Tuinleven in maart
In maart wordt het eerste leven terug zichtbaar. De voorjaarsbloemen kleuren deze maand helemaal op en de zonnestralen voelen terug iets warmer aan. Maar juich niet te vroeg want het kan 's nachts nog heel koud zijn. Toch houdt dit het tuinleven niet tegen. Welke dieren ontwaken uit hun winterslaap en welke zijn er al actief? We sommen ze allemaal even op.
Hallo nieuw jaar
Voor een aantal soorten moet het nieuwe jaar nog beginnen. Ze overleefden de winter door in een diepe winterslaap te gaan en worden pas wakker als het buiten opnieuw warmer is. Dan verlaten ze hun schuilplaats, op zoek naar lekkernijen om hun grote honger te stillen.
De egel
In normale omstandigheden opent de egel rond eind maart, begin april zijn kleine zwarte oogjes. Dit gebeurt wanneer de buitentemperatuur boven 12 à 15 graden stijgt. De egel wordt actiever en gaat op zoek naar voedsel. Vroeger in het voorjaar ontwaken kost de egel 30% van zijn lichaamsgewicht. Toch kan het door de zachte winter gebeuren dat sommige egels dit jaar vroeger worden gespot of helemaal niet in winterslaap gingen. Help ze overleven door het plaatsen van egelhuisjes of voorzie een extra schaaltje met egelvoer.
Insecten
Naarmate de temperatuur stijgt, neemt ook de aanwezigheid van insecten toe. Begin maart is het nog kalm, toch zijn de eerste solitaire bijen zoals de gehoornde metselbij reeds gespot. Wacht dus niet te lang met het ophangen van insectenhotels en help ze zo door de laatste winterdagen. Ook zweefvliegen laten zich terug zien en kunnen een insectenhuisje gebruiken om te leven.
De start van het paringsseizoen
De eekhoorn
Eekhoorns houden geen winterslaap. Integendeel, tussen januari en maart zijn de mannetjes druk in de weer tijdens het paarseizoen. Enkel op koude dagen blijven ze lekker in hun nest waar ze net voor de winter een voorraadje noten, zaden en ander wintervoer hebben ingeslagen. Van zodra de daad is gebeurd, bedraagt er een draagtijd van 38 dagen. Dit betekent dat de jongen tussen maart en mei geboren worden. Heb je nog geen glimp van de eekhoorn waargenomen? Knaagsporen op dennenappels en sparrenkegels kunnen wijzen op hun aanwezigheid. Ze knagen de schubben van de vruchten om tot de olierijke zaden te komen. Ook muizen doen dit. Alleen knagen de muizen veel netter en blijft er weinig rond de vruchtas over. Lok eekhoorns naar jouw tuin met eekhoornvoer of geef ze een veilige thuis.
De wezel
Ook bij de wezel zijn het drukke tijden. De paartijd is zowat de enige periode in het jaar dat mannetjes en vrouwtjes elkaar actief opzoeken. Daarbuiten zijn wezels vooral op zichzelf aangewezen. Na de paring zal het vrouwtje de jongen een maand dragen, waarna het nog 2 maand zal duren voor ze ook zelfstandig hun pad zoeken. Leeft de wezel in een gebied waar veel woelmuizen te vinden zijn, dan kan er soms ook nog een tweede worp zijn.
De bosuil
Je hebt ze misschien al gehoord: een griezelige 'hoe'-kreet die de stilte van de koude winternacht doorbreekt. We kennen
het bekende geluid uit horrorfilms, maar in werkelijkheid zijn het onschuldige kreten van de bosuil. Hiermee bakenen ze vanaf december hun territorium af en zoeken vrouwtjes en mannetjes elkaar zo op in maart om te paren. In deze tijd worden de eerste eieren afgeworpen, afhankelijk van de hoeveelheid voedsel in de buurt. Is er weinig eten te vinden, dan leggen ze geen eieren. En omdat bosuilen maar eenmaal per jaar broeden, is het zeer belangrijk om nu voldoende voedsel te vinden. Anders is het wachten tot volgend jaar.
En verder...
Blijf de tuinvogels voederen en reinig de nestkastjes indien dit nog niet is gebeurd. Heb je nog geen nestkastje hangen, dan kan je in onze shop voor tal van vogelsoorten leuke huisjes aanschaffen.
Ook de paddentrek is terug volop aan de gang. Geef ze tijdens de oversteek voorrang of help ze een handje mee. Je leest er in dit artikel alles over.