Tuintip - Bescherming van wintergevoelige planten.
De maand januari mag dan misschien heel nat begonnen zijn, ondertussen lijkt de winter toch echt wel in het land. Voor het eerst in jaren hebben we zelfs een aantal vriesdagen na elkaar. Laat je zeker niet ontmoedigen door de koude temperaturen, zelfs op een winterdag kan je perfect een aantal tuinwerkzaamheden uitvoeren. Het onderhouden van tuinmateriaal, het maken van tuinplannen,... En uiteraard, vergeet de tuinvogels niet bij te voederen zodat ook zij de koude dagen kunnen doorkomen.
Algemene tuinklussen
Het blijft nog even wachten op het voorjaar om iets te doen maar we kunnen al genieten van enkele vroegbloeiers zoals de Hamamelis of Toverhazelaar, Jasminum nudiflorum, Viburnum x bodnantense ‘Dawn’ en de Helleborus.
Vogels voederen doen we nu natuurlijk volop, ook op grijze natte dagen kunnen ze behoorlijk wat extraatjes gebruiken onder de vorm van zonnebloempitten, pindanoten, allerlei zadenmixen, voedercakes, mezenbollen, meelwormen en fruit. Zorg steeds voor vers drinkwater, ook baden is bij zachte temperaturen nog toegestaan.
Vorstgevoelige planten en exoten zoals oleander, olijfboom en laurier dienen vooral te worden beschermd. Doe dit met vliesdoeken, plantenjassen of jute of haal de planten eventueel binnen in een vorstvrije ruimte. Bescherming tegen de wind is essentieel rond het vriespunt. De wind zorgt steeds voor een temperatuurdaling waardoor vriesdrogen mogelijk is. Geef de planten matig water en controleer ze met regelmaat op plaagdieren en schimmels.
Tip voor koude nachten:
Ideale bescherming voor jouw exotische planten zoals palmen, oleander, laurierboom, olijfboom,...
De hoes kan ook gebruikt worden om meerdere potten onder te plaatsen.
Naast planten kan je ook waterkranen, waterleidingen en waterreservoirs te beschermen of te legen tijdens dagen en nachten rond het nulpunt. Dit kan je doen aan de hand van speciaal ontworpen beschermkappen en/of warmtekabels. Watergeefsystemen en beregening moeten worden afgekoppeld en de tuinslang gaat natuurlijk in de tuinberging!
De tuinberging kan natuurlijk altijd eens worden opgeruimd terwijl je daar bovenop ook meteen al het tuinmateriaal grondig inspecteert. Machines kunnen nog snel binnen bij de specialist voor een onderhoudsbeurt en kapot materiaal kan worden vervangen alvorens het nieuwe tuinseizoen eraan komt.
Haal uit voorzorg de vijverpompen weg! Tijd voor een onderhoudsbeurt. Zorg bij het weghalen dat de vijverbodem niet volledig wordt omgewoeld om overwinterende dieren zo weinig mogelijk te storen. Reinig de vijverpomp en bewaar ze ondergedompeld in een emmer water op een vorstvrije plaats. Verwijder ook vorstgevoelige waterplanten zoals de vijverhyacint. Bij een dichtgevroren vijver mag je het ijs in geen geval stukslaan. Indien er toch terug zachte temperaturen zouden komen, zorg er dan voor dat je niet in de verleiding komt de vissen te gaan voeren. Denk eraan, de vijver is in winterrust.
In de moestuin is het stil. Zolang het vriest kan er niet worden gespit en worden plantbedden met organisch materiaal beschermd. Probeer vervolgens zo weinig mogelijk over de percelen te lopen.
Het is nu tijd om de zaadvoorraad te controleren, zaden zijn gemiddeld 5 tot 7 jaar bruikbaar indien ze correct werden bewaard. Ook nieuwe zaden kunnen nu worden besteld dus er is heel wat werk aan de winkel. Maak ook een zaaiplan voor het nieuwe moestuinjaar en breng vooraf de nodige veranderingen en constructies aan waar nodig. Het je er al eens aan gedacht een regenmeter te installeren zodat je weet of er afgelopen nacht een klein buitje of een fikse regenvlaag is gevallen. Natuurlijk dien je deze te legen voor de winterprik er aan komt. Als de dooi intreedt kan je de composthoop nog een keer omzetten zodat het materiaal nog beter verteert.
Maak eens een soep van aardperen, kervel en prei en geniet aan de haard of kachel van het leven binnenshuis terwijl je gezellig over nieuwe tuinplannen droomt!