Kurkuma, van kamerplant tot geneeskrachtige specerij
Kurkuma is een oergezonde specerij en wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken. Maar wist je dat Kurkuma ook een heel mooie kamerplant is?
De prachtige bloem wordt ook wel Siamese of Aziatische tulp genoemd. Curcuma alismatifolia vindt haar oorsprong in tropische regenwouden in landen zoals Thailand en India en houdt dus van veel water en warme temperaturen. De plant kan je ook in de meeste tuincentra vinden. Het is een plant met mooie roze bloemen dat je in de tuinkas kan houden of in de woonkamer onder de juiste omstandigheden. Eens het buiten warmer is dan 15°C mag de plant ook op het terras of balkon staan.
Kurkuma houdt van een plekje in de zon met veel daglicht. Om te voorkomen dat de plant uitdroogt geef je ze best twee maal per week water. Houd het waterpeil goed in het oog maar zorg er ook voor dat de grond niet te nat staat om wortelrot tegen te gaan. Vermijd tocht en geef de plant in de zomer regelmatig plantenvoeding. De bloemen bloeien gemiddeld drie weken. Om te voorkomen dat alle energie naar de dode bloem gaat, kan je deze best verwijderen. In het najaar verliest de plant haar bladeren en bloemen. Ze zal dan in winterslaap gaan. Stop op dat moment met water geven en laat de wortelstok op een koele, vorstvrije plaats staan in verse potgrond. In de lente komen er dan gewoon weer nieuwe bloemen en bladeren.
Kurkuma wortel
Uit de soortgenoot Curcuma longa, de geelwortel wordt het mooie gekleurde poeder gewonnen wat gebruikt wordt als specerij. De wortels van deze plant zijn eetbaar en bevatten ook een sterke geel/oranje kleurstof die vroeger werd gebruikt voor het verven van kledij. De bloemen van deze soort zijn niet roze maar wit van kleur.
Kurkuma bevat curcumine, een stof dat een positieve invloed heeft op onze gezondheid. Geelwortel werd door onze voorouderen reeds gebruikt als geneeskrachtig middel tegen allerlei kwalen. Het is een geweldig middel om jouw immuunsysteem te verstreken en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Chronische ontstekingen zijn vaak de oorzaak van ernstige aandoeningen zoals kanker, hart- en vaatziekten, reuma en Alzheimer. Het behandelen van chronische ontstekingen kan preventief werken en het ontstaan van deze ziekten tegen gaan. Curcumine is een krachtig antioxidant en helpt om vrije radicalen uit ons lichaam te verwijderen.
Curcumine komt ook in onze voeding voor als voedingsadditief met het E-nummer 100. Deze stof kan tevens synthetisch worden bereid. Het gele poeder wordt ook gebruikt als bestanddeel van curry. Verse wortels vind je in gespecialiseerde zaken. Ze zijn heerlijk bij rijstgerechten, in wokschotels en in thee. In combinatie met gember en kaneel of zoethout krijg je een kruidige drank die heerlijk smaakt.