Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/tuintip_03

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    vrijdag 19 augustus 2022

Tuintip - Natte donkere wintermaand.

Dat de januarimaand niet meer is wat ze moet zijn, bewijst ze ook dit jaar opnieuw. De seizoenen lijken geleidelijk aan te verschuiven waardoor er van een echte winterprik nog geen sprake is. Het wordt opletten geblazen voor de eerste lentebloeiende bloembollen die zullen komen boven piepen. Het blijft de komende week jammer genoeg nog nat met temperaturen boven het vriespunt.

Maar laat je niet ontmoedigen door het trieste weer. Een natte, grijze winterdag is uitermate geschikt voor het plannen van enkele tuintaken, het onderhouden van tuinmateriaal of maken van tuinplannen. 

vroegbloeiende Hamamelis of toverhazelaarAlgemeen kunnen we dus nog niet veel doen behalve misschien al van enkele vroegbloeiers genieten zoals de Hamamelis of Toverhazelaar, Jasminum nudiflorum, Viburnum x  bodnantense ‘Dawn’ en de Helleborus.

Vogels voederen doen we nu natuurlijk volop, ook op grijze natte dagen kunnen ze behoorlijk wat extraatjes gebruiken onder de vorm van zonnebloempitten, pindanoten, allerlei zadenmixen, voedercakes, mezenbollen, meelwormen en fruit. Zorg steeds voor vers drinkwater, ook baden is bij zachte temperaturen nog toegestaan. Het wordt alsmaar drukker rond mijn voederplaatsen...vinken, koolmezen, pimpelmezen, merels, heggemussen, staartmezen, groenlingen, distelvinken en verrassend veel huismussen passeren de revue!

Vorstgevoelige planten en exoten zoals oleander, olijfboom en laurier dienen vooral 's nachts te worden beschermd. Doe dit met vliesdoeken, plantenjassen of jute of haal de planten eventueel binnen in een vorstvrije ruimte. Bescherming tegen de wind is essentieel bij nachten rond het vriespunt. De wind zorgt steeds voor een temperatuurdaling waardoor vriesdrogen mogelijk is. Geef de planten matig water en controleer ze met regelmaat op plaagdieren en schimmels. 


Tip voor koude nachten:

Ideale  Reuzehoes vorstgevoelige planten 2,5 × 3,6 mbescherming voor jouw exotische planten zoals palmen, oleander, laurierboom, olijfboom,...
De hoes kan ook gebruikt worden om meerdere potten onder te plaatsen. 
Een handige beschermhoes voor onze olijfboom, zonder veel moeite te hoeven doen is de boom goed beschermd tegen zware vorst! Ideale oplossing!

Naast planten kan je ook waterkranen, waterleidingen en waterreservoirs te beschermen of te legen tijdens nachten rond het nulpunt. Dit kan je doen aan de hand van speciaal ontworpen beschermkappen en/of warmtekabels. Watergeefsystemen en beregening moeten worden afgekoppeld en de tuinslang gaat natuurlijk in de tuinberging! 

De tuinberging kan natuurlijk altijd eens worden opgeruimd terwijl je daar bovenop ook meteen al het tuinmateriaal grondig inspecteert. Machines kunnen nog snel binnen bij de specialist voor een onderhoudsbeurt en kapot materiaal kan worden vervangen alvorens het nieuwe tuinseizoen eraan komt.

vijver in de winterHaal uit voorzorg de vijverpompen weg! Tijd voor een onderhoudsbeurt. Zorg bij het weghalen dat de vijverbodem niet volledig wordt omgewoeld om overwinterende dieren zo weinig mogelijk te storen. Reinig de vijverpomp en bewaar ze ondergedompeld in een emmer water op een vorstvrije plaats. Verwijder ook vorstgevoelige waterplanten zoals de vijverhyacint. Bij een dichtgevroren vijver mag je het ijs in geen geval stukslaan. Zorg ervoor dat je bij ongewoon zachte temperaturen niet in de verleiding komt de vissen te gaan voeren. Denk eraan, de vijver is in winterrust.

De moestuin is het stil. Zolang het niet vriest kan er nog worden gespit en plantbedden kunnen met organisch materiaal worden beschermd. Loop nadien zo weinig mogelijk over de bewerkte percelen.

Het is nu tijd om de zaadvoorraad te controleren, zaden zijn gemiddeld 5 tot 7 jaar bruikbaar indien ze correct werden bewaard. Ook nieuwe zaden kunnen nu worden besteld dus er is heel wat werk aan de winkel. Maak ook een zaaiplan voor het nieuwe moestuinjaar en breng vooraf de nodige veranderingen en constructies aan waar nodig. Het je er al eens aan gedacht een regenmeter te installeren zodat je weet of er afgelopen nacht een klein buitje of een fikse regenvlaag is gevallen. Natuurlijk dien je deze te legen voor de winterprik er aan komt. Als de dooi intreedt kan je de composthoop nog een keer omzetten zodat het materiaal nog beter verteert.

Maak eens een soep van aardperen, kervel en prei en geniet aan de haard of kachel van het leven binnenshuis terwijl je gezellig over nieuwe tuinplannen droomt! 

Terug naar boven icoon