menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    dinsdag 30 april 2024

Dit is hoe je snoei- en tuinafval verwerkt

Na een dagje tuinieren stapelt het snoeiafval zich snel op. Je kunt het natuurlijk naar het lokale containerpark brengen, maar er zijn ook creatievere manieren om ervan af te komen. Waarom zou je het niet nuttig inzetten in je tuin en recyclen? Hier zijn een paar handige tips om het afval binnen de kringloop van je eigen tuin te houden!

Maak zelf compost

Zelf compost makenNet zoals het snoei- en tuinafval in het containerpark wordt omgezet tot compost of mulch, kun je dit afval ook zelf composteren. Door gebruik te maken van een hakselaar of snoeischaar kun je het afval fijn maken en toevoegen aan je compostbak. Snoeimateriaal is houtig en mag daarom niet zomaar aan je compostbak toegevoegd worden.

Wanneer je het afval fijn maakt, wordt de compost luchtiger en versnelt het afbraakproces van je tuin- en keukenafval. De resulterende compost is een voedzame bron voor je bodem, waar je planten van zullen profiteren. Het is belangrijk om grote hoeveelheden van één soort tuinafval te vermijden; wissel snoeiafval af met grasmaaisel, keukenafval, enzovoort. Regelmatig het materiaal omwoelen met een compostpook of spitvork bevordert het composteringsproces.

Mulchen

Het snoeiafval van bomen en struiken kun je niet alleen omzetten tot compost, maar kan je ook gebruiken als mulchlaag in de borders. Deze dunne laag organisch materiaal beschermt de bodem tegen uitdroging in de zomer en beschermt planten tegen vorst in de winter. Bovendien profiteert het bodemleven enorm van een mulchlaag. 

Afsluitingen en tuinpaden

Scherm van snoeihoutCreatieve tuiniers laten hun snoeihout niet verloren gaan, maar gebruiken het voor allerlei zelf ontworpen constructies. Met stevig snoeihout kun je bijvoorbeeld zelf afsluitingen, borderranden of takkenwallen vlechten. Begin met het plaatsen van stevige palen in de grond als raamwerk, waar je vervolgens het snoeihout tussendoor vlecht.

Voor het creëren van een takkenwal volstaat het om eenvoudig een dubbele rij palen te plaatsen en de tussenruimte op te vullen met snoeihout. Je kunt ook het verhakselde hout benutten om een wandelpad aan te leggen in je (ecologische) tuin, of zelfs een tipi mee bouwen voor de kinderen. Met holle takjes kun je jouw eigen insectenhotel maken, een leuke en nuttige toevoeging aan je tuin. Laat je creativitieit de vrije loop en denk eens aan het maken van een eigen ontworpen rozenboogbloemenkrans, beeld, kapstok of een klimframe voor de moestuin! De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos in de kringlooptuin! 


Grasmaaisel recyclen

Grasmaaisel recyclenEen eenvoudige manier om een mulchlaag aan te leggen is door gebruik te maken van grasmaaisel. In je moestuin is het raadzaam om maaisel te gebruiken van intensief gemaaide delen van je tuin, omdat maaisel van langer gras mogelijk onkruidzaden bevat. Breng het maaisel aan in een heel dunne laag van 1 tot 2 cm en vervang het wanneer het verteerd is. In de border helpt het de groei van ongewenste planten te remmen, vooral in een recent aangeplante border waar de kale bodem bedekt wordt met een mulchlaag.

Grasmaaisel kan ook op de composthoop, maar zorg ervoor dat je tussen elke laag voldoende 'bruin' materiaal toevoegt, zoals bladeren en snoeiafval. Een te dikke laag maaisel verteert moeilijk. Als je kippen hebt, zullen ze dol zijn op vers gemaaid gras om in te scharrelen.

Als je grasmaaisel wilt vermijden, overweeg dan een mulchmaaier. Deze maait het gras, versnippert het en verspreidt het gelijkmatig over het gazon. Ideaal voor kleinere tuinen! Met een mulchmaaier hoef je het grasmaaisel niet op te vangen, wat tijd bespaart. De versnipperde grasresten dienen als natuurlijke voedingsstoffen voor het gazon en beschermen het tegen uitdrogende zon en wind. Zo voorkom je tevens dat het gazon verschraalt en ga je de groei van 'onkruid' tegen. 

Afgevallen bladeren

Afgevallen bladeren zijn niet alleen perfect voor het maken van bladcompost, maar je kunt ze ook eenvoudig onder bomen en struiken verzamelen om er de bodem te beschermen tegen erosie, uitdroging en onkruidgroei. De bladeren vormen een natuurlijke bedekking en bieden een uitstekende overwinteringsplaats voor dieren zoals egels en diverse soorten insecten. Zo draag je niet alleen bij aan een gezondere bodem, maar creëer je ook een gastvrije omgeving voor de lokale fauna.

#6074Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon