menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    maandag 22 juli 2024

Bloemen en bessen in de sneeuw

Sneeuw bedekt het landschap met een wit tapijtje en doet het maagdelijk lijken. De minder mooie plekjes zien er nu plots ook helemaal anders uit en onze tuin lijkt wel een sprookje. Alle takken van de bomen bedekt met een laagje witte vlokken. Wit is nu de overheersende tint en het is opvallend veel stiller buiten.

De meeste planten in de vrije natuur en in de tuin zijn in rust. Buiten een paar silhouetten valt er weinig te beleven maar er zijn uitzonderingen. Een aantal vaste planten, heesters en bomen stelen nu de show en geven een gekleurde touch aan het maagdelijk landschap.

Lijsterbessen

Planten die kleur geven aan de wintertuin

Chimonanthus praecox: de Nederlandse benaming winterzoet of meloenboompje laat ons vermoeden dat de struik ook nog andere zintuigen zal prikkelen. Deze langzaam groeiende heester die tot een 150 cm hoog wordt, bloeit al heel vroeg in het voorjaar. De zacht strogele bloemen met warm rood hartje verschijnen vanaf januari op de kale takken. Het meest opvallende is echter de geur die je al van meters ver kan waarnemen en je tuin betovert met een zoete wolk. 

Daphne odora 'Aureomarginata': het bontbladig peperboompje is een bladhoudende struik die ongeveer 120 cm groot wordt. De bladeren zijn donkergroen en omgeven met een roomgeel randje. Vanaf eind januari verschijnen de eerste lichtroze bloemen die bloeien tot in maart en ook een sterke maar lekkere geur afgeven. Soms verschijnen daarna rode bessen in de zomer.

Erica x darleyensis 'Kramer's Rote': de hele winter door en een deel van het voorjaar bloeit deze struik volop met roze, klokvormige bloemen. Het is een snelgroeiend en compact heestertje waar je, onder optimale omstandigheden maandenlang plezier kan aan beleven. De plant houdt van een droge, zure bodem. Om de planten mooi te houden, best goed terug snoeien na de bloei in het voorjaar. De bloemenpracht komt het meest tot zijn recht in grote groepen.  


Hamamelis x intermedia 'Pallida': de toverhazelaar is op zijn mooist als solitaire heester. Hij heeft ruimte nodig om te groeien en kan weinig snoei verdragen. In de herfst worden de brede ovale bladeren warm oranjebruin maar wat het meest opvalt zijn de zwavelgele bloemen die vanaf januari op de kale takken verschijnen. De bloei doet denken aan die van Chimonanthus praecox. Ook de bloemen van de toverhazelaar geuren.

Helleborus x hybridus 'Red Lady': deze plant bloeit met prachtige bordeauxrode bloemen met contrasterende goudgele meeldraden. Voor een optimale bloei is een goede standplaats heel belangrijk want ze houdt niet van natte voeten in de winter of een winderige plaats. Ze bloeien van januari tot april. Een plant die beslist niet mag ontbreken in de wintertuin.

Jasminum nudiflorum: winterjasmijn is een nogal nonchalant groeiende klimplant of heester die vanaf december tot maart bloeit met felgele bloemetjes die op het naakte hout verschijnen. De bloemen doen ons denken aan de bloei van de forsythia. Plant de klimplant bij voorkeur op een beschutte, zonrijke plaats. Een plant die vooral wordt gewaardeerd vanwege zijn winterbloemen. De bloemen groeien op het hout van het voorgaande jaar. Bij het snoeien is het belangrijk hier rekening mee te houden. 

Lonicera fragrantissima: winterkamperfoelie is een laagblijvende maar ook traaggroeiende struik die ongeveer 150 cm hoog wordt. De crèmekleurige bloemen geuren heerlijk zoet en doen ons al verlangen naar de lente! De bloemen bloeien van december tot maart. De rode bessen die nadien aan de struik komen zijn zeer geliefd bij vogels.

Mahonia japonica: een wintergroene, breedopgaande struik met een exotisch look.De stekelige, groene bladeren zijn leerachtig en gevederd van vorm. In het najaar kleuren de bladeren rood. Vanaf december tot januari verschijnen hangende trossen met lichtgele en zoet geurende bloemen die al van meters ver te ruiken zijn. Daarna volgen blauwzwarte bessen. Een mooie solitaire heester.

Malus red sentinel: dit is beslist één van de mooiste sierappelbomen. Na de bloei komen aan de afhangende takken, kleine kersachtige appeltjes in grote aantallen. De appels blijven de hele winter hangen en geven een rode gloed aan de tuin. Na een paar dagen vorst worden de appeltjes wat zachter en zullen ze een magneet vormen voor lijsterachtige vogels en merels. De bloesems trekken dan weer bijen en vlinders aan. Een prachtige boom die in elke tuin past!

Parrotia persica: een boom die afkomstig is van het Midden-Oosten. Hij groeit bij ons zeer langzaam uit tot een kleine boom of meerstammige struik met een hoogte van ongeveer 7 meter. De boom heeft een bijzonder decoratief blad met een schilderachtige herfstverkleuring. De feloranje tot dieprode bladeren blijven tot diep in de herfst hangen. Vanaf eind januari bloeit de boom met bolvormige rode bloemen. Een prachtige solitaire plant voor grotere tuinen of parken.

#5643Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).