Hoe voorkom je dat planten in de tuinkas verbranden?
Een tuinkas of serre is de ideale omgeving voor het kweken van je eigen groenten en fruit, vooral voor gevoelige gewassen zoals tomaten, paprika's, pepers, komkommers,.... Maar als het buiten zomers warm is, dan kan de temperatuur binnenin de tuinkas snel oplopen. Te felle zon zal de planten onherroepelijk verbranden en de grond te snel uitdrogen.
Maar gelukkig zijn er verschillende oplossingen om je tuinkas te beschermen tegen het directe zonlicht en te voorkomen dat de temperatuur te sterk zal oplopen...
Zorg voor voldoende ventilatie
Elke tuinkas is voorzien van één of meerdere dakramen, maak hier gebruik van want voor een optimale groeiomgeving is een goede ventilatie noodzakelijk! Het voorkomt dat het te warm wordt in de serre en dat er op de ramen condens ontstaat. Laat daarom de dakramen zoveel mogelijk open staan, behalve bij hevige wind. Dit kan manueel maar een automatische raamopener is hierbij zeer handig. Eigenlijk is een dergelijk systeem onmisbaar! Het werkt niet op elektriciteit maar op basis van warmte. Afhankelijk van de temperatuur wordt de tuinkas dan automatisch verlucht.
Een automatische raamopener werkt zo: de cilinder in de raamopener is gevuld met een olie die reageert op temperatuurschommelingen en hierdoor automatisch uitzet of krimpt. Vanaf 15° C zet de olie uit en zal de cilinderstang uitschuiven waardoor het dakraam opent. Hoe warmer het wordt, hoe verder de stang uit de cilinder schuift en het raam meer zal openen. Van zodra de temperatuur terug daalt, zal de olie in de cilinder krimpen en het raam langzaam aan terug sluiten. Volgens de grootte en het gewicht van het raam bestaan er diverse modellen.
Extra verluchting met een louvreraam
In combinatie met een dakraam zorgt een louvreraam of lamellenraam voor een optimale ventilatie. Een louvreraam bestaat uit meerdere lamellen in gehard glas en wordt in de zijwand gemonteerd. De lamellen kunnen in horizontale stand worden geopend, in verticale stand overlappen ze elkaar en is het raam gesloten. Optioneel kan een speciale raamopener voorzien worden.
Gebruik schaduwdoek
Te felle zon kan een negatief effect hebben op de groei van jouw planten. Met een UV-bestendig schaduwdoek kan je het licht filteren en een schemering brengen in de tuinkas. Een dekking van 40 tot 50% is voor de meeste gewassen geschikt. Je kan eventueel ook een vliesdoek gebruiken, dat is een goedkopere oplossing maar een schaduwdoek heeft een langere levensduur en houdt zowel een deel van de warmte als het zonlicht tegen. Het voorkomt dus oververhitting, verbranding en het uitdrogen van je planten.
Als de profielen van je tuinkas voorzien zijn van gleuven dan kan je het schaduwdoek door middel van clips makkelijk aanbrengen. Dit kan zowel aan de binnen- als de buitenkant, maar aan de binnenzijde van de tuinkas zal het doek langer meegaan aangezien het dan minder onderhevig is aan weersinvloeden en het niet kan beschadigd worden door de wind.
De tuinkas witten met witvast
De ramen van grotere tuinkassen worden vaak gewit met witvast of kassenwit maar dat kan natuurlijk ook bij kleinere tuinkassen. Het is een zeer populair schermmiddel dat gebruikt wordt door telers over de hele wereld. Het is zeer efficiënt en makkelijk aan te brengen, ook bij veranda's, koepels, werkplaatsen,... wordt het vaak toegepast.
Witvast legt een filter op de ramen aan de buitenzijde en voorkomt dat teveel aan warmte en zonlicht de kas kan binnendringen. Op die manier ligt de temperatuur in de tuinkas een stuk lager. Als het regent is de filter transparant en kan de zon naar binnen schijnen, daarna droogt het op en kleuren de ramen opnieuw wit. Het middel bevat geen schadelijke stoffen die de tuin of vijver verontreinigen. Afhankelijk van de weersomstandigheden zal het gemiddeld 2 maanden op de ramen blijven. Met een nevelpistool, rugspuit of verfkwast kan het eenvoudig aangebracht worden.
Ontdek hier ons volledig assortiment tuinkassen en serrebenodigdheden.