Verwijder je algen op een milieuvriendelijke manier
Hoewel groene aanslag op terrastegels, stoep of oprit ook kunnen bijdragen tot het karakter van de tuin of woning wordt dit meestal ervaren als ongewenst. Mossen of algen houden het vocht vast waardoor de kans op ongelukken door gladheid toeneemt. Het ziet er vaak ook wat slordig uit en daarom moet dit meestal zo snel mogelijk verdwijnen.
Het is een terugkerend probleem, maar wat is het en hoe raak je er nu op een milieuvriendelijke manier van af?
Groene aanslag en korstmossen?
Eerst is het belangrijk te weten hoe die glibberige ondergrond tot stand komt. Groene aanslag komt voor wanneer de bestrating lange tijd vochtig blijft. Dit kan zijn door slechte afwatering, maar ook door een gebrek aan direct zonlicht. Elke soort bestrating kan 'aangetast' worden door de algengroei, of het nu beton, tegels of hout is.
Groene aanslag is eigenlijk een verzameling van kleine algjes die beginnen groeien op de ondergrond. Hoewel algen geen wortels hebben, stengels of bladeren, bevatten ze wel chlorophylkorrels (ook wel bladgroen genoemd). Daardoor zijn ze net als bomen en planten in staat om onder invloed van zonlicht koolstofdioxide om te zetten in zuurstof (=fotosynthese).
Ze vormen op hun beurt een geliefde plaats voor korstmossen en die zullen na verloop van tijd automatisch opduiken bij aanwezigheid van voldoende algen.
De algen en de korstmossen hebben elkaar nodig. In dit geval spreken we over "symbiose". De alg geeft door de fotosynthese organische stoffen door aan de korstmossen. De korstmossen zullen de algen op hun beurt gaan beschermen..
Interessant weetje:
Er bestaan veel verschillende soorten korstmossen, en afhankelijk van het type korstmos kan je ontdekken hoe goed de luchtkwaliteit in jouw buurt is. Korstmossen reageren namelijk op de zwaveldioxide (SO2), kooldioxide (CO2) en ammoniak (NH3).
Afhankelijk van wat er in jouw buurt het meeste voorkomt, zal ook bepalen welke soort korstmossen zullen ontwikkelen.
Bij aanwezigheid van ammoniak (afkomstig van overvloedige bemesting), zullen korstmossen zoals het grootdooiermos tevoorschijn komen. Is er veel zwaveldioxide in de lucht (door elektriciteitscentrales of verkeersuitstoot), dan zien we typische soorten als groene schotelkorst opleven.
Groene aanslag verwijderen
Het algenprobleem en dus automatisch ook de korstmossen, kan vaak verholpen worden door eenvoudige structurele aanpassingen. Het vochtgehalte moet dalen en dat kan door een beter afwatering waardoor de ondergrond ook sneller kan opdrogen. Of er moet meer zonlicht komen op die plaats. Vaak zijn bomen of struiken de oorzaak van de schaduw en een goede snoeibeurt zal na verloop van tijd zijn effect bewijzen.
De aanslag komt en gaat ook door de seizoenen. In de winter staat de zon ook lager en zijn er minder lichturen per dag. Zodra het terug lente wordt verdwijnen veel algenproblemen ook. Er hoeft dus niet altijd gezocht te worden naar speciale middeltjes.
Zand strooien op het terras en daarmee de oppvervlakte te schrobben kan ook helpen. Door de schurende werking van de zandkorrels schuur je de algenstructuur ook weg.
Maar blijft de aanslag ook in de zomer, dan kan azijn wonderen doen:
Veeg eerst je terras of oprit proper zodat er geen bladafval of andere troep achter blijft. Verdun vervolgens de azijn in een emmer met water (verhouding 1 op 1) en schrob de te reinigen oppervlakte. Doe dit op een zonnige dag. Daarna mag alles opdrogen en laat je de oppervlakte met rust. De azijn zal zijn werk wel doen!
Je zal zien dat na enige tijd de algen zullen verdwijnen. Plaatsjes die niet geheel algvrij worden, kan je nadien nog even inspuiten met zuivere azijn.
Wanneer je bovendien bij het periodiek onderhoud van het terras of oprit een scheutje azijn toevoegt, zorg je er ook voor dat de algen niet zo snel terugkeren en blijft het steeds proper.
Het kookwater van aardappelen kan je ook gebruiken om over de algen te gieten. Hierdoor zullen ze ook verdwijnen en het is bovendien ook een natuurlijk middel.
Reinig je jouw huis met een biologisch schoonmaakproduct? Dan kan je dat afvalwater ook uitgieten over de algen. Of je kiest voor een mix van Soda en groene zeep.
TIP:
Gebruik bij houten terrassen of schuttingen geen hogedrukreiniger. De algen zijn op die manier zeer snel en gemakkelijk te verwijderen en na de behandeling ziet er alles zeer snel netjes uit. Maar je beschadigd op die manier wel de houtstructuur. Op termijn wordt het probleem alleen maar erger, want door de beschadiging kan het hout sneller en langer water opnemen, waardoor de algen nog sneller kunnen terugkomen.