Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/tuintip_49

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    zaterdag 27 november 2021

Tuintip - Na de eerste nachtvorst...

Tuinklussen

Is jouw tuingereedschap al schoongemaakt en opgeblonken?
Doe dit zeker voor het nieuwe seizoen eraan komt. Slijp ook  steekmessen, oogstmessen, snoeischaren en de grasmaaier.

Bescherm vorstgevoelige planten met een vliesdoek of plantenjas en haal binnen wat binnen kan.

Het is zeker niet te laat en allesbehalve te vroeg om nieuwe nestkasten op te hangen. Hou rekening met de hoogte, de oriëntatie van de invliegopening (liefst weg van het zuidwesten) en de tussenafstand van de verschillende kasten. Kastjes voor dezelfde soort hang je minimum 10 meter uit elkaar, bij kastjes voor verschillende soorten is dit slechts drie meter.

waterkraanbeschermerSluit deze maand voor de zekerheid alle buitenkranen af en bescherm eventuele waterpompen die zich niet in een vorstvrije ruimte bevinden.
Heeft u toch af en toe de buitenkranen nodig? Gebruik dan bij lichte vorst een isolatie rond de kraan, zodat die nog steeds bruikbaar blijft.
Deze waterkraanbeschermer past op de meeste buitenkranen en is gemaakt van piepschuim met een omranding, die tegen de muur aankomt, van een flexibel zacht sponsachtig materiaal zodat dit zich aanpast aan de vorm van de muur en geen kieren laat. Snel en gemakkelijk in gebruik.

Zijn de dakgoten al eens gereinigd dit jaar. Na het vallen van de bladeren is dat zeker aangeraden gezien er komend seizoen wellicht heel wat hemelwater zal vallen onder de vorm van regen, hagel of sneeuw.

Indien planten reeds binnen staan controleer ze dan regelmatig op ziektes en insecten en geef water indien nodig.

Tuinhout zoals het tuinhuis, tuinschermen en palissades kunnen nu nog worden afgeschuurd en geschilderd. Ook tuinmeubelen moeten nu echt wel naar binnen. Maak ze proper en geef ze eventueel een nieuw laagje beschermende was of olie.

Nu de dagen heel wat verkorten hebben tuinvogels weinig tijd om hun kostje bijeen te zoeken. Bovendien zijn de nachten behoorlijk fris dus is het nu zeker tijd om ze te verwennen met allerlei lekkers zoals pindanoten, zonnebloempitten, speciale zadenmixen en fruit. Geef dagelijks vers water en zorg ervoor dat de vogels er niet in kunnen baden, voeg in geen geval zout toe!!! Denk ook eens aan de kleine vogeltjes en plaats minstens één silo met een beschermende kooi waar enkele de kleintjes bij kunnen. Een koolmees bijvoorbeeld moet putje winter dagelijks minstens zijn eigen gewicht in voedsel bijeenscharrelen.

vogels voederen

Bladverliezende bomen en stuiken kunnen nog steeds worden verplant en/of aangeplant wanneer de ondergrond niet bevroren is.

Dek vorstgevoelige planten nooit af met plastiek maar gebruik jute vliesdoek of dood plantenmateriaal zoals dennentakken, bladafval, stro of hooi.

Verwijder rozenbladeren die nog niet van zelf zijn afgevallen om verspreiding van ziekten te vermijden.

Net aangeplante wintergroene planten kan je best afschermen tegen de winterwind zodat ze zeker niet droogvriezen. Ze kunnen namelijk nog niet voldoende water opnemen omdat hun wortelgestel nog onvoldoende aan de nieuwe bodem is aangepast.

Hark de laatste bladeren van het gazon en betreed het gazon zo weinig mogelijk bij vorst om vergeling te voorkomen.

Controleer opgeslagen groente en fruitvoorraden op rottig en schimmels. Haal alle aangetaste vruchten weg zodat niet de gehele oogst verloren gaat.

Appelaars en perelaars kunnen worden gesnoeid op mooie dagen, zelf bij lichte vorst.

Denk eraan je tuinklussen te bundelen op mooie dagen die weliswaar steeds korter worden. De vogelmaagjes knorren en ook kleine zoogdieren zoeken naar voedsel op plaatsen waar ze meestal niet welkom zijn.
Maak op een sombere dag nieuwe tuinplannen voor de moestuin of de plantenborder in het nieuwe voorjaar en lijst je grootste tuinwensen op. Raadpleeg de juiste literatuur en de juiste mensen alvorens nieuwe ‘onbekende’ planten aan te schaffen of drastische veranderingen aan te brengen.

Geniet van de koude winterpracht met een warme kop kruidenthee of een dampend bord groentesoep terwijl het hout in de haard knettert.

#4159

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p