menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    dinsdag 19 maart 2024

Kies een kerstboom die bij je past

Wordt het weer een echte kerstboom, of ga je dit jaar toch voor een kunststof exemplaar? Welke kerstboom past het beste bij jou? Laten we de opties vergelijken en je helpen met je keuze.

De aankoop van een echte kerstboom

De voordelen van een kunstkerstboom

Kunststofkerstbomen hebben een serieuze make-over ondergaan in de loop der jaren. Ze ogen zo realistisch dat het verschil met echte naaldbomen steeds moeilijker te zien is. Of je nu kiest voor een boom met of zonder sneeuw aan het uiteinde van de takken, je brengt moeiteloos een gezellige, warme winterse sfeer in huis. 

Een echte kerstboom moet je jaar na jaar opnieuw aanschaffen, terwijl een kunstkerstboom jarenlang meegaat. Dat betekent niet alleen tijdswinst, maar ook besparing van flink wat geld. Berg de boom veilig op in een speciale opbergtas of bewaar de originele verpakking voor hergebruik na de feestdagen. Met de juiste zorg kan deze kerstboom talloze kerstvieringen doorstaan.

Een levensechte kunstkerstboom vergt weinig onderhoud en en laat geen naalden vallen. Dankzij het eenvoudige opzetsysteem staat de boom in een handomdraai recht. De takken worden per kleurcode aan de stam bevestigd volgens een natuurlijke gelaagdheid. Je vouwt de zijtakken gemakkelijk open en de boom is klaar om te versieren! Andere modellen zijn zelfs volledig voorgemonteerd en klappen gewoon open.

Als je nog niet overtuigd bent, zou dit laatste voordeel misschien wel doorslaggevend kunnen zijn:  je hoeft geen water te geven, en veel kunstkerstbomen zijn tegenwoordig ook ecologisch verantwoord.

Soorten echte kerstbomen

Wat kunststofkerstbomen missen, is die betoverende geur van dennennaalden. Als je dus de magie van de feestdagen toch liever met een traditionele kerstboom in huis wilt halen, geven we je graag tips voor het kiezen van de perfecte boom.

  • Fraserspar (Abies fraseri): deze conifeer heeft een mooie piramidale vorm en een fris blauwgroene kleur met een zilverachtige schijn. Als kerstboom is het een goed vertakte, volle boom die lekker ruikt en zijn naalden niet snel verliest. Zijn sterke takken zijn perfect om weelderig te versieren, en bovendien prikken zijn naalden niet. Hij behoudt zijn kleur ook goed. Als je een kerstboom met kluit koopt, kun je hem na de feestdagen in de tuin planten. De Fraserspar is een zeer goed en betaalbaar alternatief voor de populaire Nordmannspar.
  • Nordmannspar (Abies nordmanniana): ongetwijfeld nog steeds één van de bekendste soorten kerstbomen. Hij heeft dikke, stevige takken met mooie dikke naalden die niet prikken, waaraan je probleemloos zwaardere kerstballen en andere decoratieve elementen kunt ophangen. De boom groeit langzamer en is daardoor iets duurder in aanschaf, maar als je een kerstboom in pot kiest, kun je hem probleemloos meer dan een maand in huis houden. Gezaagde exemplaren blijven ook wekenlang in prima conditie. Kerstbomen met wortel kun je bovendien na de feestdagen in de tuin planten, en door de trage groei kan je ze meerdere jaren hergebruiken. Houd er wel rekening mee dat de boom tot 20 meter hoog kan worden. 

Fraserspar (Abies fraseri) - Nordmannspar (Abies nordmanniana)

  • Servische spar (Picea omorika): een sierlijke spar die smal en hoog is, waardoor hij vaak wordt gekocht voor kleinere ruimtes. Deze boom behoudt zijn naalden beter dan de klassieke Picea abies. De naalden zijn groen aan de bovenkant en zilverachtig aan de onderkant, ze zijn stomp en prikken niet. Deze slankere kerstboom neemt minder ruimte in dan bijvoorbeeld de bredere Nordmannspar. Hij is geschikt om na de feestdagen in de tuin te planten vanwege de fijnere vertakking van de wortels. De boom is goed bestand tegen luchtvervuiling en gedijt ook in kalkrijke bodems. Hij kan tot 10 meter hoog worden.


  • Groene fijnspar (Picea abies): de klassieke kerstboom en de meest gekweekte conifeer voor de houtproductie. Deze spar heeft een mooie piramidale groei, is zeer dicht vertakt en heeft een heldergroene kleur. Hij heeft een gladde, roodachtige schors. Door de beschikbaarheid van betere soorten, zoals de Nordmann en Fraserspar, heeft de fijnspar aan populariteit ingeboet en is hij niet langer de meest verkochte kerstboom. Hoewel hij lekker ruikt, verliest hij makkelijk zijn naalden. Tegen het einde van de feestdagen, zullen zijn takken uitdrogen, doffer van kleur worden en bij aanraking zullen de naalden snel afvallen. Afgezaagde bomen verliezen hun schoonheid nog sneller dan bomen in een pot. Deze soort leent zich minder goed om na de feestdagen in de tuin te planten. Als het toch lukt, kan een volwassen exemplaar tot wel 50 meter hoog worden.

Servische spar (Picea omorika) - Groene fijnspar (Picea abies)

Tips om nog langer van je kerstboom te genieten:

  • Kerstbomen in pot zijn duurder maar houden langer hun naalden. Ze kunnen na de feestdagen in de tuin worden geplant.
  • Afgezaagde kerstbomen verliezen minder snel hun naalden als je ze in een kerstboomvoet zet met waterreservoir. Zaag net voordat je de boom in de voet zet, de stam nog een tweetal cm af zodat de boom het water goed kan opnemen. Controleer dagelijks het waterpeil.
  • Hoe goed je ze ook verzorgt, gezaagde kerstbomen zullen het minder lang uithouden dan exemplaren met kluit of in pot. Let er bij de aankoop van een kerstboom met kluit ook op dat er voldoende aarde rond de wortels zit. Indien niet zullen de wortels uitgedroogd zijn en de boom ook minder zijn van kwaliteit.
  • Laat je kerstboom voor het binnen brengen 1 à 2 dagen acclimatiseren in de garage of tuinberging.
  • Zet hem op een niet al te warme plaats, niet in de buurt van een warmtebron.
  • Houd de potkluit voldoende vochtig tijdens de periode dat de kerstboom in huis staat. 
#5477Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon