Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/bomen_kerstboom

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 17 juni 2021

Kerstbomen: soorten en hun eigenschappen

Soorten kerstbomen.

Vooraleer U zich een kerstboom in huis haalt is het interessant onderstaande tips even snel te overlopen.

Soorten kerstbomen en hun belangrijkste eigenschappen.

 • de gewone groene fijnspar (Picea abies synoniem: Picea excelsa)


 

 • de Servische spar (Picea omorika)
  Een vrij smalle maar compacte spar. Met zijn afhangende takken is het tevens een zeer sierlijke boom. Naalden zijn groen aan de bovenkant en blauw aan de onderkant waardoor de kerstboom er blauwachtig uitziet.
  Het is een snelle groeier die in de tuin tot 8 à 10 m hoog kan worden. in Hij behoudt zijn naalden veel beter dan de gewone groene fijnspar.

 

 • de Blauwspar (Picea pungens 'Glauca')
  Deze blauwe spar zorgt telkens weer voor een mooi gevormde kerstboom. Heeft een beperkte naaldval.

 

 • de Nordmann (Abies nordmanniana)
  De donkergroene, glanzende naalden zorgen voor zeer weinig naaldval. Denk er wel aan als je deze spar aankoopt om later in de tuin uit te planten dat deze later tot 20 meter hoog kan worden.

 • de nobele spar (Abies nobilis)
  Geurende kerstboom met zachte naalden. Bijna geen naaldval.
  Naalden zijn aan de bovenkant blauw groen. Takken worden veel gebruikt voor kerstgroen.


 

 • de edele zilverspar (Abies procera)
  Een goed naaldhoudende kerstboom. Het bijzondere van een Nobilis kerstboom is zijn mooie blauwgroene kleur en bijzondere geur. Zijn onregelmatige groei maakt deze prachtige kerstboom zo bijzonder. Verder bezit hij ook nog eens mooie rechtopstaande kegels.

 

 • de Koreaanse zilverspar (Abies koreana).
  Zeer goede naaldbehoudende kerstboom.
  De Abies Koreana is een mooi gevormde kerstboom. De zachte naalden zijn glanzend groen en hebben een zilverwitte onderkant, dit geeft deze kerstboom een bijzonder decoratieve waarde. In de kerstperiode bezitten deze sparren vaak ook nog prachtige purperblauwe kegels. In tegenstelling tot de meeste andere sparren, vinden we deze omhooggerichte kegels zelfs terug op jonge, kleine exemplaren van amper 1 meter hoog.

Kenbaar verschil tussen Abies en Picea.
Een onderscheid tussen Abies (spar) en Picea (den) kunnen we maken aan de hand van volgende kenmerken.

 1. De rechtopstaande, stompe naalden van de Abies (spar) voelen veel zachter aan. Sparrenkegels zijn altijd rechtopstaand.
 2. De hangende naalden van de Picea (den) zijn stekelig.
  Wanneer we een naald los trekken komt een stukje bast (vlaggetje) mee. Denneappels zijn steeds neerwaarts gericht.

Tips bij het uitkiezen van een kerstboom.

Schudt eens aan de boom om te zien of daarbij naalden afvallen. Vallen er veel naalden dan kan dit erop wijzen dat de kerstboom reeds langere tijd gerooid en dus niet meer vers en fris is.
Naast het schudden kunt U ook altijd eens voelen aan de naalden. Dit gebeurt door met uw duim en wijsvinger langsheen een takje te wrijven. Vallen de naalden hierbij makkelijk af, dan kijk je beter uit naar een andere boom.

Zeer belangrijk is ook te kijken hoe de wortels nog in de oorspronkelijke potkluit zitten. Er zijn namelijk verschillende variaties:

 • In potten gekweekt.
  Deze planten zullen niet afzien van afgestoken wortels en dus gemakkelijker hun naalden behouden.
   
 • Met mooie stevige potkluit.
  Deze werden jaarlijks op de kwekerijen rondom afgestoken. Zo ontstaan er een kort maar stevig hoofdwortelgestel met daarrond zeer veel haarworteltjes die instaan voor de wateropname.
   
 • Met wortelkluit in een doorhangende zak. De wortelkluit zit in een jutedoek of gaaslap en deze zak hangt ernstig door. 
  Deze wortelkluit komt van planten die niet eens 2-jaarlijks zijn rondgestoken. Zo vormden deze kerstsparren lange hoofdwortels. Bij het uitsteken heeft men maar een klein deel van die hoofdwortels mee + bijna geen haarwortels. Hierdoor zal deze boom het moeilijk krijgen om water op te nemen en al snel zullen er preventief naalden beginnen te vallen.
   
 • Met weinig grond.
  Weinig grond is om dezelfde reden als de doorhangende jutezak ten sterkste af te raden.
   
 • Zonder grond.
  De sparren die men bij grote getalen in de Ardennen kweekt worden meestal zonder grond gerooid. De weinige haarwortels die de bomen nog hebben zullen reeds zijn uitgedroogd tegen dat ze in de huiskamer staan. Aangezien uitgedroogde wortels niet kunnen instaan voor de wateropname, zullen deze sparren maar een kort leven meer te goed hebben.
   
 • Afgezaagde kerstbomen.
  Een afgezaagde spar kan geen nieuwe wortels vormen. Deze zullen het al spoedig lastig krijgen.

Voor al deze kerstbomen geldt dezelfde regel. Hoe beter ze hun naalden kunnen bewaren, hoe meer werk er is aan vooraf gegaan in de kwekerijen EN des te duurder ze zijn.

Tot slot wil ik iedereen toch aanraden op voorhand na te meten hoe breed en hoe groot de kerstboom in huis mag zijn. Het is namelijk zonde een stuk van de top te moeten uitknippen.

Eenmaal de kerstboom aangekocht hebben we nog een pak verzorgingstips om de kerstboom optimaal met weinig naaldenverlies te behouden. zie het artikel in de lijst over verzorging van kerstbomen.

Alvast veel kerstplezier.

#240

Auteur: Kurt Vossaert