Tips bij de aanleg van een bloemenweide
Terwijl sommigen kiezen voor een strak groen gazon, geven anderen de voorkeur aan een kleurrijke bloemenweide. Er zijn namelijk tal van voordelen verbonden aan het hebben van een bloemenweide! Het vergt weinig onderhoud, het is een thuis voor heel wat dieren en een nectarbron voor insecten. Je kan bovendien maandenlang genieten van een overvloed aan bloemen. Het is een plek waar vlinders rondfladderen en het gonst van de bijen... je wordt er gewoon vrolijk van! Zelfs uitgebloeid zullen de bloemen hun nut nog bewijzen. De overgebleven zaadhoofden en silhouetten lokken in de herfst vogels naar jouw tuin.
Bovendien heeft een bloemenweide het bijkomende voordeel dat het een onkruidwerende werking heeft en het de veelal schrale grond verbetert. De biodiversiteit vaart er wel bij en het vermindert de kans op insectenplagen in de (moes)tuin.
Enkel extreem arme gronden en zeer voedselrijke bodems zijn minder geschikt voor de aanleg van een bloemenweide. Op schrale gronden en matig voedselrijke bodems op een plek in de zon, is succes verzekerd! Stop dus tijdig met bemesten op de plaats waar je een bloemenweide wilt zaaien.
Bloemenweide zaaien
Alvorens het inzaaien wordt de grond bewerkt en los gemaakt. Gaat het om een klein stuk van de tuin, dan kan je dit deel eenvoudig met de spade omspitten. Voor grotere partijen kan een machinale frees handig zijn. Zorg ervoor dat de bodem uiteindelijk vrij is van stenen en wortelstokken, haal die onzuiverheden weg met een spitvork.
Het zaaien van een bloemenweide doe je best in het voorjaar of in het najaar. De mengsels bestaan doorgaans uit éénjarige bloemen of een combinatie met meerjarigen. Bepaalde mengsels zijn specifiek geselecteerd voor het aantrekken van bijen, lieveheersbeestjes, vogels, vlinders,... Een goed zadenmengsel bestaat uit veel verschillende soorten en er bestaan ook mixen met alleen maar inheemse bloemen.
Bloemenmengsels voor bijen bevatten onder andere zaden van Alyssym maritimum, Dianthus barbatus, Cheiranthus maritimus, Alyssum saxatile, Gypsophilla elegans, Eschscholzia californica,... Deze bloemen trekken voornamelijk de bestuivende insecten aan. Bloemenmengsels voor vlinders bevatten bloemen van onder andere Iberis umbullata, Tagetes patula, Bellis perennis, Achillea millefolium, Calendula officinalis, Allium schoenoprasum,...
Bepaalde bloemenmengsels worden geleverd met een bodemverbeteraar die de ideale basis vormt om de bloemen in te zaaien. Het bevat een hoog gehalte organische stof die de bodemstructuur en de vruchtbaarheid verbetert zodat je de bloemenweide in elk type tuin, op elke soort grond kan zaaien. Meng de bloemen met wit zand voor een mooie verdeling.
Na het zaaien kan je best de bovengrond lichtjes inharken want de meeste zaden van bloemenmengsels ontkiemen in het donker. Bijkomend voordeel van het inharken is dat je de kans vermindert dat de vogels ermee gaan vliegen. Houd de eerste weken de grond vochtig.
Bloemenweide onderhouden
Hoe je de bloemenweide onderhoudt, hangt in grote mate af van de bodem maar ook van het soort bloemen. Hoe schraler (zand- en leemgronden) hoe sneller je resultaat zal hebben en hoe meer soorten er zullen groeien. Op kleigrond gaat het proces trager. Verschralen van de grond gebeurt door het maaien en het afvoeren van het maaisel.
De eerste jaren na de aanleg van een bloemenweide maai je best meerdere keren per jaar, 3 tot 5 keer. Daarna mag je overschakelen naar 1 of 2 keer per jaar, een eerste keer tussen half juni en half juli en een tweede keer in september/oktober. Je kan ook gefaseerd maaien zodat er nog bloeiende planten resten voor de insecten. Eénjarige bloemen hoef je enkel in het najaar te maaien, meerjarige mengsels 2 keer per jaar.
Laat na het maaien het maaisel een aantal dagen liggen op de plaats zelf. Op die manier komen de zaden van de bloemen vrij en kan je het jaar daarop opnieuw genieten van de bloemenpracht. Verwijder daarna het maaisel om het verschralen te bevorderen. Het enige wat je het volgend voorjaar nog moet doen is de grond licht bewerken en eventueel wat extra zaden bijzaaien.
Neemt één soort de bovenhand dan kan je ze eventueel voor de bloei met een bosmaaier of een zeis afmaaien en het maaisel handmatig verwijderen.
Geduld is een mooie deugd
Bij de aanleg van een bloemenweide heb je geduld nodig, zeker als je de bloemenweide in het gazon wilt inzaaien. De bodem zit het eerste jaar nog vol voedingsstoffen zodat grassen vaak sneller groeien. Bloemen maken dan minder kans en worden overwoekerd. Jaar na jaar zal het aantal bloemen echter toenemen en zullen ze uiteindelijk de overhand nemen. Zie het eerste jaar dus als een investering, de rijkdom aan bloemen zal stelselmatig toenemen, zo ook de rijkdom aan insecten en vogels!