De Gentse kropper, een trots duivenras.
Omdat er nog weinig jonge duivenliefhebbers zijn wil ik bij deze dan toch eens een bijzonder duivenras voorstellen, de Gentse kropper. Kroppers zijn duiven die de eigenschap hebben zich te tonen door hun sterk vergrote krop vol lucht te blazen. Dit doen ze om indruk te maken op hun partner, op eventuele concurrentie in het hok en ook aan ons laten ze al te vaak hun stoere krop zien. Beide geslachten hebben deze eigenschap, mannetjes of doffers zijn in het algemeen iets forser.
Er zijn afbeeldingen van de Genste Kropper teruggevonden die dateren van rond 1400 dus we kunnen hier spreken van een erfgoedras, absoluut de moeite waard om in stand te houden dus. Ze komen van oorsprong uit de Nederlanden, specifiek rond Gent en omstreken.
Raskenmerken Gentse kropper
De Genste kropper is een groot, trots en levendig duivenras die onder de anciens ook 'Slager' wordt genoemd. Dit verklapt meteen één van de typische raskenmerken. Dit goed vliegende ras slaat zowel tijdens de vlucht als zittend op de nok van het dak de vleugels klappend tegen elkaar. Dit imposante kenmerk gaat hand in hand met een vol en stoer blaaswek boven de brede borst en een waaiervormige voetbevedering.Je hoort het al, bij het kweken van deze grote kropper dien je meteen met heel wat raskenmerken rekening te houden. Dit maakt de uitdaging en de intensiteit van het kweken spannend en nog zo groot.
Het ideale type Gentse kropper hoort ook 'kort' te zijn. De staart komt maar net buiten de niet gekruiste vleugelpunten en de duif staat kort,hoog op de poten, rechtop met een mooi gebogen, sikkelvormige ruglijn en een keurig afgeronde kop met voldoende halslengte.
Naast zijn knappe voorkomen is het levendige en uitbundig karakter ongetwijfeld het meest aantrekkelijke aan dit kropperras, dit vooral in de lente – en zomermaanden. Op een Gentse kropperhok is het altijd feest, gezonde dieren kunnen moeilijk stil zitten en zijn altijd in de weer met het imponeren van soortgenoten, man of vrouw. Afwisselend of samen is er altijd wel ééntje die de show wil stelen. Vooral de doffers laten zich graag opmerken met hun sprongen en rollend gekoer die ze uit hun brede borst en ballonvormige krop toveren. Ook de duivinnen kunnen een aardig rondje koeren. Gezien hun grootte en hun uitbundig karakter sneuvelt er af en toe wel eens iets op het hok zoals eetpotjes, nestschalen en in het slechtste geval ook enkele eieren.
Kleurslagen Gentse kropper
Naast hun karakter zijn Genste kroppers ook geliefd omwille van hun variërende kleurslagen: er zijn de éénkleurigen of roeken, er zijn dominicanen of preekheren, witlappen of bavetten (zie foto boven - witlap rood), er is een zeldzame getijgerde vorm en dan heb je de bijzondere verhemelstaart (zie foto rechtsonder).De meest typerende en originele kleur van het ras is de dominicaan of preekheer. Deze komt voor in zwart (foto onder), rood, geel en blauw in combinatie met enkele volledig witte lichaamsdelen. Voor het kweken van dominicanen, witlappen en verhemelstaarten moet je dus niet enkel rekening houden met het type (stand, blaaswerk en voetbevedering) maar ook het kleur en de tekening moet goed zijn wil je een dier tentoonstellen. Ook de getijgerde kroppers vragen de nodige aandacht. De éénkleurigen of roeken dienen volledig uniform van kleur te zijn van sneeuwwit tot hitzwart. Afwijkende tekeningen worden als 'mismarked' aangeduid, deze dieren kunnen niet worden tentoongesteld maar indien goed van type kunnen dit ook uitstekende fokdieren zijn. Uit een koppel 'mismarked' Genste kroppers kan een perfect getekende kropper voortkomen.
Gentse kroppers houden van een gevarieerde maaltijd en een lekker waterbad met badzout. Twee zaken die bijdragen tot een optimale hokconditie en goedgezinde dieren.
Goede Gentse kroppers moeten een krachtige, levendige uitstraling hebben, dit gecombineerd met een goede verhouding waarbij het type primeert op de kleur van het dier. Want éénmaal je het goede type verliest, is er nog nauwelijks sprake van een kropper, laat staan van een Gentse. De ideale kleur en tekening komen dus op de tweede plaats en zijn vaak een combinatie van een goede genetische kennis en uiteraard...een portie geluk.
Het kweken van deze bijzondere duiven vraagt enige aandacht en gemakkelijk is het nooit! Maar als jullie liefhebber zijn, wil ik jullie toch uitdagen om dit prachtige ras mee in stand te houden. Het uitbouwen van een mooie gezonde stam staat garant voor jarenlang kweekplezier!