menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    dinsdag 19 maart 2024

Creëer een bijenvriendelijke bloemenweide

Een toevluchtoord voor bijen

Als je je tuin of balkon bijenvriendelijker wilt maken, is het een geweldig idee om lege plekjes in de tuin of lege bloembakken te beplanten met bloemen die rijk zijn aan nectar en stuifmeel. Dergelijke kleurrijke en gevarieerde bloemenweiden zijn niet alleen een streling voor het oog, ze lokken ook nog eens tal van tuinbewoners zoals hommels, sprinkhanen en vlinders. We tonen jou wanneer en hoe je in het voorjaar een bloemenweide kan aanleggen.

Wat kruipt daar rond?Bloemenweide - een thuis voor heel wat diertjes

Bloemenweide - een thuis voor heel wat diertjes

De koppen van weidebloemen wiegen zachtjes in de wind, er hangt een delicate geur van bloemen in de lucht en als je wat beter kijkt, zie je naast de vele bezige honingbijen ook enkele vlinders, lieveheersbeestjes of zweefvliegen.

Een bloemenweide biedt aan heel wat verschillende insecten de ideale plek om te vertoeven. Zo voeden hommels, vlinders en gaasvliegen zich met de nectar- en stuifmeelrijke bloemen terwijl veel kevers, rupsen en bladluizen aan de stengels en bladeren eten. Ook spinnen en sprinkhanen kan je in de bloemenweide aantreffen maar zij zijn geen herbivoren. Daarnaast behoren bladluizen en rupsen tot het lievelingseten van de grote groene sabelsprinkhaan die vanaf midden juli heel actief is.

Op de bodem, op de zogenaamde strooisellaag, kruipen heel wat mieren, miljoenpoten, ringslangen en slakken rond. Ook vogels vinden hier heel wat voeding. Pissebedden en regenwormen voelen zich dan weer opperbest in de bodemlaag.

Met een grote bloemenweide of bijenweide in de tuin maak je niet alleen bijen blij, maar dus ook heel wat andere kleine en grote tuinbewoners!

Wat is de ideale locatie voor een bloemenweide?Wat is de ideale locatie voor een bloemenweide?

De meeste bloeiende weidebloemen staan het liefst op een zonnige tot half-schaduwrijke plek. Sommige inheemse planten houden ook van een magere, zanderige grond. De locatie kan echter variëren. Alles hangt af van de bloemsoorten in de zadenmix. Er zijn ook bloemenweidezaden beschikbaar die gemakkelijk op een normale tuingrond kunnen worden gezaaid. Let dus altijd goed op de informatie die vermeld staat op de verpakking of kies meteen voor een zadenmengeling die beantwoordt aan jouw type tuingrond.

Natuurlijk kan je ook een kleine bijenweide op je balkon creëren. Hiervoor zijn aangepaste zadenmengelingen verkrijgbaar. Bij het zaaien moet je erop letten dat je voldoende ruimte tussen de zaadjes voorziet zodat de bloemen later genoeg plaats ter beschikking hebben om zich te ontwikkelen. Heb je zaadjes over? Dan kan je ze ook verwerken in zaadbommen.

Wat is de ideale periode voor de aanleg van een bloemenweide?

Afhankelijk van de weersomstandigheden zijn er verschillende mogelijkheden. Bij warmere temperaturen kan je al eind april zaaien terwijl je bij koel en regenachtig aprilweer beter wacht tot midden of eind mei.


Zo ga je te werk

Bodem voorbereiden

Voordat je gaat zaaien, moet je de grond voorbereiden. Concreet betekent dit dat de bodem wordt losgemaakt en dat stenen, bladeren, mos of onkruid worden verwijderd. Vervolgens vermeng je de grond met een kwalitatieve potgrond op plantaardige basis. Als de grond erg droog is, vb. omdat het al lang niet heeft geregend en het heel warm en zonnig is geweest, kan je de waterslang pakken en de grond goed bevochtigen.

In drie stappen naar een kleurrijke bloemenweide

Bloemweide aanleggen

1. Zaaien

Bloemenweide zaaien

Koop een gepaste zadenmengeling en strooi de zaden losjes op de voorbereide grond. Je kan de zaden heel breed of in rijen zaaien om potentieel onkruid later gemakkelijk te herkennen en te kunnen verwijderen. Zaai de zaadjes niet te dicht op elkaar zodat de planten genoeg plaats krijgen om zich te ontwikkelen.

2. Zaadjes met grond bedekken

Bloemenzaadjes met grond bedekken

Strooi een dun laagje grond over de zaadjes zodat ze ongeveer een duimdik zijn bedekt en druk alles goed aan.

3. Water geven

Bloemenzaadjes water geven

Vervolgens geef je rijkelijk water. Gebruik hiervoor een gieter met een fijne giettuit.

3 verzorgingstips

De bloemenweide is aangelegd - hoe gaat het verder?

1. Houd de bodem vochtig

Eenmaal je de bloemenweide hebt aangelegd, moet je voldoende tijd nemen voor de verzorging. De kleine zaadjes zullen namelijk enkel ontkiemen als ze voortdurend omgeven zijn door vocht. Zorg er daarom voor dat de bovenste bodemlaag elke dag vochtig aanvoelt, zeker op warme lentedagen. Als het regent, kan je de gieter gewoon laten staan. Eens de eerste zaailingen verschijnen, kan je de gietbeurten een beetje reduceren. Geef pas weer water als de bovenste grondlaag is opgedroogd.

2. Zaailingen beschermen tegen "onkruiden"

Mochten er zich onkruiden nestelen tussen de bloemen, dan trek je die best meteen uit zodat de bloemen niet verdrongen worden. Natuurlijk zijn "onkruiden" zoals paardenbloemen, jichtkruid of klaver belangrijke voedselbronnen voor heel wat insecten. Tegelijkertijd verdringen ze door hun uitgesproken dominantie andere voedselbronnen die ook nodig zijn. Een insectenvriendelijke bijenweide wordt gekenmerkt door een breed scala aan verschillende planten die verschillende insecten kunnen huisvesten en voeden.

Bloemenweide bemesten3. Bloemenweide bemesten

Zodra de planten drie tot zes weken oud zijn, hebben ze meststof nodig. Om de bijenweide krachtig te laten groeien, is een aanvoer van voedingsstoffen heel belangrijk. Uiterlijk wanneer wanneer de bloemen gele bladeren hebben, is het tijd om te bemesten. Hiervoor kan je eenvoudigweg een portie organische vloeibare meststof toevoegen aan het gietwater. Die geeft de bijenweide voldoende voeding om prachtige bloemen te vormen waar de tuingenoten volop van zullen kunnen genieten.

#5998Compo

Auteur: Compo
COMPO. Mooie planten zonder moeite.
www.compo.be

Terug naar boven icoon