Kamerplant van de week: Dieffenbachia 'Camilla'
De zon laat zich niet vaak zien maar deze tropische en frisgroene kamerplant brengt hier snel verandering in. We stellen je graag voor aan de prachtige kamerplant van de week: Dieffenbachia 'Camilla'.
Camilla is al enkele jaren niet weg te denken uit onze woonkamer. Denk maar terug aan de kamerplanten die onze grootouders hadden. Hoogstwaarschijnlijk stond deze plant er ook tussen. Zo lang behoort Dieffenbachia tot ons interieur en ook vandaag is ze nog steeds één van onze favorietjes. Dieffenbachia is een grote familie, bestaand uit meerdere soorten waarvan Camilla één van de bekendste is.
Net zoals vele andere kamerplanten, vindt Camilla haar oorsprong in het Amazonegebied waar ze ook daar niet onopgemerkt bleef. Met haar grote unieke bladeren, werd de plant aanschouwt als beschermer tegen negatieve energieën en het boze oog. Met haar in huis, geniet je dus ook van een positieve vibe rond je.
Luchtzuiverend
De bladeren van de plant zijn groen met in het midden een geelgroen patroon. Door haar enorm grote bladeren, is ze de perfecte kamerplant om giftige stoffen uit de lucht te zuiveren. Ze is dus niet alleen bijzonder mooi maar ook sterk luchtzuiverend. Perfect om in je woonkamer of op het kantoor te houden.
Standplaats
Dieffenbachia Camilla is heel gevoelig aan direct licht, maar desondanks heeft ze toch veel indirect licht nodig om te groeien. Een plaatsje met veel licht waarbij de zon niet direct op de bladeren schijnt, is dus de ideale standplaats voor haar. Anders gezegd, een raam op het westen of het oosten gericht is de beste plaats. Let er ook op dat de plant niet veel tocht vangt want bij te veel tocht wordt Camilla snel ziek. De winter overleeft ze bij ons binnen, zo lang de kamertemperatuur niet zakt onder 15°C.
Verzorging
Camilla vraagt niet veel verzorging. Eens om de twee weken wat voeding geven tijdens de zomer, houdt haar bladeren mooi groen en groot. Doe dit niet tijdens de winter. Dan is ze echter in winterslaap en heeft ze geen extra energie nodig. Naast voldoende voeding om te groeien, verraden de grootte van haar bladeren dat ze ook vaak graag drinkt. Grote bladeren verdampen meer waardoor ze geregeld water nodig heeft. Hou de grond licht vochtig door wekelijks eenmaal water te geven. Doe dit met mate zodat er onderin geen laagje water blijft staan. Natte voetjes zijn namelijk niet zo plezant. Omdat Dieffenbachia Camilla oorspronkelijk groeit in het regenwoud, mag de ruimte ook vochtig zijn, zoals in de badkamer. Staat ze ergens anders, besproei dan de bladeren geregeld.
Aandachtspunten
Het regelmatig besproeien van de plant houdt haar bladeren niet alleen gezond, het helpt ook een groot stuk tegen wolluis. Deze plantenziekte zien we vaak terugkomen bij de Dieffenbachia. Het zijn witte wollige beestjes op de bladeren van de plant, die er op het eerste zicht best schattig uitzien. Maar de vrouwtjes prikken gaatjes in de plant om zo het sap te drinken. Zet je plant na de ontdekking in quarantaine en ga de bestrijding van de wolluis aan.
Als laatste, heb je huisdieren of kinderen, zorg er dan voor dat de plant niet binnen handbereik is. Het sap in de stengel en de bladeren zijn giftig. Raadpleeg een huisarts na contact hiermee.