Fruit als natuurlijk zoetmiddel
Goed nieuws voor de zoetekauwen onder ons, want er bestaan wel degelijk lekkere en gezondere alternatieven voor kunstmatige suiker. En dan hebben we het niet bepaald over de vele zoete siropen want die bevatten vaak een hoge concentratie aan suikers en dragen verder weinig tot niets bij aan onze gezondheid. Ook calorievrije zoetstoffen die vaak in lightproducten zitten, zoals aspartaam, zijn vrij omstreden en hebben totaal geen voedingswaarde.
Suiker geeft ons een goed gevoel
Suikers hebben we allemaal nodig om onze lichaamsmotor goed te laten draaien en voldoende energie te hebben om onze dagelijkse taken uit te voeren. Maar suiker is een ruim begrip en wat we best zoveel mogelijk vermijden of beperken, dat is de inname van geraffineerde suikers of witte suiker. Dit leidt vaak tot overgewicht en allerlei gezondheidsproblemen. Toegevoegde suikers zitten boordevol calorieën en manipuleren bovendien onze hersenen. De drang naar meer wordt steeds groter. Met andere woorden: we kunnen verslaafd raken aan suiker omdat het ons een goed gevoel geeft. Stress en ons mentaal niet kiplekker voelen kunnen de drang naar suiker nog vergroten. Daar zitten onze hormonen voor iets tussen.
Kies voor verse producten
Je zou er van versteld staan in hoeveel producten suiker wordt verwerkt. Een ingrediënt dat vaak onder een andere naam op het etiket wordt vermeld: glucose, dextrose, xylitol, sacharose, karamel,... De lijst van verdoken suikers is bijzonder lang. En hoe langer de lijst met ingrediënten, hoe minder natuurlijk het product is en hoe groter de kans op toegevoegde suikers. Koop dus zo weinig mogelijk kant- en klare maaltijden, frisdrank; bereide sauzen, snoep en gebak. De reden is heel eenvoudig: je weet meestal niet wat je eet als je bewerkt voedsel koopt.
Suikers in fruit en groenten
Om gerechten een zoete smaak te geven, hebben we geen geraffineerde suiker nodig. Er bestaan voldoende alternatieven die gezonder zijn. Zoetmiddelen die naast natuurlijke suikers voldoende voedingsstoffen bevatten zoals vitamine C, mineralen en vezels. En dan spreken we eigenlijk over de suikers die aanwezig zijn in alle soorten fruit en groenten. Ze bevatten allemaal fruitsuiker of ook wel vruchtensuiker genaamd. Suikers die door ons lichaam op dezelfde manier verwerkt worden tot glucose om ons energie te geven.
Maar fruitsuiker in groenten en fruit wordt door de aanwezigheid van vezels, langzamer door het lichaam opgenomen zodat er geen pieken in onze bloedsuikerspiegel ontstaan. Door het eten van fruit op zijn geheel heb je ook sneller een verzadigd gevoel. Je hebt dus meestal voldoende aan 2 stukken fruit per dag. Bij het eten van toegevoegde suikers zoals gebak, chips en snoep is het moeilijk om er maar een kleine hoeveelheid van te eten. Hetzelfde geldt bij het drinken van frisdrank en fruitsap, ook al is dit vers geperst. Onze bloedsuikerspiegel stijgt te snel wat ons lichaam niet zo leuk vindt.
Natuurlijke suikervervangers
Geraffineerde suikers, honing en agavesiroop kunnen we perfect vervangen door één van onderstaande lekkernijen:
- Gedroogde vruchten: een uitstekende suikervervanger zijn dadels en dan vooral medjoul dadels. Ze bevatten behoorlijk wat suiker maar zijn ook heel rijk aan vezels en mineralen. Koop bij voorkeur biologische of verse dadels. Je kan er heerlijk pralines of bounty's van maken. Ook gedroogde abrikozen of vijgen kunnen als zoetstof gebruikt worden of als lekker tussendoortje dienen. Met een paar stukjes heb je meestal voldoende.
- Amandel- of havermelk, ongezoet: ideaal om te gebruiken bij smoothies en milkshakes.
- Kokosmelk en -vet: kan gebruikt worden om smoothies en milkshakes te zoeten of als basisingrediënt voor glazuur. Voedingsmiddelen gebakken in kokosvet smaken zoeter.
- Fruit: gebak en cake kan je op smaak brengen met appelmoes. Appelmoes vervangt bovendien boter en eieren. Banaan is dan weer heerlijk om ijsjes of sorbet van te maken. Bananenbrood is een gezond alternatief voor een traditionele cake. Hoe rijper de banaan, hoe zoeter ze zal smaken.
- Bessen: zijn supergezond en hebben een heerlijke smaak. Gebruik ze in yoghurt, bananenijs of gebak. Bessen uit de diepvries zijn ideaal en zijn ook buiten het seizoen te verkrijgen. Ze bevatten nog evenveel vitaminen als verse geplukte bessen.
- Avocado: een romige vrucht dat binding geeft aan bereidingen. Chocolademousse met avocado is overheerlijk. Ook in smoothie en bananenijs of als topping op een notentaart kan dit best smaken.
- Kruiden: kaneelpoeder, kardemon, vanille en venkelzaad geven een lichtzoete touch aan gerechten. Wat denk je van een snuifje kaneel in de koffie? Of wat gember in jouw granola?
- Groenten: wortels en rode biet hebben van nature uit een heel zoete smaak en geven een sterke kleur aan gerechten. Net zoals zoete aardappel kunnen deze groenten worden gebruikt in gebak. Of maak er chips van in de oven met wat provencaalse kruiden en een snuifje zout.
- Noten: cashewnoten en amandelnoten bevatten goede vetten, vezels en proteïnen en kunnen gebruikt worden om chocopasta van te maken.
- Er is ook niks mis met een stukje pure chocolade van minimum 70% cacao.
Conclusie is dat er heel wat gezonde suikervervangers zijn. Maar alle suikers worden op dezelfde manier door ons lichaam verwerkt met dat verschil dat je veel sneller een voldaan gevoel krijgt bij het eten van een stuk fruit of een gedroogde vrucht en dat je jouw lichaam beloont met gezonde nutriënten. Geef jouw lichaam tijd om te wennen aan de nieuwe smaken maar ik ben er zeker van dat je snel overtuigd zal zijn! Gezond eten geeft ons lichaam meer energie waardoor we ons zowel fysiek als mentaal sterkerzullen voelen.
Ben je diabeet of lijdt je aan een andere ziekte, dan is het goed jouw arts te raadplegen.