
Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/lavas_maggikruid_levisticum_officinalis
Lavas (Levisticum officinalis)
Dit zeer geurige kruid komt uit Azië en Zuid-Europa waar het bij de Romeinen gebruikt werd. Buiten Europa heeft lavas later nooit aan populariteit gewonnen.
Veel mensen kennen lavas als maggikruid, zo wordt het nog steeds in de volksmond genoemd. Het smaakt een beetje als selderij. Het kan in bijna elk gerecht gebruikt worden zoals snijselderij of peterselie maar houd er rekening mee dat de smaak van lavas veel sterker is dan deze twee, dus gebruik het met mate. De kracht van de smaak neemt af met het koken van het kruid. Je kunt bladeren, fijngehakte stelen en zelfs de wortels gebruiken in stoofschotels, soepen en éénpansgerechten. Ook bij boontjes of aardappelgerechten is het lekker. Aardappelgratins, pasteitjes met gruyère en gebakken groentegerechten op smaak gebracht met lavas zijn echt de moeite waard.
Het kruid combineert zeer goed bij laurier, karwijzaad, bieslook, knoflook, oregano, tijm en peterselie.
Je kunt de bladeren perfect drogen, ze behouden hun kracht en smaak.
Ook de zaadjes kan je gebruiken, ze smaken iets warmer en doen denken aan kruidnagel.
ZELF LAVAS TELEN
Deze zeer winterharde plant is vlot zelf te telen. Hij doet het in de zon net zo goed als in de schaduw en verlangt vruchtbare, losse grond. Lavas kan uitgroeien tot een twee meter hoge imposante struik die sterk geurt. Als je de bloemen wegneemt worden de bladeren sterker. Groeit hij te ver uit, steek dan gewoon rondom de wortels af.
(W)EETJES OVER MAGGIKRUID
Auteur: Ann Dierckx