menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    dinsdag 19 maart 2024

Tuintip - Na de eerste nachtvorst...

de eerste nachtvorsten in de tuin

Tuinklussen in december

De vorst lijkt deze week weer even te verdwijnen. En dat is goed nieuws voor degenen die nog wat tuinplanten willen plaatsen. Ook al valt het tuinleven zo goed als bijna helemaal stil, het werk is daarmee niet gedaan. Zorg ervoor dat alles goed beschermd is tegen nieuwe vorstnachten, hou vijvers ijsvrij, zorg voor voldoende vogelvoer in de tuin en nog zoveel meer. We sommen hieronder de belangrijkste taken op.

Algemeen

Is jouw tuingereedschap al schoongemaakt en opgeblonken?
Doe dit zeker voor het nieuwe seizoen eraan komt. Slijp ook steekmessen, oogstmessen, snoeischaren en de grasmaaier.

Bescherm vorstgevoelige planten met een vliesdoek of plantenjas en haal binnen wat binnen kan.

waterkraanbeschermerSluit deze maand voor de zekerheid alle buitenkranen af en bescherm eventuele waterpompen die zich niet in een vorstvrije ruimte bevinden.
Heb je toch af en toe de buitenkranen nodig? Gebruik dan bij lichte vorst een isolatie rond de kraan, zodat deze nog steeds bruikbaar blijft.
Deze waterkraanbeschermer past op de meeste buitenkranen en is gemaakt van piepschuim met een omranding, die tegen de muur aankomt, van een flexibel zacht sponsachtig materiaal zodat dit zich aanpast aan de vorm van de muur en geen kieren laat. Snel en gemakkelijk in gebruik.

Zijn de dakgoten al eens gereinigd dit jaar? Na het vallen van de bladeren is dat zeker aangeraden gezien er komend seizoen wellicht heel wat hemelwater zal vallen onder de vorm van regen, hagel of sneeuw. Een dakgootborstel helpt doorheen het jaar om de goot te beschermen tegen bladeren en takjes .

Tuinhout zoals het tuinhuis, tuinschermen en palissades kunnen nu nog worden afgeschuurd en geschilderd. Ook tuinmeubelen moeten nu echt wel naar binnen. Maak ze proper en geef ze eventueel een nieuw laagje beschermende was of olie.

Tuindieren

Het is zeker niet te laat en allesbehalve te vroeg om nieuwe nestkasten op te hangen. Hou rekening met de hoogte, de oriëntatie van de invliegopening (liefst weg van het zuidwesten) en de tussenafstand van de verschillende kasten. Kastjes voor dezelfde soort hang je minimum 10 meter uit elkaar, bij kastjes voor verschillende soorten is dit slechts drie meter. Ben je op zoek naar een nestkast voor een specifieke vogelsoort? Lees dan in dit artikel waarop je moet letten.

Nu de dagen heel wat verkorten hebben tuinvogels weinig tijd om hun kostje bijeen te zoeken. Bovendien zijn de nachten behoorlijk fris dus is het nu zeker tijd om ze te verwennen met allerlei lekkers zoals pindanoten, zonnebloempitten, speciale zadenmixen en fruit. Geef dagelijks vers water en zorg ervoor dat de vogels er niet in kunnen baden, voeg in geen geval zout toe!!! Denk ook eens aan de kleine vogeltjes en plaats minstens één silo met een beschermende kooi waar enkel de kleintjes bij kunnen. Een koolmees bijvoorbeeld moet putje winter dagelijks minstens zijn eigen gewicht in voedsel bijeenscharrelen.

vogels voederen in de winter

Planten

  • Bladverliezende bomen en struiken kunnen nog steeds worden verplant en/of aangeplant wanneer de ondergrond niet bevroren is. Het najaar is de ideale periode om dit te doen.
  • Dek vorstgevoelige planten nooit af met plastiek maar gebruik jute vliesdoek of dood plantenmateriaal zoals dennentakken, bladafval, stro of hooi.
  • Indien planten reeds binnen staan, controleer ze dan regelmatig op ziektes en insecten en geef water indien nodig.
  • Verwijder rozenbladeren die nog niet van zelf zijn afgevallen om verspreiding van ziekten te vermijden.
  • Net aangeplante wintergroene planten kan je best afschermen tegen de winterwind zodat ze zeker niet droogvriezen. Ze kunnen namelijk nog niet voldoende water opnemen omdat hun wortelgestel nog onvoldoende aan de nieuwe bodem is aangepast.


Tot slot

Een warme kop verse thee drinkenDenk eraan je tuinklussen te bundelen op de mooie dagen, die weliswaar steeds korter worden. De vogelmaagjes knorren en ook kleine zoogdieren zoeken naar voedsel op plaatsen waar ze meestal niet welkom zijn.
Maak op een sombere dag nieuwe tuinplannen voor de moestuin of de plantenborder in het nieuwe voorjaar en lijst je grootste tuinwensen op. Raadpleeg de juiste literatuur en de juiste mensen alvorens nieuwe ‘onbekende’ planten aan te schaffen of drastische veranderingen aan te brengen.

Geniet van de koude winterpracht met een warme kop kruidenthee of een dampend bord groentesoep terwijl het hout in de haard knettert.

Terug naar boven icoon