Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/spinnen_in_de_tuin

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    zondag 20 juni 2021

Dieren in de tuin ~ De spin

Boeiend, spannend, nuttig en bijzonder, zo kan de spin omschreven worden. Maar niet iedereen kent hen deze eigenschappen toe. Voor velen is de spin een eng, kriebelig en gevaarlijk dier. Probeer je eens over die angst heen te zetten en je zult ontdekken dat ook zij hun plaats in de tuin verdienen.

Spinnen in de tuin

EVEN VOORSTELLEN

In onze streken leven er ongeveer 700 soorten spinnen, zij behoren tot de klasse spinachtigen (Arachnida) en zijn kleine roofdieren. Soorten zoals de kruisspin, strekspin, veldtrechterspin, wespspin en de viervlekwielwebspin kom je vaak tegen in onze streken. Ze komen voor in huizen, op schuttingen, muren en in de grond. Ook de tuin is vaak “versiert” met spinnenwebben, de woon- en werkplek van de spin. Het lichaam van een spin heeft een extern skelet waarvan de harde delen zich aan de buitenkant bevinden. Een spin heeft 8 poten en twee palpen, dat zijn de kortere uitsteeksels aan de kop, zeer gevoelig en nuttig. Hiermee tast de pin haar omgeving af en valt een prooi aan. Ze hebben meestal acht en soms zes ogen. Ze behoren tot de top van de insecteneters en zijn steeds op zoek naar lekkere vliegjes of ander energierijk voedsel. Per dag eet een spin ongeveer 0,5 gram, dit verschilt per soort.

SPINNENWEB

Spinnen beschikken over spintepels die spinsels produceren. Het spinsel of spinrag is een sterke draadachtige stof die voor meerdere doeleinden wordt gemaakt.

Er kan een eierzak of eiertent mee gemaakt worden of een prooi in verpakt worden en ook takken of bladeren worden er mee vastgemaakt. Uit de spintepels, aan het achterlijf van de spin, komen eiwitten vrij in vloeibare vorm, door er aan te trekken ontstaan er draden, sterker dan gelijk welke synthetische stof ontworpen door de mens met eenzelfde dikte.

Ondanks vele pogingen is de mens er nog niet in geslaagd deze spinseldraad na te maken. In de herfst zijn veel hagen, muren en planten verfraait met echte kunstwerkjes. Het wielweb, een web in de vorm van een wiel, is een heus meesterwerk van een volwassen spin maar is geen onschuldige kunst van de spin, het is een zeer efficiënte en dodelijke val. Zodra een onwetende bezoeker een draad van het web raakt, voelt de bouwer de trillingen en komt uit zijn schuilplaats om de prooi te veroveren. Ook een web in de vorm van een trechter, hangmat of tunnel komt vaak voor in de tuin.

HARIGE POTEN

Hoe slaagt een spin er in een glad oppervlak te beklimmen en trillingen van een naderende prooi of aanvaller waar te nemen? Daarvoor is de spin uitgerust met een zeer doeltreffende beharing op het lichaam en alle poten, waarbij onze haren al snel omhoog gaan staan alleen al als we er maar aan denken. Elke poot is bedekt met ontelbaar veel haartjes die gevormd zijn als kleine bezempjes met op het uiteinde van elk haartje een kleine haak. En dankzij een anti-kleeflaagje aan de poten loopt de spin moeiteloos over haar eigen webdraden heen.

IN DE TUIN

Overal waar prooien voorkomen, vindt je spinnen. Hoewel spinnen zeer nuttig zijn in de tuin bezorgen ze heel wat mensen koude rillingen. Voor hen volgen hieronder enkele tips om de hoeveelheid spinnen in de tuin te beperken. Vooral in het najaar worden de volwassen mannetjes zeer actief en gaan ze op de versiertoer; op zoek naar een vrouwtje dus, niet verwonderlijk dat we op die tijd van het jaar zoveel spinnen tegenkomen dus….

  • Verwijder bladeren en dode plantdelen uit de tuin, dit zijn ideale schuilplaatsen voor spinnen.
  • Trek vogels aan door voerderhuisjes en nestkasten op te hangen in de tuin.
  • Plant heesters en bomen waarin vogels nesten kunnen bouwen of bessen van kunnen eten. Spinnen zijn verlekkerd op insecten en vogels houden van insecten en spinnen.
  • Kippen in de tuin zijn zeer welkom, ze eten het keukenafval op en zoeken de tuin af naar een voedzaam spinnetje.
  • Je kunt ze ook nog altijd vangen en in de vrije natuur, ver van je eigen tuin, weer vrijlaten.
  • Bidsprinkhanen, wespen en sluipwespen zijn natuurlijke vijanden van de spin.

GOED GEZEGD

Spinnenkoppen zijn geen struisvogels, al hebben ze lange poten
Een of enkele gelijke kenmerken geven geen zekerheid

Zo fijn als spinrag
Erg fijn

Als een spin in het web zitten
In het midden van een netwerk zitten en alles controleren

#4948

Auteur: Kurt Vossaert