menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 28 maart 2024

Winterbloeiers in de tuin

Met winterbloeiers is er volop kleur en geur! Hun bloemen komen het beste uit tegen een donkerdere achtergrond: een groene haag, wintergroene heesters of een muur.

In deze tijd van het jaar komen gele tot oranje bloemen meer voor dan wit en roze, terwijl blauw ontbreekt. Sommige zijn afgestemd op bestuiving door de wind en vormen wolken stuifmeel. Andere moeten het hebben van bevruchting door al vroeg voedsel zoekende insecten en dat zijn vaak geurende bloemen.

Het is niet zo dat winter- en vroege voorjaarsbloeiers continu bloeien. Ze hebben allemaal eigen systemen om hun bloemen tegen vorst te beschermen. Tijdens vorst stopt de bloei even. Als het daarna weer vorstvrij is bloeien ze weer uitbundig door.

Winterbloeiers in de tuin - planten voor de wintertuin

Vroeg en geel bloeiende heesters

  • De schijnhazelaar (Corylopsis pauciflora)

Bloeit soms al in februari (tot april) met hangende trosjes lichtgele bloemen aan de nog kale takken. Is een tot 1,5 m hoog uitgroeiende, dichtvertakte struik.

  • De gele kornoelje (Cornus mas)

Is een schilderachtige grote struik of kleine boom tot 5 m hoog. Bloeit met honderden vrolijk gele ‘boeketjes’ aan de takken.

  • De verschillende soorten en cultivars mahoniestruiken

Bloeien bijna allemaal geel in uitwaaierende toeven vol bloemen die soms 15-20 cm lang kunnen zijn (bij Mahonia bealei en de iets kleinere M. japonica) of nog langer (zelfs 40 cm en sierlijk overhangend bij Mahonia × media).
Ze geuren sterk en kruidig en deze struiken zijn wintergroen.
In zachte winters kunnen sommige al in december bloeien, maar de meeste bloeien vanaf februari.

  • De kronkelhazelaar (Corylus avellana ‘Contorta’): bloeit vanaf februari met 3-6 cm lange lichtgele katjes aan de kale takken.
  • De staartaar (Stachyurus praecox) uit Japan

Is een prachtige, tot 2 m hoge heester die in maart-april aan de nog kale takken bloeit met (heideachtige) gele klokjes in talloze 5-8 cm lange trosjes. Deze plant houdt van zure grond.

De bekende forsythia of Chinees klokje (vooral cultivars van Forsythia × intermedia)
Is er in allerlei maten en gele bloeitinten. Bloeien in maart.

  • De ranonkelstruik (Kerria japonica)

Bloeit iets later (april-mei). De bloemkleur is geel-oranje.
Bij ‘Pleniflora’ zijn de bloemen dicht gevuld.

Vroege vaste planten met gele bloemen

  • Erytronium tuolumnense ‘Pagoda’: is een hondstandras bekend door zijn mooie grote en vroegbloeiende lelieachtige bloemen (3-4 bij elkaar aan een stengel, maart-april, 25 cm hoog).
  • Speenkruid  (Ranunculus ficaria): is klein, tapijtvormend, inheems en bloeit in maart-mei met gele sterrenbloemen boven het glinsterend groene blad.
  • Doronicum orientale: een bekende voorjaarszonnebloem
  • ‘Frühlingspracht’: de gevuldbloemige die rijkelijk bloeit in maart-april is een van de mooiste
  • Symphytum grandiflorum: een lichtgeel bloeiende smeerwortel die iets later bloeit.
  • Cipreswolfsmelk (Euphorbia cyparissias): bloeit al vanaf maart met bloemen in schermen met daar omheen warmgele schutbladen.
Terug naar boven icoon