Welk glas kies je bij de aankoop van een tuinkas?
Heb je groene vingers en hou je ervan om jouw eigen groenten en fruit te kweken? Dan droom je vast wel van een eigen tuinkas of -serre! Dat geeft je de mogelijkheid om bepaalde gewassen te kweken die het in ons klimaat moeilijker hebben en bovendien kan je vroeger starten met telen en langer genieten van het moestuinzoen. Het zal zeker en vast ook de opbrengst vergroten zodat je meer voldoening krijgt van je harde werk. In de winter doet een tuinkas dienst als overwinteringsplaats voor vorstgevoelige planten. Dus niks dan voordelen.
Op de markt is er een heel groot aanbod aan tuinkassen, in alle maten, in diverse kleuren en met verschillende soorten glas. Ook in onze webshop vind je een groot assortiment want voor elke tuin bestaat een geschikt model. Het frame is meestal opgebouwd uit aluminium profielen of hout maar wat is nu het verschil tussen die verschillende soorten beglazing en wat is dan de beste keuze? Neem je nu beter een serre met veiligheidsglas of met polycarbonaat? We zetten de voor- en de nadelen even op een rijtje.
Tuinbouwglas
De meeste tuinkassen worden standaard geleverd met tuinbouwglas van 3 mm dik omwille van de prijs. Het is goedkoper dan veiligheidsglas maar minder sterk. Als het glas breekt dan valt het uiteen in vlijmscherpe stukken wat het minder veilig maakt voor spelende kinderen in de tuin. Tuinbouwglas wordt geleverd in kleine gestapelde ruiten die worden gemonteerd met glasclips. Als een ruit breekt is deze heel eenvoudig te vervangen en het is een stuk voordeliger dan het vervangen van een paneel in veiligheidsglas.
Tuinbouwglas heeft een maximale doorlaatbaarheid van het zonlicht (90%) en houdt ultraviolet licht tegen wat niet essentieel is voor de plantengroei. Het glas houdt ook goed de warmte vast.
Veiligheidsglas
Veiligheidsglas is floatglas dat een thermische behandeling heeft ondergaan. Het glas wordt verhit tot meer dan 600°C en vervolgens gecontroleerd opnieuw snel afgekoeld. Hierdoor krijgt het glas zijn speciale eigenschap. Het is tot 6 keer sterker dan tuindersglas en breekt het dan toch, dan valt het in duizenden botte stukjes uiteen. Bovendien worden de randen van het glas gepolijst en zijn ze afgerond en niet scherp. Dit type glas is dus veel veiliger en wordt zeker aangeraden in tuinen waar kinderen spelen, huisdieren rondlopen of op plaatsen waar veel bomen staan. Om al die redenen is het de meest toegepaste glassoort. Veiligheidsglas wordt doorgaans geleverd in een dikte van 3 of 4 mm en heeft een lichtdoorlaatbaarheid van ongeveer 90%.
De montage is eenvoudig omdat het wordt geleverd in grote ruiten en niet in kleine gestapelde ruiten zoals bij tuinbouwglas het geval is. Het is goed bestand tegen krassen en heeft een isolatiewaarde van ca. 6W/m² K. Een nadeel is dat veiligheidsglas duurder is dan standaard tuinbouwglas maar dit nadeel weegt niet op tegen de vele voordelen. Veiligheidsglas wordt standaard gemonteerd met glasclips. Maar indien je voor dit type glas kiest, raden we sterk aan om de optie stormbeveiliging erbij te nemen. De glaspanelen worden in dit geval in kunststof beglazingsstrips gemonteerd wat zorgt voor een steviger geheel en de kans op breuk nog vermindert.
Polycarbonaat platen
Polycarbonaat platen zijn doorgaans 6 mm dik en bijna onbreekbaar. Ze zijn heel licht in gewicht en makkelijk te monteren. De dubbelwandige platen bieden bovendien een uitstekende isolatie. Ze isoleren bijna 40% beter dan enkel glas maar het grootste voordeel is dat de zonnestralen worden gefilterd waardoor je nauwelijks verbrandingsverschijnselen hebt bij de planten.
Als nadeel kunnen we aanhalen dat de platen niet doorzichtig zijn en dus een minder luxueuze uitstraling hebben dan glas. Ze laten ook minder licht door dan glas, de hoeveelheid is afhankelijk van de dikte van de platen. Onder invloed van uv-straling en weersinvloeden kunnen verouderingsverschijnselen optreden.
Bekijk het volledig assortiment tuinkassen en tuinserres in onze webshop.