Tuintip - Najaarsklussen.
Het is herfst! De avonden vallen snel en ochtenddauw weerhoudt ons om vroeg naar buiten te gaan. Na een frissere start van de herfst, ziet het er gelukkig deze week opnieuw zomers uit. De natuur krijgt nog even de kans om wat energie op te doen, en ook wij genieten van een mooie herfstwandeling of tuinieren verder in de moestuin. De eerste herfstbloeiers en paddenstoelen duiken onverwachts op. In de moestuin zien we stilaan de eindstreep en plukken we de laatste vruchten van ons harde werk.
Denk aan de natuur in je tuin en bereid het voor op de winter!
Onze tuin algemeen
- Grijp nu de laatste kans om je haag net en strak te scheren voor de koude eraan komt, verwerk het snoeimateriaal in je compostbak.
- Hetzelfde geldt voor het gazon, je kan het nog een laatste keer maaien indien nodig. Grassnippers afwisselend met houtig snoei materiaal zijn de ideale combinatie in het compostvat!
- Neem de tijd om bloempotten en -bakken van uitgebloeide éénjarigen schoon te maken en op te bergen voor de winter. Maar je kan ze ook vullen met kleurrijke winterplanten.
- Oogst de zaden van zonnebloemen door een vliesdoek rond uitgebloeide bloemen te hangen. Op die manier vallen de zaden in de vliesdoek en kunnen de vogels er niet bij. Droog wat zaden om ze volgend jaar opnieuw uit te planten. De rest kan binnenkort op de voedertafel.
- Maak plaats in de tuinberging voor tuinmeubels en vorstgevoelige planten! Controleer het werkmateriaal op een regenachtige dag en noteer wat moet worden vervangen en aangevuld.
- Het is nog niet te laat om voorbereidingen te treffen voor de aanleg van een nieuw gazon, voor het aanplanten van een nieuwe haag of border of zelfs voor het leggen van een nieuw terras. Denk er goed over na, neem je tijd en laat je adviseren door de juiste mensen.
- Indien diverse vaste planten flink hebben gewoekerd, is het nu hét moment om grote pollen weg te nemen en alsnog te verplanten.
- Herfstchrysanten zijn prachtige laatbloeiers met een sterke geur die vaak in pot worden gehouden. Geef deze mooie planten voldoende water bij de wortels, giet niet op het blad om schimmelziekten te voorkomen.
- Verzorg de dieren in je tuin, plaats de voedertafel op een beschutte plek en lok de eerste tuinvogels. Zorg voor vers drinkwater en een badschaal. Wees creatief en voeder op verschillende plaatsen en hoogtes. Let op met het verspillen van te veel voeder want ook voor het ongedierte zoals ratten en muizen komen er harde tijden aan. Ook zij zullen nu actiever naar een wintermaal op zoek gaan. Tracht hen dus zo weinig mogelijk kans te geven.
Bloembollen en -knollen:
- Vanaf september kan je voorjaarsbloeiende bloembollen zoals tulpen, narcissen, krokussen,... planten.
- Voor de plantdiepte gebruikt men vaak als stelregel 3 maal zo diep als de hoogte van de bol in kwestie ofwel 2 maal de hoogte boven de bol houden. In een kleigrond kan je beter wat hoger planten: 2 x zo diep. Zorg ervoor dat de bolvoet goed in contact komt met de bodem zodat deze voor de winter nog nieuwe wortels kan vormen.
- Voor het bekomen van een natuurlijke plantwijze strooi je de bollen over het plantperceel uit met de losse hand en plant ze dan uit daar waar ze neergekomen zijn.
- Zomerbloeiers zoals de dahlia en de begonia zullen langer doorbloeien als de uitgebloeide bloemen regelmatig verwijderd worden.
Moestuin/kruiden/fruit
- In de groentetuin zien we stilaan meer en meer lege bedden verschijnen. Zaai groenbemesters die in het voorjaar kunnen worden ondergespit. Op die manier verbeter je de structuur van de grond, het bodemleven en de waterhuishouding op natuurlijke wijze.
- Oogst pompoenen als wintervoorraad. Snijd de vruchten af met een stuk stengel en behandel ze voorzichtig zodat ze lang kunnen worden bewaard om er later een heerlijke soep of een hartige taart mee te maken. Oogst nu ook alle aardappelen, laat ze een dag liggen en bewaar ze donker en koel.
- Oogst alle druiventrossen alvorens het te nat wordt. Ze kunnen het slachtoffer worden van schimmels en hongerige vogels. Hang ze verder te rijpen aan een stok op een goed verluchte plaats, doe dit eventueel boven een verwarmingsradiator.
- Bevestig lijmbanden rond de stam van fruitbomen. Zo voorkom je dat plaagdieren zich in de kruin nestelen om te overwinteren en hun eieren nog voor de winter af te zetten in spleten of oksels van boomtakken.
- Als je in de kas nog een minimumtemperatuur van 7°C kan handhaven, dan kan je nog tot diep in de winter gewassen kweken. Kweek gewassen in potten of kweekzakken. Let bij het kweken in volle grond op voor bodembesmetting. Isoleer de kas aan de binnenkant eventueel met noppenfolie, blijf bij zacht weer voldoende ventileren.
- Eind deze maand kan je reeds kervel voorzaaien voor het volgende voorjaar.
- Plant wat tuinkruiden in potten voor ’s winters op de vensterbank van de keuken.
De vijver
- Afvallende bladeren moeten minstens elke twee dagen uit de vijver worden gehaald.
- Voer de vissen op een andere manier. Hoe kouder het wordt, hoe minder eetlust de vissen hebben. Ze hebben nu nood aan minder eiwitrijke voeding.