menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    dinsdag 19 maart 2024

Citrusplanten op je terras

citrusvruchten kweken

Citrusplanten zijn de laatste jaren populaire terrasplanten geworden omwille van hun decoratieve uitstraling en plukplezier. Ze dragen de kleuren van de zomer, de zoete geuren doen je wegdromen en als je geluk hebt geven ze je een kleine maar heerlijke fruitoogst. Het creëert een mediterraanse sfeer op je terras in de zomer en groen tijdens de winter. Maar bij vorst moet je ze binnenhalen dus hou je ze best als kuipplant die makkelijk naar binnen te nemen is (met bijvoorbeeld wieltjes onderaan).

Je vindt ze in diverse vormen en groottes, van geel tot oranje met een zoet of juist heel zure toets. Ideaal als tussendoortje, in gerechten of als gezonde smoothies of fruitsap. Bekende vruchten zijn mandarijn, citroen, limoen, sinaasappel, kumquat en grapefruit. Allemaal met dezelfde zuiderse uitstraling: een stevige stam en een groene kroon.

De eerste was citroen

Wanneer je denkt aan citrusplanten, denk je meteen aan een reis naar het warme Spanje of Portugal. Toch zijn de roots van deze planten veel verder te vinden en moeten we doorreizen naar de moessongebieden in Zuidoost-Azië waarvan de citroen als eerste citrusvrucht Europa bereikte. Het is één van de oudste teeltgewassen die al meer dan 4000 jaar gekweekt wordt en ondertussen duizenden cultivars kent. Vanaf de 16e eeuw volgde ook de sinaasappel en later de mandarijn. Door het perfecte klimaat rond de Middellandse Zee, doen ze het ook hier heel goed. 

citrusvruchten op het balkon

Gebruik een pot of kuip

Yes! Het is zo ver. Je hebt jouw eerste citrusplant in het bezit en wat nu? De meeste citrusplanten staan bij aankoop in harde kleigrond. Spoel de klei voorzicht weg wanneer je de plant verpot naar een ruimere pot of kuip (doe dit in het voorjaar of de zomer) en gebruik speciale kuipplantengrond. Deze grond bevat voldoende voedingsstoffen om een tijdje verder te kunnen en houdt het vocht beter vast. Zorg dat je potten of kuipen gebruikt waarbij het te veel aan water weg kan. Zie zo, dit was het eerste en zwaarste deel! Verpotten hoef je de eerste 3 tot 5 jaar niet meer doen.


Zoek een plaatsje

Nu jouw citrusplantje geplant is, kan je gaan denken waar je hem gaat zetten. Het is een mooie decoratieve plant met een zoete aroma wanneer hij in bloei staat. Ergens in het zicht, dichtbij het terras, een deur of raam lijkt een goede plaats. Maar natuurlijk heeft de plant zelf ook een aantal specifieke voorwaarden over de plaats waar ze graag wenst te staan. Zo houdt ze van een beschutte maar zonnige plek. Dit kan dicht tegen de woning zijn of in een beschut hoekje. De citrusboom zal je dankbaar zijn en rijkelijk belonen met heerlijk ruikende bloesems.

Tijdens de winter verhuis je de plant bij de eerste nachtvorst naar binnen of in een serre, waar ze niet kan afzien van de vorst (temperatuur rond de 5 à 10°C). Zorg opnieuw voor een lichte maar onverwarmde ruimte waarbij je af en toe water geeft zodat de grond niet uitdroogt. De plant gaat namelijk in winterslaap nu. Heeft ze last van afvallende bladeren en sterven de takken af? Dan is de plaats iets te donker. De kuipplant kan terug naar buiten na de IJsheiligen (15 mei), als de nachtvorst helemaal voorbij is. Laat ze daarvoor eerst een weekje rustig ontwaken op een half- tot schaduwrijke plaats.

Geef extra voedinglimoenboom verzorgen

Citrusplanten groeien rond de periode van april tot september. Dit betekent dat ze extra voeding en energie nodig hebben om nieuwe vruchten en bladeren aan te maken. Geef ze in die periode om de twee weken extra organisch meststoffen. Bijkomend zorgt bloedmeel voor mooie groene bladeren en vruchten, terwijl beendermeel (stikstof) de groei bevordert.

Snoei de plant bij

De beste snoeiperiode is in het voorjaar wanneer de plant nog geen nieuwe bloeischeuten heeft. Op deze manier gebruikt de plant zijn energie voor de takken die niet gesnoeid zijn. Later snoeien kan lijden tot onherstelbare wonden. Het snoeien gebeurt met het oog op een open boomstructuur: verwijder eerst de rechtopstaande takken en dan de zijtakken. Vijf tot zes ogen overhouden is voldoende. Ook de takken die naar binnen groeien of waarvan de bladeren naar beneden hangen mogen gesnoeid worden. 

#5905Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon