Veelgemaakte fouten bij aanleg van terras
Hou altijd rekening met de ondergrond
De basis voor een verharde constructie in de tuin is natuurlijk zoals bij vele zaken het allerbelangrijkste. Om te besluiten welke basis we nodig hebben moeten we vooraf kijken naar welk het type verharding of bestrating we gaan gebruiken.
Ook de belasting en de functie van de nieuwe tuinconstructie is van belang. Het spreekt voor zich dat een oprit in klinkers een andere onderlaag dient te krijgen dan een zonneterras in een knusse tuinhoek. Natuurlijk is ook de ondergrond een belangrijke factor: klei- of zandgrond, een droge of een vochtige bodem?
Ook een grindpad of een oprit in grind dient anders gestabiliseerd te worden. Bij de oprit kunnen we eventueel gebruik maken van grindstabilisatieplaten (honingraatstructuur).
Het belang van de uiteindelijke afwerkingslaag
Niet alleen de stabilisatie is van belang, ook de uiteindelijk afwerkingslaag telt mee. Op een oprit kiezen we voor een dikkere tegel of klinker terwijl we het op het terras met enkele centimeters minder kunnen doen waardoor het geheel ook goedkoper wordt. Een buitentegel dient uiteraard andere kwaliteiten te hebben dan een binnentegel dus let op wanneer je de tegel uit je woonkamer ook buiten wil gebruiken. Informeer steeds goed vooraf! Enkel volkeramische tegels kan je ook buiten gaan gebruiken, tegels die enkel een keramische bovenlaag hebben zijn niet vorstbestendig en zullen buiten snel gaan barsten.
Natuur- en betontegels zijn doorgaans dikker en kunnen wel wat meer weersinvloeden verdragen. Let op bij het gebruik van grote tegels (>45 cm). Zij vragen wat extra aandacht bij het plaatsen. Voorzie voldoende elastische voegen en gebruik eventueel een ontkoppelingsmat als buffer tussen de tegel en de ondergrond. Andere persoonlijke factoren zoals kleur, oppervlakteafwerking en onderhoudsgemak bepaal je uiteraard zelf in overleg met een specialist.
Een kantafsluiting?
Probeer steeds gebruik te maken van een kantafsluiting in de vorm van een lijnvormig betonelement of als het budget het toelaat in hetzelfde materiaal als het te plaatsen verhardingsmateriaal. Dit houdt de tegels op zijn plaats en voorkomt het loskomen, verschuivingen en verzakkingen.
Kleurverschil
Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid materiaal goed te berekenen zodat je achteraf niet hoeft bij te bestellen. Tegels uit verschillende loten of verpakkingen kunnen soms van kleur verschillen en dit kan je uiteraard niet onopgemerkt wegwerken. Indien je reeds meerdere verpakkingen hebt besteld meng je deze beter tijdens het plaatsen zodat lichte afwijkingen op die manier minder opvallen. Open dus elke verpakking en neem de tegels of klinkers willekeurig.
Afwatering
Zorg dat het regenwater steeds gemakkelijk wegkan. Uiteraard wateren we steeds af van de woning weg.
Algemeen volstaat 1 cm per lopende meter maar veel is ook afhankelijk van het gebruikte materiaal. Sluit je terras aan bij het gazon of een border dan zorgen we er steeds voor dat deze enkele centimeters lager liggen dan het verharde oppervlak.
Nog beter is het plaatsen van een afvoergoot (Acodrain) over de volledige breedte van het terras. Dit is in vele gevallen steeds de beste keuze om het regenwater af te voeren. Bovendien loop je geen gevaar bij het schoonmaken van je terras met een product dat samen met het afvalwater in de border of het gazon terecht komt met alle schadelijke gevolgen van dien.
Als de tuin hoger ligt dan de woning kan je steeds een afvoergoot tegen de woning voorzien om alle vochtproblemen te vermijden! Roosters of goten dienen steeds verzonken te liggen in het terras, enkele millimeters volstaat!
Neem bij voorkeur goten met een diepte van tien cm indien je voldoende plaats hebt. Let in de herfst op voor verstopping bij het vallen van de bladeren.