Zomerbloembollen: van bol tot kleurrijke bloemenzee
Met februari in zicht, weten we dat de lente niet meer zo veraf is. En dat betekent ook dat de eerste lentebloembollen gaan verschijnen en de volgende lading zomerbloembollen kunnen geplant worden. Euh, lente-zomer-wat? Inderdaad, je leest het goed. Om op het gewenste moment een prachtige bloei te krijgen, moet je in verschillende maanden de juiste bloembollen planten. Wanneer en hoe je dit doet, leggen we uit in dit voorjaarsplan.
Het verschil tussen lente- en zomerbollen
Lente- of voorjaarsbloembollen bloeien, zoals de naam het zegt, in het voorjaar of de lente. Het zijn de welbekende bloemen zoals tulpen, hyacinten en narcissen. De knollen zijn winterhard en worden vanaf de herfstperiode tot de winter geplant in de tuin of bloembakken. Van zodra de wintervorst voorbij is, laten de eerste bloemkopjes zich zien in het vroege voorjaar tot het einde van de lente.
Maar deze bloeiperiode begint binnenkort, dus is het tijd om de zomerbloembollen te planten. Ook hier verraadt de naam wat het is: bloembollen die bloeien in de zomer. Dit wil zeggen dat het plantseizoen nu van start kan gaan. Enkele bekende soorten onder zomerbloeiers zijn dahlia's, gladiolen, freesia's... Allemaal stuk voor stuk prachtige bloemen met fantastische zomerse kleuren. Omdat de keuze aan diverse soorten zo groot is, helpen we jou bij het kiezen. De komende weken lichten we wekelijks een zomerbloeier uit met zijn unieke varianten en kenmerken. Blijf onze pagina dus zeker volgen!
Stappenplan bij het planten
Ga je aan de slag in de tuin of komen de bloembollen in bloempotten? Kies je voor verschillende kleuren of ga je voor een bepaalde tint? Bloembollen planten houdt veel meer in dan je denkt. We helpen je stap voor stap met het planten.
Stap 1
Maak een bloeischema van de plaatsen waar je bloembollen wil planten. Zorg voor gelaagdheid door de lagere soorten vooraan te plaatsen en de hogere achteraan. Zet ze in groepjes om een mooier volume te krijgen. Soorten als akelei en dahlia's zijn echte eyecatchers in de tuin. Let ook hier opnieuw op de bloeihoogte van de andere planten en de bloembol zodat ze niet verdwijnen in de border. Bestel de gekozen bloembollen en ga ermee aan de slag vanaf februari.
Stap 2
Start met planten. Maak de grond los en gelijk maar druk niet aan. Graaf een plantgat of gleuf met een schepje, of maak het jezelf gemakkelijk en gebruik een bollenplanter. Zomerbollen of -knollen worden twee keer zo diep geplant als de bol hoog is. Uitzonderingen zijn begonia’s en dahlia’s die net onder de oppervlakte worden geplant.
Stap 3
Bloembollen kunnen willekeurig geplant worden door de bloembollen uit te strooien. Hou echter rekening met een minimumafstand van: kleine soorten 10 cm van elkaar, gladiolen 12 cm, voor begonia’s 25 cm, voor lelies 30 cm en voor de dahlia’s zelfs 40 cm. Zo krijgt elke bloembol voldoende ruimte om zich te ontplooien. Plaats zonder te duwen de bloembollen zachtjes in de grond.
Stap 4
Bedek als laatste de bloembollen met aarde. Geef ze extra water zodat de knollen snel wortels vormen. Omdat het voorjaar een relatief droge periode kan zijn, hou je de tuin of bloembakken best voldoende vochtig. De zomerknollen zijn er klaar voor en jij ook. Nu is het enkel nog wachten op de zomer en zijn prachtige bloemenzee die zich ondergronds aan het voorbereiden is.