Breng met een waterpartij meer leven in je tuin.
Niets is zo leuk en rustgevend als een waterpartij in je tuin. Zelfs een klein waterelement brengt al heel wat meer leven en maakt je tuin tot een natuurlijke oase. Reeds door de eeuwen heen is water een heel belangrijk element. In eerste instantie stroomde het water door de tuinen om de plantjes te bevloeien. Pas later werden siervijvers en fonteinen aangelegd. Meestal in combinatie met beelden van watergoden en -godinnen om de goddelijkheid van het water te benadrukken.
Een waterpartij kan je groots aanpakken met natuurlijke of strakke vijvers en fonteinen. Ook op een iets meer bescheiden oppervlakte kan je een mooi waterelement in je tuin integreren. Met een gevulde waterschaal lok je vogels die graag een bad nemen. Padden en kikkers duiken van tussen de beplanting op en allerlei insecten fladderen op en rond de waterplanten. Ook salamanders en waterkevers profiteren hiervan. Boeiende momenten die je zonder waterelement niet in je tuin kan beleven.
Deze vuurjuffer werd gefotografeerd in een klein stadstuintje waar een terrasvijvertje van nog geen vierkante meter staat. De vuurjuffer landde op de eendenkroost die rijkelijk aanwezig was om onder de waterplanten haar eitjes af te zetten. Zo zie je dat zelfs een klein waterelement een grote meerwaarde geeft aan je tuin. Laat je dus inspireren door onderstaande tips.
Een paar grootse ideeën voor kleine tuinen:
- Schaal of vogeldrinkbak: er zijn heel wat standaard schalen in de handel te verkrijgen. Kijk vooral uit naar schalen die vervaardigd zijn uit een degelijk materiaal. Voor het vullen van de schaal gebruik je best regenwater en ververs het regelmatig. Plaats het element in een zichtveld omringd door interessante bladplanten zoals hosta en alchemilla. Bekijk hier onze artikelen.
- Troggen en waterkuipen: met een combinatie van potten en houten kuipen kan je op een terras of op een balkon een interessant geheel maken. Vul de kuip of trog met waterplanten. Kies voor een variatie in bladvormen: grote bladeren van de waterlelie afgewisseld met biezen en kleine kroos.
- Terrasvijver: zijn in verscheidene afmetingen en afwerkingen in de handel te verkrijgen. Vaak is een waterbak gecombineerd met een bloembakje in één geheel. Ideaal om een terras of balkon op te fleuren.
- Ondiepe vijvers: zijn ideaal om allerlei amfibieën aan te trekken. Kies voor verschillende dieptes en een glooiende oever met uittreedmogelijkheden zoals een stuk boomstronk of stenen. Plaats voldoende planten, liefst een combinatie van waterplanten en oeverplanten zoals Pontederia. Zo creëer je een soort moerasje waar de dieren zich kunnen verschuilen.