menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    maandag 15 juli 2024

Biologisch tuinieren - Bob Flowerdew

natuurlijk tuinieren bob flowerdewEr is niet één specifieke biologische methode die overal op van toepassing is. Biologisch tuinieren draait om een andere benadering, een keuze voor bepaalde methoden binnen vaste richtlijnen. Deze benadering is in de loop van tientallen jaren wetenschappelijk ontwikkeld, in reactie op de schade die is veroorzaakt door 'conventionele' methoden.

Slecht onderhoud van de grond, overvloedig gebruik van chemicaliën en te grootschalige productie hebben overal op de wereld geleid tot verwoestijning en verlies van landbouwgrond. Het ontstaan van de Amerikaanse dust bowl, het verzilten van de Mississippi en het uitsterven van verschillende diersoorten zijn allemaal veroorzaakt door kortzichtige landbouwmethoden.

Zodra de boeren overhaald waren tot dit onbezonnen gedrag werden tuiniers aangespoord dezelfde werkwijzen te volgen, waarmee ze het ecosysteem van hun tuinen vernietigden. Een bijkomend gevolg was dat met in toenemende mate afhankelijk werd van kunstmatige methoden om dezelfde opbrengst te krijgen. De tuinmannen die elk jaar enorme hoeveelheden vloeibare kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen over hun moestuin verspreidden, haalden zelden een betere opbrengst dan hun voorouders. Een hogere oogstopbrengst was meestal eerder het gevolg van betere rassen dan van betere cultiveringsmethoden. Diezelfde tuiniers vroegen zich ook vast af waarom er minder zangvogels, vlinders en andere dieren waren, hoewel ze ondertussen bezig waren die dieren plus hun eigen kinderen en kleinkinderen te vergiftigen met gevaarlijke pesticiden!

Biologisch tuinieren is een duurzame, ecologisch verantwoorde en milieuvriendelijke benadering die zorgvuldig en wetenschappelijk is ontwikkeld door de Britse Soil Association. In andere landen zijn vergelijkbare organisaties actief, zoals Velt. In onder meer de EU gelden eigen normen voor biologische producten. In de praktijk verschilt de benadering weinig van land tot land, al is de benaming soms anders. Soms wordt het wel biodymanische landbouw genoemd, gebaseerd op het werk van Rudolf Steiner. Verder besteden deze organisaties, net als de meeste biologische tuiniers en boeren, veel aandacht aan cominatieteelt, de maankalender en de spirituele band tussen de mens, planten en het universum.
Een andere benadering is permacultuur, oorspronkelijk afkomstig uit landen met een zonniger klimaat, waarbij gebruik wordt gemaakt van talloze lagen plantenleven, zodat er een permanente, flexibele ecologie ontstaat die productief is en weinig onderhoud vraagt.

En dan is er natuurlijk tuinieren volgens Bob Flowerdew.

'Niet al mijn oplossingen en methoden zullen door iedereen als 'biologisch' of zelfs 'logisch' worden ervaren. Ik kan slechts spreken over mijn eigen ervaringen als tuinier en wil je daarvan deelgenoot maken.'

Deze introductie komt uit onderstaand boek verkrijgbaar in onze webshop:

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).