Kamerplant van de week: de Treurvijg
Eén van de populairste soorten onder de kamerplanten is ongetwijfeld de Ficus. Al jaren geeft ze vorm en kleur aan ons interieur en veeleisend is deze grote familie ook niet. Ficussen behoren tot de familie Moraceae, oftewel de Moerbeifamilie en is oorspronkelijk afkomstig uit het zuiden van Azië en Australië. Deze week laten we je kennismaken met Ficus benjamina 'Kinky', een sterke maar bijzondere plant die rotsvast trouw blijft aan haar standplaats.
Het blad van Benjamin 'Kinky' is donkergroen met een gevlekt crèmekleurig patroon langs de rand ervan. De puntig gevormde blaadjes groeien mooi compact en hangen zelfs lichtjes naar beneden. Dit geeft de plant haar bijnaam als 'Treurvijg'. Maar ondanks deze wat triestig klinkende naam, is het een uitbundige groeier wat haar tot een prachtige decoratieve sierstruik voor binnen maakt.
Verzorging
- Standplaats
Benjamin 'Kinky' houdt van veel licht maar geen te felle zon. Een plaatsje 2-3 meter voor een raam op het zuiden of direct voor het raam op het noorden, westen of oosten is dus geen probleem. Te weinig licht zal de groei doen minderen, met bladverlies tot gevolg.
Welk plekje je ook voor haar kiest, eens gekozen en geplaatst, zal de Treurvijg hier niet meer weg willen. De plant past zich namelijk aan aan het licht, waarop ze haar verdere groeileven afstemt. Een nieuwe plaats kan van de plant dus zoveel energie vragen om opnieuw te wennen, dat ze uiteindelijk ook hier haar bladeren zal verliezen. Denk er dus goed over na voor je beslist.
Groeit de struik daarentegen teveel naar één richting, dan kan je de plant natuurlijk wel draaien. Doe dit in kleine beetjes zodat ze niet te hard schrikt van de verandering.
- Water geven
De grond van de treurwilg dient steeds licht vochtig te zijn, zonder te natte voetjes te krijgen. Geef daarom de plant in kleine beetjes water op kamertemperatuur. Tijdens de zomermaanden kan dit wekelijks tweemaal gebeuren en in de winter eenmaal.
Ben je niet zeker? Voel dan even aan de aarde door je vingers in de grond te steken. Is de grond na 2 dagen droog, dan mag je iets meer bijgeven. Blijft de grond na een week nog steeds erg nat, dan geef je de plant te veel water. Zet de plant in de zomer kort even buiten in de regen om het stof eraf te spoelen. Dit helpt goed ter preventie van spint.
- Temperatuur & luchtvochtigheid
De Treurvijg doet het al jaren goed bij ons, toch mogen we de subtropische temperaturen waarin ze oorspronkelijk groeien niet vergeten. Een lekkere warme ruimte met een hogere luchtvochtigheid, daar houdt de plant van. Maar met iets minder, doet ze het ook al goed. Zorg ervoor dat de plant op koudere dagen in een aangename kamertemperatuur vertoeft van minimaal 14°C overdag en 8°C 's nachts. Voorkom ook tochtige plaatsen waar ze het nog frisser kan krijgen.
- Voeding
Ficus heeft geen plantenvoeding nodig in de herfst of winter. Pas vanaf de lente, wanneer de plant opnieuw ontwaakt uit haar winterslaap, kan ze de extra energie gebruiken. Geef om de maand wat voeding bij maar niet meer dan aangegeven is. Overvoeding geeft de bodem een hoge zuurtegraad waardoor de plantenwortels moeilijk nog water kunnen opnemen.
- Snoeien
Een eenmalige snoei in het voorjaar is nodig om de kamerplant in vorm te houden. Het bevordert tevens de verdere groei. Verwijder ook alle kale en kapotte takken. Staat jouw plant op een goede plaats, dan maakt de Treurwilg snel nieuwe takken aan. In de juiste groeiomstandigheden, kan de plant zelfs tot 3 meter hoog worden.
- Luchtzuiverend
Benjamin 'Kinky' is een felbegeerde plant in onze huiskamers. Niet alleen door haar uitstraling maar voornamelijk ook door haar sterk luchtzuiverend karakter. Ze behoort tot de 10 top van de meest luchtzuiverende kamerplanten en we vinden ze dan ook vaak terug in kantoorruimtes. Eentje dat dus zeker niet mag ontbreken in jouw plantenverzameling.