menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 1

"verticuteren, bekalken, bemesten"

Ga naar meest recente reactie

leerling

Tekst aangepast

Leerling

Van het oude mantra: "verticuteren, bekalken, bemesten" worden alleen de producenten rijker.

Wat gebeurt er wanneer je dat doet?

Verticuteren wordt aanbevolen om het mos weg te halen of te "ontvilten". Dikwijls wordt daarna dan ook nog ijzersulfaat gestrooid om het resterende mos te doden.

Als je verticuteert haal je vooral de humuslaag weg. Dat is de laag van dood materiaal dat het bodemleven afbreekt tot vruchtbare grond. Door dat weg te halen, maak je je grond armer, zowel aan voedingsstoffen, aan bodemleven (die hebben immers veel minder voedsel), aan CO2.
IJzersulfaat doodt bovendien niet alleen je mos, maar ook je bodemleven.

Na het verticuteren heb je gaten in je gazon. Je kan daar nieuw gras zaaien, maar het zal een race worden tegen de onkruidzaden, die daar ook gemakkelijk kunnen ontkiemen en tegen de mossen die daar ruimte en licht vinden om te groeien.

Dikwijls wordt er ook aangeraden om te bekalken om mos tegen te gaan. De ironie wil dat sommige mossen graag een kalkrijke bodem hebben, terwijl gazon net een voorkeur heeft voor lichtzure gronden. Als de bodem te kalkrijk is, kan het gras daardoor voedingsstoffen moeilijker opnemen.

Bemesten dan maar. Maar de meeste meststoffen bevatten maar een fractie van de 60-tal elementen die gezonde grond én je gazon nodig heeft - en die ook in de humuslaag zitten die je weghaalt door te verticuteren.
Vrijwel alle kunstmeststoffen zijn anorganische zouten. Ook die zijn ronduit slecht voor je bodemleven, en in droge periodes ook voor je planten.

Volgens de Bodemkundige Dienst van België is ruim 70% van de tuinen in Vlaanderen overbemest en overbekalkt.
Waarom bemesten of bekalken zonder eerst te meten of het nodig is?

Als je mulcht i.p.v. maait , als je een of twee keer per jaar wat compost uitstrooit, als je de herfstbladeren laat liggen - ja, al dan niet versnippert, ook op je gazon - dan verzorg je je bodemleven, verbeter je de structuur van je bodem en zorg je ervoor dat je gazon alles heeft om gezond te groeien.

Wat links om kritisch te lezen:
* https://data.secureserver.be/hosting/pcs/publicaties.nsf/webopen/4D939EF8ED1D9011C125863A004A6CA1/$File/STUDIEDAG_201210_01_AE.pdf
* https://biosolutions.bio/kunstmest/
* https://vilt.be/nl/nieuws/vlaamse-tuinen-niet-te-verwaarlozen-in-koolstofverhaal
* https://www.plantenplagen.nl/siertuin/verticuteren-beter-van-niet/
* https://www.knack.be/nieuws/milieu/natuur/te-veel-fosfor-in-tuinen-het-vlaamse-gazon-is-overbemest/
* https://www.deboomdokter.be/blog/bomen-en-boomgaard/bladeren-van-bomen-laten-liggen-of-opruimen/
dinsdag 13 december 2022 - 17:24
Dany

Dany

Je hebt 100% gelijk
dinsdag 13 december 2022 - 19:51
Henk-Willem

Tekst aangepast

Henk-Willem

Mee eens leerling!
Ben ook volledig gestopt met verticuteren, bekalken en bemesten.
Ik laat het grasmaaisel en bladeren nu gewoon liggen (grote hopen verspreid ik wat over het gazon). Verbazend hoe snel dit materiaal wordt verteerd door het bodemleven (volledig weg binnen enkele weken), het gras lijdt er echt niet onder. En overal zie ik "wormenhoopjes" op het gazon, de beste (gratis) mest die je kunt bedenken. Ben van plan in het voorjaar alleen nog een laagje compost aan te brengen.
Bespaart heel veel tijd en geld (zakken "organische" mest van 40 euro per stuk....echt waanzin, vaak mineraal/samengesteld, dus ook nog deels kunstmest).
dinsdag 13 december 2022 - 23:09
PeterC

PeterC

Bekalken heb ik nooit gedaan.

Een paar keer geverticuteerd maar dat levert alleen een grote hoop afval op terwijl onkruiden niet worden verwijderd en dat mos bijna even snel terug is als verwijderd. Al jaren geleden voorgoed mee gestopt.

2 keer per jaar geef ik wel wat bemesting. Ongeveer de helft per m² als op de zak aangegeven staat.
woensdag 14 december 2022 - 19:23
dries944

Dries944

Alles puur natuur , zo doe ik het hier ook. Gebruik ook lavameel omdat hier ook redelijk wa heermoes groeit in de borders. Dit meel bevat een schat aan mineralen en sporenelementen!! Als je zakken gewone organische mest koopt zitten er maar een stuk of zes mineralen in als je geluk hebt. Mest met hoge stikstofgehaltes zeker vermijden,zorgt voor snelle groei en zwakke planten. Laat klaver dan ook staan in je gazon want dit is een stikstofbinder die stikstof uit de lucht haalt. Stikstof genoeg in de lucht.
woensdag 14 december 2022 - 21:48
Joukje Smeding

Joukje Smeding

Goed zo Dries. Ben ook een voorstander van lavameel. Strooi het bij de compost.
donderdag 15 december 2022 - 11:56
leerling

Leerling

Lavameel zou inderdaad goed zijn om het mineraalgehalte terug op te krikken.

Kijk wel na of het om zuiver lavameel gaat. Het wordt ook vermengd met basaltmeel en dat bevat dikwijls een hoger gehalte zware metalen.

Lavameel is heel fijn gemalen waardoor het gemakkelijk in het rond stuift. Je wil het liever niet in je longen. Een goed sluitend stofmasker (type FFP2 of beter) wordt aanbevolen bij gebruik.
'k Zou het ook eerder tussen de compost strooien wanneer ik die naar de andere bak overschep dan het over planten te verstuiven of het op de grond te strooien.

Zie o.a. https://docplayer.nl/107921455-Gesteentemeel-handleiding-1.html
maandag 19 december 2022 - 19:57

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon