Tuintip - Het blijft nat weer...
Het is krokusvakantie geweest en normaal profiteren veel tuinliefhebbers dan om hun tuin voor de lente een laatste maal op orde te krijgen. Helaas was het heel vaak nat weer en ook de vooruitzichten voor deze week zien er allesbehalve rooskleurig uit.
Hopelijk zijn er toch wat drogere periodes tussendoor en kan de tuin worden opgekuist. Ruim afgebroken takken op en maak losliggende platen of afsluitingen terug vast. Zijn er grote takken afgewaaid? Snoei de wonde dan iets verder af zodat het oppervlak mooi staat en smeer in met wondafdekmiddel.
Ondertussen komt het voorjaar dichterbij en is het de ideale periode om aan die lang uitgestelde tuinklussen te beginnen. Het tuinhuis opknappen is er zo één van. Geef het hout een frisse nieuwe look met een beits met vergrijsd effect of ga voor een kleurloze beschermende laag.
Snoeien
We moeten deze maand nog heel wat snoeien gezien de sapstroom eraan komt. Hoe vroeger we nu snoeien hoe rustiger de vogeltjes volgende maand hun nest kunnen bouwen. Slecht gevormde bomen of heesters die hun blad verliezen kunnen nu worden gesnoeid om hun gezondheid en uiterlijk te bevorderen. Eventueel kunnen rozen reeds worden gesnoeid indien ze op een beschutte plek in het zuiden staan maar de ongeduldigen onder ons kunnen daar beter nog enkele weken mee wachten. Maart is en blijft de beste maand voor het snoeien van rozen.Volkomen winterharde groenblijvende heesters kunnen nu ook worden bij gesnoeid. Scheuten die buiten verhouding groeien, elkaar hinderen of verkeerd groeien kunnen tot tegen de hoofdstengel worden verwijderd om de vorm van de struik op die manier te verbeteren. Sommige sterke soorten zoals Prunus laurocerasus, Viburnum tinus en Aucuba japonica kunnen tot aan de grond worden teruggezet. Zij vormen dan sterke scheuten vanuit de voet en al snel heb je weer een nieuwe jonge struik. Geef de pas gesnoeide planten organische mest na het snoeien.
Snoei winterheide onmiddellijk na de bloei. Dit is echt een must, anders worden de planten kaal in het hart en vallen ze open. We gaan net onder de bloeistengels over de planten met een scherpe heggenschaar en bevorderen op die manier de vorming van nieuwe zijscheuten waardoor de planten mooi compact blijven. Een mulchlaag en goede bemesting halen de planten er zo weer bovenop.
Toverhazelaars (Hamamelis- soorten) vragen meestal geen snoei. Na de bloei kan je vervelende takken of tegen elkaar schurende takken wel weghalen tot om de hoofdtak.
Ook heesters die op jonge scheuten bloeien zoals Buddleja of Ceanothus kunnen grotendeels tot tegen de grond worden teruggesnoeid. Behoud altijd één of twee knoppen per stengel en snoei indien mogelijk trapsgewijs voor een trapsgewijze bloei bij bijvoorbeeld Buddleja.
Vanaf het eind van deze maand kunt u alle soorten hydrangeas snoeien en dit vereist toch enkele kennis en handigheid dus houd de tuintips voor eind deze maand goed in de gaten.
Ook hagen kunt u nu reeds in vorm snoeien of eens sterk terugzetten indien ze je boven het hoofd groeien. Coniferen snoeien we nooit tot op kaal hout met uitzondering van Taxus. Let op bij storm en regenweer dat mooie solitaire coniferen niet dreigen open te vallen.
Het gazon kan nu reeds worden gekalkt om het dan binnen enkele weken eens goed te gaan bemesten voor een goede start van het nieuwe jaar!
Bind vooraf enkele zware takken aan om dit te vermijden. Voorkom dat de draad in de stam snijdt door jute of een ander kussentje rond de stam te gebruiken.