Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/moestuin_voorbereiden_februari

menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    vrijdag 19 augustus 2022

Voorbereiden in februari, opstart van de groentetuin.

In de tweede maand van het jaar kan het nog stevig kraken en de statistieken wijzen er op dat februari vaak de koudste maand van het jaar is. Maar de dagen worden langer en op een zonnige dag verschijnen de eerste tekenen van groei. Tijd om alles voor te bereiden om het gehele jaar door van een leuk groentejaar te genieten.

In februari kan je nog steeds genieten van winterharde moestuinplanten zoals postelein, kervel, veldsla, hier en daar nog wat rucola. Allen geweldige ingrediënten voor een heerlijke wintersalade.

Indien de moestuin er al enkele jaren ligt is diepspitten niet meer nodig. De grond losmaken en eventueel wat goed verteerde compost inwerken met een woelvork is voldoende. Het moestuinplan kan worden ingekleurd zodat de correcte indeling kan worden voorbereid.

bleekklok voor rabarber - groente blekenEnkele groente kunnen reeds worden geforceerd en dus gebleekt. Dit kan je doen met zeekool en aardperen. Bleken of forceren doe je door het plaatsen van donkere stolpen, zwarte bloempotten of emmers boven de planten te plaatsen. Onder de stolpen wordt het warmer van zodra er een beetje zon verschijnt waardoor de planten sneller op gang zullen komen. Alles wat onder de stolpen groeit zal meteen ook gebleekt zijn, dit komt door gebrek aan licht en zorgt voor een subtielere smaak. Zeekool heeft een zachte smaak tussen asperge en bloemkool. Ook rabarber kan worden gebleekt. Gebruik hiervoor een extra grote klok!

In februari kan er natuurlijk ook worden gezaaid. Tuinkers en prei kunnen worden gezaaid op beschutte zaaibedden, dek de rijen af met een vliesdoek om de koude een stap voor te zijn. Wil je eens iets anders, probeer dan eens pastinaak te zaaien, deze gemakkelijke groente kan nu al de grond in. Afhankelijk van het weer kunnen de eerste tuinbonen ook al in de grond, dit samen met rode biet en snijbiet, ook spinazie kan worden gezaaid.

verwarmde zaaibak kopenIn de tweede helft van de maand kunnen we ook binnen starten met het zaaiwerk. De gevreesde aubergines bijvoorbeeld kunnen nu binnen worden gezaaid in een verwarmde zaaibak (25°C). Opgelet, de kiemtijd kan hier oplopen tot 14 dagen.

Wortelen en radijzen kunnen de grond in rond 20 februari. Geef het zaaibed voor wortelen voldoende aandacht, maak de grond hier wat dieper los om later goede rechte wortelen te oogsten. Vroeg wortelen zaaien heeft enkele belangrijke voordelen: ze kiemen goed bij lage temperaturen en er is minder concurrentie van vervelende onkruiden, ook enkele typische wortelproblemen ben je te snel af door voldoende vroeg te starten. Zaai ze secuur in rijen en start tijdig met goed te dunnen zo bespaar je jezelf een hoop werk, later op het seizoen. Door radijsjes netjes op 1 cm van elkaar te zaaien hoef je later niet meer te dunnen.

Indien het zacht is in februari zal uiteraard ook het onkruid een snelle start nemen dus schoffelen en wieden hoort deze maand bij de tuintaken, doe het grondig zodat je de rest van het seizoen volgen kan. Enkele verse onkruiden zijn een lekkernij en bovendien heel gezond in een groentetaart, salades en soepen. Brandnetels, zevenblad, paardebloemen en vogelmuur kunnen allemaal als jonge scheuten worden verwerkt.

Alle bovenstaande werkzaamheden kunnen gerust tot 14 dagen worden verschoven afhankelijk van de weersomstandigheden in de sprokkelmaand ofwel de kortste maand van het jaar. Vergeet de zaailingen van de aubergines niet te luchten en te verzorgen.

Terug naar boven icoon