menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Nematoden tegen naaktslakke

ingridwout14

Tekst aangepast

Ingridwout14

Onze tuin wordt al geruime tijd letterlijk overspoeld door slakken, die het voorzien hebben op zowat alle groenten en fruit (muv tomaten en look). Rampzalig!
Zelf opklimmen tegen stekelige stam/blad schijnt niet meer te deren.
Heeft iemand ervaring met inzet van nematoden?
woensdag 13 september 2023 - 12:15
leerling

Leerling

Nee, geen ervaring met nematoden. 't Succes zou o.a. afhankelijk zijn van de temperatuur en vochtigheid van de bodem en van de structuur van de bodem.
En van het aantal slakken in de tuin van de buren. (Die beestjes kennen geen grenzen en kunnen op een vochtige dag gemakkelijk 20 meter verder kruipen.)

Mocht je het willen proberen, dan kan je die nematoden zelf kweken. Een recept vind je o.a. op https://www.de-andere-economie.nl/zelfmaak-tips/zelf-maken-voor-de-tuin/nematoden-kweken-slakken-bestrijden/

Nematoden zijn helaas niet erg kieskeurig. Niet alle slakken zijn schadelijk. Sommige staan zelfs op de Rode Lijst als kwetsbaar of (ernstig) bedreigd en zijn beschermd.
(Zie https://www.vlaanderen.be/inbo/rode-lijsten/
en https://minez.nederlandsesoorten.nl/content/rode-lijsten-soort-van-rode-lijst-land-en-zoetwaterweekdieren)

Wat hier werkt is groenten telen in verhoogde bakken. Daarover heb ik bogen geplaatsts met daarover insectengaas dat tot ruim aan de grond komt. Dat gaas hou ik dicht tegen de bakken en op de grond met behulp van wat bakstenen.
Pluspunt: houdt ook insecten tegen, dus groenten zijn snel schoongespoeld.
Minpunt: insectengaas is vrij prijzig. Gelukkig wel verschillende jaren herbruikbaar.

Elders in de tuin staat eeuwige moes (Brassica oleracea 'Ramosa'). Slakken die schadelijk zijn voor levende planten zijn er dol op, zodat ik de naaktslakken en de segrijnslakken daar maar hoef weg te vangen.

Andere slakken leven vooral van plantenresten, schimmels en algen. Er zijn er zelfs die eieren van naaktslakken eten. Die slakken vind ik dus ook niet of nauwelijks terug op die eeuwige moes en kunnen gewoon hun nuttige bijdrage blijven leveren.
Al zal een deel daarvan ook wel sneuvelen door de natuurlijke vijanden die hier gelukkig ook rondlopen/kruipen/springen/vliegen. Denk daarbij niet alleen aan egels, spitsmuizen, vogels en padden. Ook o.a. loopkevers, spinnen, larven van vliegen en glimwormen lusten graag slakken of hun eieren.
donderdag 14 september 2023 - 00:29

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon