Kamerplant van de week - Inge stelt voor: Chlorophytum comosum 'Variegatum'
Er zijn al heel wat coole planten de revue gepasseerd maar nog niet de graslelie. Omdat het een plant is die zeker niet in het rijtje van 'kamerplant van de week' mag ontbreken, stellen we hem graag aan je voor! Zijn Latijnse naam, Chlorophytum comosum 'Variegatum', is iets complexer dan zijn Nederlandse benaming graslelie. Laten we het daarom verder in de tekst gewoon over de graslelie hebben.
Het is een kamerplant die zich vlot aanpast aan zijn leefomgeving en snel tevreden is. Volgens wetenschappelijk onderzoek is het ook een topper in het zuiveren van de lucht. Hij filtert met veel plezier schadelijke stofdeeltjes uit de lucht die je inademt, ideaal voor op kantoor maar ook voor in de woon- of slaapkamer.
In de zuidelijke gebieden van Afrika groeit hij als bodembedekker maar al generaties lang staat hij ook te schitteren in onze woonkamers. Voor deze erg leuke plant maakt het niet veel uit als het nu wat zonniger is of wat donkerder, warm of koud. Als het geen al te extreme omstandigheden zijn weet hij er wel een mouw aan te passen.
Voor huisdieren is de plant niet giftig. Katten durven wel eens een blaadje op te eten en dat is dus niet zo erg. Het zou wel hallucinerende effecten kunnen hebben, dus misschien toch de kat uit de buurt houden om overmatig gebruik te voorkomen?
Van waar komt zijn bijnaam spinnenplant?
De plant vermenigvuldigd zich door aan lange stengels nieuwe plantjes te laten groeien, typerend voor de graslelie. Ze hangen onderaan de moederplant te bengelen net als spinnetjes aan spinrag. Vandaar zijn naam spinnenplant of spiderplant in het Engels.
De nieuwe plantjes die ontstaan na de bloei, maken wortels van zodra ze de grond raken. Op die manier is de plant zeer eenvoudig te stekken. Je snijdt gewoon een nieuw plantje af en zet het in een glas met water tot het worteltjes krijgt. Als dat zo is, mag je de nieuwkomer verplanten in een pot met aarde.
Geen moeilijke kerel
- Standplaats: hij kan zowel op een plek met veel licht staan als op een plaats met wat meer schaduw. Hij heeft hier geen moeite mee maar met minder zonlicht zullen de wit groen gestreepte bladeren wat donkerder verkleuren. Zet hem bij voorkeur ook niet in de volle zon net achter het raam. Geen plek op de grond? Hang hem dan in een hanging basket aan het plafond. Daar zullen zijn prachtige uitlopers mooi tot hun recht komen. En in de zomer mag hij ook naar buiten!
- Waterbehoefte: in de zomer mag je de plant 2 x per week water geven, geen grote hoeveelheden. In het najaar is 1 x per week zeker voldoende. Check altijd eerst de vochtigheidsgraad van de aarde voordat je opnieuw water geeft. Laat ook geen water in de pot staan want dat kan wortelrot veroorzaken.
- Luchtvochtigheid: staat de plant in een ruimte met een te droge lucht dan kunnen de puntjes van zijn fijne bladeren bruin verkleuren. Besproei hem daarom regelmatig met een plantenspuit.
- Voeding: geef enkel in het groeiseizoen bijkomende plantenvoeding om de groei te stimuleren. Eens in de maand is voldoende. Geef geen voeding in de winter.
- Snoeien: oudere bladeren kunnen geel verkleuren en opdrogen, dit is in de meeste gevallen een normaal verschijnsel. De lelijke bladeren mag je gewoon wegknippen.
- Bloeien: de plant bloeit met kleine witte bloemetjes die aan lange stengels groeien die uit het hart van de plant ontspruiten. De bloemetjes doen ons denken aan kleine lelies.
- Verpotten: de plant groeit snel met flinke wortels en heeft sneller behoefte aan een ruimere pot dan de meeste andere kamerplanten. Verplant hem daarom bij voorkeur elk jaar en gebruik nieuwe potgrond geschikt voor kamerplanten.
Haal de graslelie in huis
Geen redenen te vinden om niet voor deze plant te kiezen: makkelijk in onderhoud, groeit snel, eenvoudig te vermeerderen en niet giftig voor de kat! Neem een kijkje in onze webshop en laat hem nog voor de feestdagen bij je thuis leveren. Of schenk de graslelie aan iemand die je dierbaar is!