Kamerplant van de week: Ficus elastica 'Robusta'
Sommige Ficussen verschillen veel van elkaar, andere kan je bijna niet uit elkaar houden. Maar dat het één van de grootste plantenfamilies is, dat is zeker. In haar natuurlijke habitat kan de Ficus elastica 'Robusta' makkelijk uitgroeien tot een flinke boom van wel 30 tot soms 60 meter hoog. In ons klimaat doet de vijgenboom het goed als kamerplant.
Ficus Robusta wordt gekenmerkt door grote glanzende, leerachtige bladeren, gehuld in een donkergroen jasje. De bladeren zorgen voor zoveel karakter dat zelfs een eenvoudige bloempot voldoende is om de kamerplant in te presenteren. Daarnaast bezorgt deze Ficus jou aanzienlijk veel verse zuurstof door het schadelijk stofje formaldehyde uit de lucht te nemen.
Van plant tot rubber
Ficus elastica, ook Rubberboom genoemd, is bekend voor het sap (latex) dat de boom produceert en een eerste belangrijke bron vormde voor rubber. Zo gebruikten de Mexicanen 3000 jaar geleden de substantie om rubberen ballen te maken en werd het later de basis voor luchtbanden, handschoenen en andere kledingstukken. Het melkachtig sap wordt gewonnen door met een mes inkepingen te maken in de boomschors, onder een hoek van 30° tot op het cambium (de weefsellaag waar de plant nieuwe cellen aanmaakt). Aan het uiteinde van de inkeping wordt er een gootje geplaatst met daaronder een potje om de natuurlijke latex op te vangen. Door haar populariteit zijn er veel kweeksoorten ontstaan (meer dan 1000 soorten) waardoor het een geliefde plant is onder de kamerplanten.
Hoe verzorg je de Rubberplant?
- Standplaats: Dat de Robusta een makkelijk te onderhouden plant is, bewijst ze met de keuze van haar standplaats. Ficus houdt van een plekje met indirect zonlicht zoals aan het raam op het noorden gericht. Is de gewenste standplaats niet zo lichtrijk, dan kan dit geen kwaad. Ook met minder licht doet de rubberboom het goed. Wil je jouw urban jungle uitbreiden, dan doen deze schaduwrijke kamerplanten het heel goed met de Ficus 'Robusta'. Probeer de plant nadien niet meer te verplaatsen want het aanpassen aan een nieuwe standplaats met een andere lichtinval vraagt veel moeite van de Ficus.
- Water geven: De kamerplant houdt van regelmaat en krijgt graag wekelijks op hetzelfde moment een gelijke hoeveelheid water. Vergeet je dit eens, dan kan dit geen kwaad. Tracht dit echter wel zo constant mogelijk te houden. Tast in het begin af hoeveel de plant ongeveer nodig heeft. Controleer of de bovenste laag steeds vochtig aanvoelt door lichtjes in de grond te duwen. Van zodra dit niet het geval meer is, geef je wat water bij. Moet je dit dagelijks doen, dan mag je de hoeveelheid water verhogen tot je merkt dat de Ficus een week met het water verder kan. Zet de plant tijdens warme zomers even onder de douche om het stof en vuil van de bladeren te spoelen en een flinke portie water bij te geven.
- Luchtvochtigheid: Niet alleen in de zomer krijgt de rubberboom graag water op haar bladeren. Door haar grote bladeren verdampt de plant heel wat vocht waardoor een kamer met hoge luchtvochtigheid haar goed doet. Het houdt tevens haar bladeren mooi glanzend. Heb je dit niet, dan kan je de bladeren geregeld besproeien met water. Ook het samen plaatsen met andere planten zorgt voor een hogere luchtvochtigheid.
- Voeding: Geef tijdens de bloeiperiode elke twee weken extra plantenvoeding om de groei van de plant te stimuleren. In de winter gaat de plant in rust en hoeft dit niet zo vaak meer te gebeuren.
- Stekken: Je kan je rubberboom stekken door een bladstek of kopstek te nemen. Plaats de stek een uurtje in het water en plant daarna in stekgrond. Doe dit voorzichtig want het witte sap dat vrijkomt bij het snoeien is giftig en zorgt voor vlekken of irritatie. Gebruik handschoenen en een veiligheidsbril.
- Snoeien: In de natuur kan de plant flink de hoogte in gaan. Ook thuis kan je de plant haar groeiruimte geven door geregeld de rubberboom te verplanten. Hou je de Robusta toch liever wat kleiner? Snoei de kamerplant rond de lente of zomer tot maximum 2/3 terug. Let ook hier opnieuw op voor het melkachtig sap in de plant.
Help, mijn Ficus elastica is ziek!
Planten verjongen vaak door oude bladeren te laten afsterven. Het verliezen van bladeren is dus volkomen normaal. Verliest de plant daarentegen veel bladeren, dan heeft de rubberboom te veel water gekregen. Minder de hoeveelheid of verplant de pot opnieuw in droge potgrond. Binnen de kortste keren is jouw vijgenboom weer de oude.
Ontdek de plant nu in onze webshop! Opzoek naar diervriendelijke kamerplanten? Ontdek ze in ons artikel van kamerplanten die je kan houden bij huisdieren.