Viooltjes kleuren de winter
Hoewel de winter nog ver weg lijkt, hebben tal van tuinplanten reeds hun bloemenpracht verloren of blazen ze nog een laatste adem uit. Anderen lijken na een flinke snoeibeurt opnieuw te herleven. Hoe dan ook, een frisse wind in de tuin laten waaien, is een uitstekende remedie tegen de najaarsblues. En wat vind je van najaarsviooltjes?
Vanaf half september zijn najaarsviooltjes verkrijgbaar. Het zijn eigenlijk dezelfde fleurige viooltjes die je in het voorjaar kunt kopen, maar dan op een ander tijdstip gezaaid door de kweker. Je kunt ze planten tot eind oktober, zowel in de volle grond, in bloembakken of hangmanden. Hun sprekende kleuren brengen meteen weer leven in de brouwerij en dat tot diep in het najaar. Het viooltje zorgt dus voor een vrolijke wintertuin!
Winterhard
Najaarsviooltjes zijn stoere planten die moeiteloos de grilligste weersomstandigheden kunnen doorstaan. Zelfs op de koudste najaarsnachten en onder strenge vorst behouden ze hun veerkracht. Als het heeft gevroren, kunnen de bloemen wel wat gaan hangen, maar geen nood! Het beste is om ze dan gewoon te laten staan. Zodra de temperaturen weer stijgen, zullen de viooltjes terug tot leven komen.
In de lente beginnen ze spontaan knoppen te vormen, en het leuke is dat ze zichzelf ook gemakkelijk uitzaaien, waardoor er onverwachts her en der viooltjes in jouw tuin kunnen opduiken. Hoe kleiner de bloem, hoe beter de plant zich verspreidt en verwildert.
Om een mooie, constante bloei te behouden, is het raadzaam om viooltjes regelmatig wat water te geven, maar vermijd dit tijdens vorstperiodes. Verwijder eveneens voor een ultieme bloei af en toe de uitgebloeide bloemetjes, met steeltjes en al. Op die manier blijven ze stralen!
Kleur naar eigen smaak
In de tuin, op het terras of balkon, aan de gevel of bij de voordeur… viooltjes zijn altijd een blikvanger. Bovendien is er volop keuze dankzij de meer dan 400 soorten! Van roze tot blauw, van wit tot paars, oranje en violet. Kies jouw favoriete kleur en combineer ze met andere planten, zoals siergrasjes, bergthee, klimop, Sedum, sierkolen, heide en Calocephalus.
Najaarsviolen begroeten je met hun vrolijke bloemenhartjes. Je hebt keuze uit zowel bescheiden als opvallende bloemen, en vrijwel alle kleurcombinaties zijn mogelijk. Gaat jouw voorkeur uit naar een strakke en moderne look, dan zijn de koele blauwtinten en het zuivere wit een uitstekende keuze. Paarse en bruine violen stralen warmte uit, terwijl de rode, oranje en gele tinten je tuin voorzien van een losbandige energie. De minimalisten onder ons kiezen voor solokleuren, terwijl wie wil uitpakken een bonte setting creëert.
Tips voor langer viooltjesplezier:
- Kies een standplaats in de halfschaduw of volle zon.
- Geef de viooltjes regelmatig water, maar niet als het vriest.
- Plant viooltjes dicht op elkaar voor het mooiste effect.
- Vul bakken en potten met verse potgrond waaraan al meststoffen zijn toegevoegd.
- In een klein vaasje is een bosje viooltjes altijd decoratief. Ook mooi als versiering op een gedekte tafel.
- Pluk een paar viooltjes en bevestig ze met een mooi lintje op een ingepakt presentje. Zo wordt een cadeautje nog persoonlijker en mooier.