menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    dinsdag 19 maart 2024

Help, een rattenplaag!

Rattenplaag in huis

Veel tuinliefhebbers houden ervan om kippen te houden voor het verwerken van tuinafval en natuurlijk voor het genot van dagelijkse verse eitjes. Wie pluimvee houdt, komt ze wel eens tegen...ratten. De bruine rat is vandaag de dag meer dan ooit aanwezig, dit is te danken aan de afwezigheid van een streng winterseizoen. De ratten ondervinden nauwelijks nog hinder door temperatuurschommelingen en hebben op heden de neiging om het ganse jaar door te kweken. Eén vrouwtjesrat kan zo'n 40 jongen per jaar voortbrengen die op hun beurt na drie maanden al geslachtsrijp zijn. Een heuse plaag is niet zo gemakkelijk te bestrijden, maar niets is onmogelijk. Let wel op, het zijn bijzonder pientere dieren en kunnen zich met gemak aanpassen aan veranderende omstandigheden in hun omgeving.

Bij het zien van een rat in de tuin is het belangrijk om op zoek te gaan naar het rattenhol. Dit bevindt zich ondergronds en heeft een ronde toegang van 6 tot 8 cm. Het nest is doorgaans dicht bij een voedselbron te vinden en in onze tuinen is dat vaak een composthoop, een kippenren of een duivenhok. De ratten gebruiken doorgaans dezelfde routes van het nest naar de voedselbron en vice versa, dit noemen we wissels. Indien zo'n wissel bijvoorbeeld over jouw gazon loopt dan zie je vaak een loopspoor ontstaan! Deze wissels vormen ook bovengrondse verbindingen tussen de verschillende in- en uitgangen van het ondergrondse holenstelsel. In onze tuinen schuilen ze vaak in de houtwal, onder struiken en tussen het brandhout.

Bruine ratten vangen is een behoorlijke uitdaging maar lang niet onmogelijk. Een aanrader is om het probleem zonder het gebruik van gif aan te pakken en een val te gebruiken waarbij de ratten onmiddellijk en humaan worden gedood. Ik maak het liefst gebruik van een 'eeuwenoude houten rattenslag'. Eenmaal je weet waar de ratten zich schuilhouden of waar ze zich vaak bevinden, kan je de rattenvallen opstellen. Dit kan bijvoorbeeld in de schuur of onder het kippenhok zijn, maar ook op eventueel aanwezige wissels kan je gerust een poging ondernemen. Belangrijk is dat je de vallen beschut zet en dit buiten bereik van kinderen, huisdieren, egels en tuinvogels. Dit kan je doen door de vallen bijvoorbeeld met een houten kist af te dekken waarbij je de kist voorziet van een ingang met een diameter van circa 6 cm. Eénmaal de ratten aan de kist zijn gewend zullen ze die met plezier verkennen. Plaats de val onder de kist en voorzie ook wat los strooivoer rond de val om de ratten wat beter aan te trekken. Gedurende de eerste paar dagen voeren voordat de val wordt geplaatst, is waarschijnlijk nog een effectievere methode.

Ratten en muizen verjagen in de tuin
Mijn favoriete lokaas is peperkoek, al werkt chocolade nog net iets efficiënter. De keuze hangt af van wat je zelf het liefst eet, peperkoek is minder gevoelig aan de weersomstandigheden en blijft beter op de val geprikt. Plaats vallen altijd langs een wand of in een hoek. Hierbij heb je meer succes dan ergens lukraak midden in een ruimte! Je kan deze dieren natuurlijk ook levend vangen maar de vraag is dan: wat doe je ermee? Ergens 'in de natuur' uitzetten heeft weinig tot geen zin, gezien deze cultuurvolgers onmiddellijk opnieuw in woonbuurten zullen opduiken met opnieuw overlast tot gevolg.

Als je met een plaag te maken hebt zal het niet lang duren vooraleer je een eerste rat hebt geslagen. Verwijder dode dieren onmiddellijk en reinig de houten val met warm water en detergent alvorens ze opnieuw op te stellen. Bij niet gereinigde vallen ruiken ratten dikwijls gevaar waardoor je weinig of niets meer vangt in de komende dagen. Plaats zo nodig verschillende vallen op verschillende plaatsen en controleer ze dagelijks. Probeer alles zoveel mogelijk met handschoenen te behandelen.

professionele ratten lokdoos - rattenvoederdoosIndien je de ratten niet de baas kan, doe je beter beroep op een professionele rattenbestrijding. Deze gespecialiseerde bedrijven kunnen vaak niet anders dan het plaatsen van gif in afgeschermde veiligheidsboxen. Een voordeel van deze methode is dat volwassen dieren het gif vaak naar het nest meenemen en er zo mee voor zorgen dat ook jonge dieren hun portie binnenkrijgen. Een nadeel echter is dat de ratten niet onmiddellijk dood zijn. Er ontstaat een inwendig bloedverdunnend proces waardoor de ratten langzaam sterven en dus nog een week tot tien dagen vergiftigd rondzwerven. Hierdoor zijn ze een gemakkelijke prooi voor roofdieren en roofvogels die op hun beurt met het gif in aanraking komen, dit al te vaak met nefaste gevolgen.

Pluimvee en de aanwezigheid van ratten gaan dus vaak hand in hand. Probeer dus met mate te voederen zodat er geen grote hoeveelheden graan blijven liggen. Voeder desnoods verschillende kleine porties per dag. Bewaar het voeder ook in afgesloten containers en houd de omgeving zo hygiënisch mogelijk. Verwijder afgevallen fruit en tuinafval met regelmaat, kortom, elimineer zoveel mogelijk aanwezige voedselbronnen. Ratten kunnen ook echt niet zonder water dus ook hier kan je ingrijpen. Plaats het drinkwater voor de kippen van de grond indien mogelijk, omhoog hangen kan ook!

Neem een kijkje in ons assortiment hulpmiddelen bij het bestrijden van muizen en ratten.

Ratten en muizen levend vangen

Terug naar boven icoon