Tuintip - De start van september
Er wordt voor de komende dagen redelijk wat regen of buien voorspeld. Uiteraard maken we ons op voor de naderende herfst en profiteren we als nooit tevoren door zoveel mogelijk van dat hemelwater op te vangen.
De nachten worden frisser en de natuur past zich aan. Stilaan kunnen wij onze tuin voorbereiden op het najaar, de voedertafels installeren en al het nodige doen om de fauna en de flora in onze tuin te beschermen. Denk deze week ook eens aan de zoogdieren en installeer een knusse egelwoning voor onze stekelige maar nuttige vrienden.
De siertuin
- Groenblijvende heesters (struiken) en coniferen (sparren) mogen in september verplant worden.
- De hagen zijn nu al een tijdje gestopt met groeien. Wil je een hele winter kunnen genieten van een vrij strakke haag, dan is het nu het moment om deze een goede snoeibeurt te geven.
- Zomerbloeiende perkplanten kunnen worden weggehaald uit bakken en uit de tuin. Verwijder de planten die niet meer mooi zijn en verwerk ze in de compostbak. Zaad kan eventueel gedroogd en bewaard worden.
- Snoeivormen van buxus, liguster, taxus, klimop, ... kunnen geschoren worden. De afgeschoren buxustakjes kan je gebruiken om zelf stek van te nemen.
- Blijf onkruid wieden in de borders, ook bij lage temperaturen blijft dit geweldig doorgroeien.
- Zorg er bij het snoeien van hagen steeds voor dat de onderkant breder is dan de bovenkant. Door deze tapse haagvorm kan het zonlicht tot onderaan in de voet van de haag.
- September is een goede maand voor diverse aanplantingen. Alles wat je nu nog plant zal nog voldoende inwortelen vooraleer de winter eraan komt.
- Vroegbloeiende vaste planten kunnen ook in september nog worden gedeeld. Zij hebben nu nog net voldoende tijd om zich te herstellen en stevig in te wortelen.
- Maak nu bloembollen schoon om ze binnenkort overal in de tuin uit te planten. Oude en losse delen moeten van de bollen worden verwijderd. Heb je nog geen bloembollen staan? Haal ze dan nu al in huis.
- Hou woekerende planten zoals Guldenroede (Solidago) binnen de perken. Laat de plant zichzelf niet uitzaaien en snijd tijdig de uitgebloeide bloemen weg.
- Pluk strobloemen voor ze volledig open zijn zodat de kleuren mooi blijven, ook nadat ze gedroogd zijn. Oogst enkel bij droog en zonnig weer.
- Eenjarigen zoals riddersporen, goudsbloemen en papavers kunnen nu worden gezaaid op beschutte plaatsen. De winterharde zaailingen zullen een mooie voorsprong hebben op de voorjaarszaaisels.
- Schoon uitgebloeide vaste planten op en blijf zaden oogsten.
- Versterk de border met een nieuwe mulchlaag nu de bodem nog warm is. Breng ze aan op een vochtige bodem. Potgrond en fabriekscompost zijn uitstekende materialen omdat ze vrij zijn van allerlei onkruidzaden.
Het gazon
- Het gras groeit opnieuw en kan nog steeds worden gemaaid!
- Gras herstellen en opnieuw zaaien in september is interessant daar de bodem nog voldoende warm is om op een korte tijd een mooi gazon te doen verschijnen. Lees hier hoe je dit stap voor stap aanpakt.
- De graszoden die worden gelegd voor de aanleg van een gazon zullen nu nog snel inwortelen.
- Lelijke plekken of putten in het gazon kunnen worden verwijderd om daarna terug in te zaaien.
- Afgevallen bladeren regelmatig van het gazon verwijderen met een hark of door er met de grasmaaier overheen te rijden en ze via de opvangbak te verzamelen.
- Verwijder het overtollige mos met een verticuteermachine.
- Voor een nette afwerking tussen jouw gazon en de hagen of border kan je gebruik maken van een afboording zoals de rubberafboording of Ecolat. Dankzij de afboording zal het gras niet meer in de borders groeien en hoef je de gazonboorden niet meer af te steken.
Groenten en fruittuin
- Eenmaal de bodem goed vochtig is mag spinazie, kervel, peterselie, … gezaaid worden.
- Maak zelf eens een vitaminerijk voeder voor de tuinvogels: vruchten van vlier, Gelderse roos, kornoelje en duindoorn kunnen worden geoogst, gedroogd en bewaard zodat je ze later dit jaar op de voedertafel kan aanbieden.
- Rabarber mag nu geplant of verplant worden. Plant ze uit met een onderlinge afstand van ruim 1 meter.
- Oogst nu heerlijke bramen. Samen met appels vormen zij de basis voor een heerlijke appel-bramentaart.
- Gebruik groenbemesters en zaai vrijgekomen stukjes moestuin in. Lupine, veldbonen en wikke zorgen voor extra stikstof voor volgend jaar. Phacelia, mosterd, luzerne en bladrammenas brengen extra humus in de grond.
De vijver
- Dun woekerende vijverplanten uit en snij nu al afstervende plantendelen weg om op die manier het plantenafval in de vijver te reduceren.
- Kort kale bloeistengels terug in.
- Hou je klaar voor afvallende bladeren, dek de vijver tijdig af met een net.
- Voer je vissen vooral eiwitrijk voedsel en bouw de hoeveelheid af naarmate het water kouder wordt.