Rozen snoeien in de zomer. Uitleg met foto's
Ben je ook de trotse eigenaar van statige rozenstruiken, gekocht of geadopteerd: dan zal volgend artikel helpen er zoveel mogelijk uit te halen: veel bloemen, gezonde struiken,…
Normaal gezien bloeien rozen tijdens 2 periodes in de zomer: op de ontstane scheuten van de wintersnoei (juni-juli) en op de zogezegde augustusscheuten (bloei augustus) die onderaan diep in de struik ontstaan.
Door de rozen een snoeibeurt in de zomer te geven krijgen we een extra bloeiperiode, de snoei doet nieuwe scheuten ontstaan die deze zomer en nazomer nog bloemen geven.
De zomersnoei is niet zo bekend. Het grote verschil met de wintersnoei is dat bij de zomersnoei de takken ingesnoeid worden tijdens de groeiperiode dit in tegenstelling tot de wintersnoei: deze gebeurt tijdens de rustperiode.
Waarom?
Wanneer uitgebloeide bloeitakken blijven staan gaat al het voedsel naar de zaadvorming in de rozenbottels en dit ten nadele van de bloei.Planten groeien steeds in functie van voortplanting, wanneer de zaadvorming onderbroken wordt door het terugsnoeien gaat de plant opnieuw bloeiende scheuten ontwikkelen om zo hun nageslacht te verzekeren.
Wanneer wij de uitgebloeide takken insnoeien geven we deze extra prikkels om tijdens de zomer of het najaar een bijkomende bloei te bekomen. Hier telt zeker de leuze “snoei geeft groei (bloei)”.
De nieuwe bloeischeuten ontstaan in de oksel van een blad. Hier is de keuze van het blad zeer belangrijk voor het beste resultaat. Rozen bestaan uit samengestelde bladeren. Men heeft bladeren die 5-tallig (5-blad) zijn en andere die 3-tallig (3-blad) zijn.
Wanneer?
Als de eerste scheuten uitgebloeid zijn kunnen we aan de zomersnoei beginnen. Het begin van de snoei zal vooral afhankelijk zijn van de weersomstandigheden. Normaal gezien begint de zomersnoei rond eind juni en zal eindigen rond 15 augustus. Na deze periode zijn de weersomstandigheden minder gunstig (koudere nachten, kortere dagen), er zullen zich dan nog wel scheuten ontwikkelen maar deze hebben te weinig kracht om nog bloemen te geven.Hoe gaan we te werk?
1. Zoek op de rozenstruik sterke en gezonde uitgebloeide scheuten uit die ontstaan zijn uit de voorjaarssnoei (zie: voorjaarssnoei)
uitgebloeide tak
2. Kijk aandachtig naar die scheuten en zoek op de bloemstengel naar een vijftallig blad op de tak (ongeveer 2/3 van de hoogte bij sterke soorten en op ½ bij zwakker groeiende rassen). De scheut die uit een oksel van een 5-tallig blad ontstaat is veel sterker dan een uit een 3-tallig blad en zal de mooiste bloemen geven.
Vijftallig blad en drietallig rozenblad
3. Snoei de uitgebloeide scheuten 1 à 2 cm boven het gekozen 5 blad in en ook op de gepaste en gekozen hoogte ¼ tot de ½ van de scheut afhankelijk van de sterkte van de variëteit.
snoeien boven vijfblad
4. Gedurende de komende weken zal er zich een nieuwe scheut ontwikkelen in het oksel van het blad en door de optimale groeiomstandigheden (warmte, lange dagen, zon en vochtigheid) de rozenstruik voorzien van nieuwe bloemen.
nieuwe scheut
Deze zomersnoei bij de rozen is zowel geldig bij struikrozen, stamrozen als klimrozen al komen bij deze laatste enkel de doorbloeiende soorten in aanmerking .
Rozen verdienen een tweede jeugd, we kunnen er een hele zomer lang van genieten en hebben zo twee vliegen in één klap: mooi gesnoeide struiken en een kleurrijke bloemenpracht.
Het spreekt natuurlijk vanzelf dat de rozen ook na het snoeien preventief behandeld moeten worden met een passende fungicide. Vooral de typische schimmelziekten op rozen zoals: “witziekte” en “sterreroetdauw” kunnen de jonge scheuten aantasten.
witziekte
sterroetdauw
Onderstamscheuten dienen ook verwijderd te worden om alzo de groei van de gekweekte roos niet te belemmeren. Wilde rozenscheuten kan men duidelijk herkennen aan de sterkere groei en aan de blaadjes die 7 tallig zijn. Gekweekte rozen hebben daarentegen 3 of 5 tallige bladeren en zijn ook meestal groter. Bij kleine trosroosjes ( vb “ The Fairy”) kunnen de bladeren ook 7 tallig zijn , maar toch verschillen ze in kleur en vorm van de wilde rozenblaadjes.