Tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin
Tuinieren is leuk, maar soms wil je gewoon in je luie zetel op het terras zitten, in plaats van op je knieën tegen het onkruid te vechten. Richt je tuin wat anders in en schakel handige hulpjes in: elk uurtje werk gespaard, is een uur meer genieten. Met deze tips wordt je tuin alvast een stuk onderhoudsvriendelijker.
Weg met onkruid
Mulch is het ultieme wapen van de luie tuinier. Strooi zo vroeg mogelijk in de lente een dikke laag (5 tot 8 cm) van (een mengeling van) grove compost, houtsnippers, hakselhout, bladaarde, vlas of hennep, of champignonmest tussen je planten; daar komt geen onkruidje meer door. De eerste keer is het wat werk om alles uit te rijden en te verspreiden, maar daarna ben je voor jaren zoet. Heb je je tuin nog maar pas aangelegd en zijn er nog veel kale plekken, bedek die dan met ecologisch antionkruiddoek zoals afbreekbaar geotextiel. Na ongeveer drie jaar is het vergaan, maar tegen dan is het potentiële onkruid eronder wel verstikt. Je kunt het eventueel nog bedekken met een laag schors of houtsnippers.
Meer struiken
Een border met vaste planten vergt een pak onderhoud: planten scheuren of vervangen, dode stengels afknippen, wieden… Een boord met struiken levert het jaar rond ook een pak kijkplezier en variatie op, maar met veel minder werk. Het enige wat je moet doen, is in de winter of vroege lente, wanneer er toch niet veel andere tuinklussen op het programma staan, wat bijsnoeien. Kies struiken die lang en mooi bloeien, in de herfst verkleuren, bessen geven of een opvallende vorm hebben zoals hortensia’s, het krentenboompje, Viburnum, Spiraea en Cornus.Stop met snoeien
Vermijd snelgroeiende hagen zoals de leylandicipres – die hebben minstens twee snoeibeurten per jaar nodig. Kies liever een trager groeiende (groenblijvende) haag zoals liguster, Portugese laurierkers of hulst. Vermijd ook leibomen zoals leiplatanen, -haagbeuken en - linden: die moeten elk jaar helemaal kort worden geknipt en aangebonden, en daar moet je ook telkens weer de ladder voor op en af. Plant liever een compacte, traaggroeiende boom zoals een steeneik; die blijft bovendien in de winter nog mooi groen.Nooit meer maaien?
Het gazon is nog altijd de meest arbeidsintensieve en tijdrovende plek van de tuin. Al dat maaien, bemesten, ontmossen, onkruid bestrijden en bladeren harken vergt veel meer tijd (en geld) dan je vermoedt. Heb je eigenlijk wel een gazon nodig? In een kleine tuin zonder kinderen kun je beter een strook grind leggen in plaats van een gazon, of een groot houten terras. Laat (een deel van) je gazon opschieten in lang gras, met bijvoorbeeld een paar fruitbomen in. Houd je toch vast aan je gazon, investeer dan in een robotmaaier: het enige wat je daaraan moet doen, is af en toe de messen vervangen en hem in de winter binnenhalen. Een robotmaaier kost vandaag niet meer dan een goede klassieke grasmaaier.