Koikarpers: geslacht herkennen
Wanneer je een koivijver hebt en de nadruk wil houden op "de rust" dan ben je wellicht beter af met grotere koi en bovendien vrouwelijke dieren. Vrouwtjes zwemmen over het algemeen rustiger en kunnen ook iets beter handtam gemaakt worden. Uiteraard is dit enkel en alleen wanneer het gaat over grote en al wat oudere vissen. Jonge vissen of kleinere vissen blijven over het algemeen even "wild".
Messe of osse (vrouwelijk of mannelijk)
Vrouwelijke koikarpers groeien meestal ook iets groter en breder uit. Waar een mannetjeskoi tot 70 cm groeit kan een vrouwtje 80 cm halen. Bovendien zien vrouwelijke koikarpers er ook wat breder, dat komt doordat er in de paaitijd meer dan 100 000 eitjes in haar lijf zitten. De vrouwtjes lijken dus gespierder en dat is ook de reden waarom vrouwtjes meer in de prijzen vallen op koishows.
Uiteraard zal dit zijn weerslag hebben in de aankoopprijs van vissen. Door de band genomen zullen vrouwelijke koi dubbel zo duur zijn dan de mannelijke varianten.
Geslacht herkennen bij koi
De meest gekende verschillen zijn de borstvinnen en de breedte van de vissen bekijken. Dit geeft al een indruk, maar het is beter om nog naar andere factoren te kijken:
- Borstvinnen: spitsere borstvinnen wijzen op mannetjes, de vrouwelijke vissen hebben wat rondere vinnen.
- Bouw van de vis: slanke vissen wijzen op mannetjes, de bredere exemplaren zijn wellicht vrouwtjes.
- Kieuwplaten: bij vrouwtjes voelen de kieuwplaten zacht en glad aan, bij mannelijke koi is dat iets ruwer, er kunnen ook kleine bultjes of oneffenheden zijn, vooral in de aanloop naar de paaiperiode.
- De eerste vinstraal (oyabone): net zoals de kieuwplaten zijn daar ook bultjes of scherpere kantjes te voelen bij mannetjes. Bij de vrouwtjes is de eerste vinstraal ook glad.
- De anus: bij beide geslachten is er een uitstulpende anus te zien, alleen is dit bij vrouwtjes meer uitgesproken. De vrouwtjes hebben een zachter weefsel dan de mannetjes. Bij de mannetjes is ook een dwars streepje te zien.
- Gedrag tijdens paaitijd: Dit is wellicht de meest duidelijke in de verschillen. De mannetjes achtervolgen de vrouwtjes bij het paren en de mannetjes duwen met hun kop tegen de buik van de vrouwtjes (om er de eitjes bij wijze van spreken uit te duwen).
- Kleuren: op jonge leeftijd is er een verschil te zien bij gekleurde vissen. Dit kan wel enkel en alleen gebruikt worden bij een vergelijking van jonge vissen van hetzelfde ouderpaar. Tot een leeftijd van 2 jaar zullen de mannelijke vissen een diepere en intensere kleur hebben dan de vrouwelijke vissen. Mannetjes krijgen sneller hun definitieve kleur. Bij vrouwtjes duurt dat wat langer.