Tuintip - Sprokkelmaand
Februari is al vrij zonnig gestart en ook deze week laat de zon zich vaak zien. Overdag voelen de zonnige momenten bijna lenteachtig aan, al blijft de frisse lucht verraderlijk koud. Toch is het heerlijk om even buiten te zijn, zolang je je goed aankleedt. Het is zelfs een mooi moment om in de tuin aan de slag te gaan. Dus trek een warme jas aan en geniet van het frisse, maar aangename weer!
Nu de dagen langer worden is de verleiding groot om te vroeg van alles in de tuin voor te bereiden. Een aantal werkzaamheden mogen al worden uitgevoerd maar het blijft toch raadzaam om voorzichtig te werk te gaan. Nog even wachten tot koning winter definitief zijn uittrede maakt. Binnenshuis kan het zaaiseizoen echter volop worden voorbereid.
Algemeen
Indien de grond niet te nat is en het niet gevroren heeft kan er ook deze maand nog flink gespit worden. Je hebt nog alle tijd om een lapje grond voor te bereiden om een nieuwe border aan te planten of een stukje moestuin te creëren. Maak tijdens de te natte dagen een zaai- of beplantingsplan en bekijk alle plant- en gewaseigenschappen goed zodat alles uitstekend tot zijn recht komt eenmaal alles is aangeplant of gezaaid.Een nieuwe haag aanplanten kan nog steeds, en kiesmisschien een gemengde haag met een hoofdaandeel aan inheemse soorten (beuk, haagbeuk, meidoorn, hulst, taxus en liguster). Dit soort haag brengt een landschappelijk karakter met zich mee en is een echte meerwaarde voor alles wat in de tuin leeft: insecten, vogels en kleine zoogdieren.
De voedertafel blijft rijkelijk gevuld zodat ook de tuinvogels met plezier en voldoende energie doorheen de winter vliegen. Aarzel niet om de vogels vetrijk te blijven voederen tot het einde van deze maand. Hun natuurlijke voedselbronnen blijven schaars dus een fors mengsel van zaden, gedroogd fruit, pindanoten, meelwormen, zonnebloempitten en vetblokken is steeds meer dan welkom. Ververs het drinkwater ook met regelmaat. Zorg er wel voor dat ze niet kunnen baden tijdens eventuele vriesdagen.
Steun jonge bomen
Bij het aanplanten van (fruit)bomen met naakte wortel moeten we rekening houden met de manier waarop we de verse aanplant zullen steunen. Doen we dit met één boompaal, dan zorgen we ervoor dat we eerst de boompaal in ons plantgat plaatsen alvorens de boom te planten. Dit is noodzakelijk om de wortels van de jonge boom niet te beschadigen.
Indien we de boom steunen met een driepikkel (drie boompalen), dan kunnen we de boomsteun plaatsen nadat we de boom hebben geplant. Gebruik het juiste materiaal om de bomen vervolgens aan te binden. Gebruik boomrubbers of boomband, deze dienen we jaarlijks te controleren zodat ze in geen geval in de stam kunnen ingroeien.
Ongedierte en onkruid
Binnenkort is het weer zover: plaagdieren, vervelende schimmels en hardnekkige onkruiden. Dit betekent dat we al dan niet op milieuvriendelijke wijze zullen moeten gaan bestrijden. Kijk na welke producten je nog in voorraad hebt en ga na of de bestrijdingsmiddelen nog niet gedateerd zijn. Breng producten die te oud zijn en restanten van waar je geen bijsluiter meer vindt naar het algemeen verzamelpunt in je gemeente. Giet ze in geen geval in de gootsteen of alsnog in de tuin.
Houd een voorjaarsschoonmaak in de kast en ga eens na welke nieuwe producten er op de markt zijn en hoe je het milieuvriendelijkst te werk kan gaan met het meest optimale resultaat als gevolg. Hou er rekening mee dat de wetgeving omtrent bestrijdingsmiddelen jaarlijks verstrengt en dat vele producten van de markt zijn verdwijnen.
Controle tuingereedschap
Tuingereedschappen en machines zouden nu bijna allemaal gecontroleerd, vervangen of hersteld moeten zijn. Zo niet, dan is dit nu wel het moment alvorens alles weer van vooraf aan begint!
Alle borders kunnen reeds een deel organische mest gebruiken. Voedingsstoffen zullen langzaam vrijkomen en optimaal verspreid zijn als het groeiseizoen eraan komt. Kippen- en koemestkorrels, tuincompost en bloed- en beendermeel zijn hier enkele goede voorbeelden. Schoffel het onkruid weg alvorens deze laag rond de planten aan te brengen.
Zorg voor een voorraad potgrond, bloempotten, zaaitrays en bloembakken want het zaaiseizoen binnenshuis of in de serre/kas komt eraan. Bereid alles voor zodat je tegen half februari optimaal van start kan gaan en het seizoen een kleine stap voor te zijn. Bekijk waar kweektunnels, cloches en koude bakken een plaats kunnen krijgen in de groentetuin en koop ze tijdig aan. Uiteraard kunnen we nog steeds winterpostelein, veldsla, kervel en eventueel wat rucola en midwintersla oogsten.