Kalanchoë als kamerplant
Prachtig voorbeeld van altruïsme, dat is de kamerplant van de maand april. De Kalanchoë geeft namelijk veel, en vraagt weinig in retour. Deze kleine, oersterke vetplant met de karakteristieke, felgekleurde bloemetjes is zelfs een expert in het jou beter doen voelen, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.
Met een Kalanchoë in je gezichtsveld zit je lekkerder in je vel, zo simpel is het. Zo toonde Zweeds onderzoek aan dat patiënten op een intensive care die uitkeken op een poster met natuur, zich aanmerkelijk beter voelden dan patiënten die een abstract kunstwerk zagen. En een ander onderzoek liet zien dat patiënten die een operatie hadden ondergaan, aanzienlijk sneller herstelden en minder last van complicaties hadden wanneer ze groen en bomen zagen, dan wanneer een grijze muur hun uitzicht vormde.
Intens
Bijzondere eigenschap van de Kalanchoë is haar bloeiwijze. De plant is namelijk een zogenaamde kortedagplant: deze vormt pas bloemen wanneer de dag korter is dan de nacht. Wanneer de Kalanchoë vervolgens echt bloeit, doet ze dat ook intens: gedurende wel acht weken steken de kleine bloemetjes, variërend in de kleuren wit, roze, rood, geel, oranje of paars, prachtig af tegen het glanzend groene blad.Potentie
Waar de naam Kalanchoë vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Vermoed wordt dat het gaat om een Latijnse verbastering van het Chinese ‘kalan chau’. In China is de plant ook in de vrije natuur te vinden, evenals in Madagaskar en Zuid- en Zuidoost-Afrika. De Duitse zaadhandelaar Robert Blossfeld ziet als eerste de potentie van de Kalanchoë en introduceert haar in de jaren ’30 van de vorige eeuw in Europa als kamerplant. Anno nu zijn er meer dan 200 (!) soorten en is de plant geliefd dankzij haar sterke karakter, frisse uiterlijk en edelmoedige aard.
Kalanchoe blossfeldiana