menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    zaterdag 18 mei 2024

Voordelig tuinieren en besparen

 Geld besparen bij het tuinierenDe media staat er vol van: geldbesparingen her en der. Niet alleen bij bedrijven of overheden gaat men op zoek naar financiële besparingen of bezuinigingsmaatregelen, maar ook de particulieren kunnen eenvoudig op zoek gaan naar die geldbesparingen. De meest bekende bezuinigingen voor particulieren zijn energiebesparingen zoals isoleren, warmtepompen, hoogrendementsbranders, …  Maar voor de tuinier zijn er ook enkele tips die kunnen helpen.
Deze tips zijn niet alleen handig voor jouw portemonnee, maar ook voor ons milieu. Kortom besparen is OK !

Plantenkeuze en vermeerdering

In deze rubriek zijn veel opties mogelijk. In een tuincentrum of bij de plantenkweker kunt u de mooiste planten (al dan niet in bloei) gaan aankopen zodat u ze thuis enkel nog in de grond hoeft te stoppen. Echter hangt hier een financieel kaartje aan vast. Planten zelf vermeerderen (stekken, scheuren of zaaien) is vele malen goedkoper dan de volwassen planten aan te kopen. Joepie! Ook hier weer een goede geldbesparing in de tuin !

Koop je toch planten, kies dan voor meerjarige planten. In aankoop zijn die planten duurder dan eenjarigen, maar na verloop van tijd komt dit wel goedkoper uit.
Planten of zaden ruilen met andere tuiniers geeft u de mogelijkheid om speciale variëteiten in de tuin te halen die u niet (of tegen een zeer hoge prijs) in de tuincentra vindt.

De grootste ontmoetingsplaats voor ruilhandel tussen tuinvrienden onderling is de Digituin. Daar kunt u aan de hele community aangeven welke planten u graag zou hebben en welke u in ruil kunt geven. Bekijk de ruillijst op deze pagina.

Voordelig tuinieren 

Bewatering in de tuin is vaak één van de grootste kosten binnen het tuinbudget. Zeker bij tuinen die al lang zijn aangelegd en waar eigenlijk weinig tot niets hoeft aangekocht worden. Onderhoud en bewatering van planten is dan belangrijk. Zeker tijdens de zomer is bewatering niet weg te denken.
Bij de meeste tuiniers is het geweten dat je best geen bewateringssysteem inschakelt overdag. Niet alleen riskeer je daarmee dat de planten verbranden (het water vormt een vergrootglas waarbij de zon nog harder kan inbranden op de planten), maar bovendien verdampt het water ook snel. Als gevolg moet er overdag meer water gegeven worden dan wanneer dit zeer vroeg of juist zeer laat op de dag wordt gedaan.

MoestuinierenDoor gebruik te maken van een regenton vang je gratis hemelwater op en hoef je geen beroep te doen op de stadwaterleiding.  Een regenton vraagt wel een investering, maar op lange termijn is dit een besparing op de waterfactuur. Kan je die ton verhoogd opstellen, dan helpt de zwaartekracht mee het de hele tuin rond te voeren. Op die manier is een elektrische pomp overbodig.
Recyclage van water vraagt een kleine moeite. Vang bijvoorbeeld het water terug op waarmee u de groenten spoelt. Dit spoelwater wordt in de regenton gekieperd, want voor bewatering van de moestuin is dit nog steeds bruikbaar!

Koop geen zakken compost aan, want je maakt het gewoon zelf uit tuinafval. Bovendien bespaar je terug (in geld en tijd), door niet naar het groenpark te rijden om het afval te laten verwerken. Een GFT-bak kan aangekocht worden (investering) of zelfgemaakt.  Ziet u er tegenop om een compostbak zelf te maken? Dan zijn er al goedkope alternatieven die ook in uw tuin hun nut kunnen bewijzen. Bovendien zijn er sommige gemeenten die zelfs een financiële tussenkomst geven bij de aankoop van een GFT-ton.

Bodembedekkers helpen om minder te bewateren. Want die zorgen ervoor dat er minder verdamping is en de grond dus langer vochtig blijft. Minder bewatering resulteert in minder elektriciteitsverbruik en minder water (en ook hier bespaart u geld).

Verwilderingsbollen
krijgen onze voorkeur want die maken in de grond nieuwe kleine knolletjes aan, zodat na verloop van tijd een overvloed aan prachtige bloemen heeft. Verwilderingsbollen zijn bijvoorbeeld krokussen, narcissen of sneeuwklokjes.

Vindt u het gezellig wanneer de woonkamer regelmatig opgefleurd wordt door een mooie bos bloemen? Ga niet steeds weer naar de bloemist maar kies voor snijbloemen uit eigen tuin. Deze bloemen kunt u gewoon gaan afsnijden in de tuin en ze blijven lang en mooi fris in een vaas binnenshuis. Bovendien is een boeket snijbloemen minstens even leuk om cadeau te geven, dan wanneer u een boeket moet kopen.

#4097
Terug naar boven icoon