Tuintip - Eindelijk vorst na het natte weer!
Na heel wat regenachtige weken lijkt de winter eindelijk zijn intrede te doen. De voorspellingen beloven zelfs een aantal ijskoude dagen waarbij de thermometer niet boven het vriespunt uitkomt! Voor tuinliefhebbers lijkt het misschien alsof er niet veel te beleven valt in de tuin, maar met een slim plan kan je toch productief blijven! Laten we beginnen met het opbergen van de kerstboom en de ontstane leegte te vullen met luchtzuiverende kamerplanten.
Algemeen
- De kerstboom mag nu de deur uit: in de tuin, op naar de kerstboomverbranding of versnipperen?
- Hou de voedertafel rijkelijk gevuld met een assortiment zaden, fruit, vetcakes en insecten. Voeder ook op de grond voor vogels en kleine zoogdieren die op de grond foerageren. Voorzie vers drinkwater.
- Het gaat opnieuw vriezen. Blijf wintergevoelige gewassen en vorstgevoelige planten beschermen met een vorsthoes.
- Breng ook vorstbescherming aan rond leidingen en de buitenkraan.
- Na het natte en zachte weer heb je het gevoel dat het gazon rustig doorgroeide. Rij het in geen geval af! Snijwonden recupereren niet op tijd en zullen de kwaliteit van het gazon doen afnemen. Bij vorst betreed je het gazon best zo weinig mogelijk.
- Als het opnieuw zachter weer wordt, kan je eens een onkruidrondje maken. Ga rond in de tuin en verwijder het kiemende kruid om het tuinwerk in het voorjaar te verlichten.
- Denk na over nieuwe beplanting of over de herschikking van een border in jouw tuin. Volgende maand kunnen tal van planten worden verplant en gesplitst zonder enig gevaar. Dit kan eigenlijk op vorstvrije momenten tot half maart. Intussen kan je nieuwe borders voorbereiden en planten reeds rondom rond losstekken.
- Laat de wintersilhouetten van siergrassen en vaste planten nog ongemoeid tot eind februari.
- Staat jouw tuinmateriaal reeds op punt?
- Bomen en sierheesters kunnen nog worden gesnoeid tot eind februari – half maart.
- Egels kunnen deze maand danig in de war zijn en eventueel uit een winterslaap ontwaken! Help deze diertjes met een portie katten- of egelvoer en een lekkere dosis fruit.
- Ecologische tip: vang zoveel mogelijk regenwater op in emmers en regentonnen.
De moes- of groentetuin
- Maak alvast een nieuw tuinschema voor het voorjaar, doe aan wisselteelt en probeer enkele nieuwe interessante gewassen. Kan je niet wachten en heb je zin in verse groente? Dan is er altijd plaats in de keuken voor een schaaltje lekkere spruitgroente!
- Maak ook eens een lijstje van alles wat je nog nodig hebt voor het komende zaaiseizoen. Bekijk onze zaden en bloembollen om op de hoogte te zijn van nieuwtjes en interessante aanbiedingen.
- Zet een regenmeter in de moestuin om de hoeveelheid neerslag te meten.
- Geniet verder nog van opgeslagen wintergroente. Maak heerlijke soep of kruidenthee!
De vijver
Soms zie je meer activiteit naar gelang de temperaturen schommelen. De verleiding is groot maar we laten alles rusten en voederen de vissen in geen geval!
- Afval verwijderen: als het te koud is om te werken in de tuin, kun je wel alvast afval verwijderen dat zich in de vijver heeft opgehoopt. Dit kunnen bijvoorbeeld bladeren of takken zijn die in de vijver zijn gevallen.
- De vijver schoonmaken: als het niet te koud is, kun je ook de vijver schoonmaken door het water te zuiveren van algen en vuil.
- De vijver op temperatuur houden: als het extreem koud is, kan het nodig zijn om de vijver op temperatuur te houden om de vissen en andere waterdieren te beschermen. Gebruik hiervoor een vijververwarmer of een vijverfolie.