon(blokje)
- boter
- peper en zout
Voor de afwerking:
- 1 knoflookteentje
- 50 ml olijfolie
- spekblokjes
- stokbrood
- verse krulpeterselie
- citroensap
Bereiding:
- Schil de peterseliewortels en snij in grove stukken. Doe dit ook met de aardappelen.
- Verhit de boter in een hoge kookpot en stoof de stukjes peterseliewortel en aardappelen aan voor een 5 tal minuten.
- Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook. Laat de soep voor 20 minuten doorkoken.
- Haal de soep van het vuur en mix ze glad met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de soep in twee soepkommen en werk af met de krulpeterselie.
Extra toppings:
- Bak spekblokjes krokant in een antikleefpan.
- Pel de look en mix fijn samen met de peterselie en olijfolie. Voeg het citroensap toe aan de olie.
- Werk de soep af met de gebakken spekblokjes en voeg enkele druppels toe van de peterselie-olie
- De soep is klaar om op te dienen. Eet smakelijk!