Geprint vanhttps://tuinadvies.nl/artikels/het_grote_vogelweekend_-_29_en_30_januari_2022


https://tuinadvies.nl   /    vrijdag 20 mei 2022

Het Grote Vogelweekend: 29 & 30 januari 2022

Het Grote Vogelweekend nadert: tijd om het vogelvoer op te dissen en massaal tuinvogels te turven op 29 en 30 januari 2022. Naar goede gewoonte is Michaël Pas de bevlogen ambassadeur, dit jaar voor het eerst geflankeerd door schrijfster Sarah Devos. Zij zitten alvast klaar achter hun verrekijker.

Tel dus vogels in je tuin tijdens Het Grote Vogelweekend op zaterdag 29 en zondag 30 januari en doe zo mee aan de grootste vogeltelling in Vlaanderen.

Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt

Hoe werkt de Vogeltelling?

Meetellen is simpel. Van de echte vogelkenner tot de occasionele vogelliefhebber: iedereen kan vogels tellen en zo zijn steentje bijdragen aan het grootste vogelonderzoek van Vlaanderen.

Hoe tel je op de juiste manier?

 1. Maak je tuin of terras vogelvriendelijk: voorzie goed vogelvoer en proper water voor en na de vogeltelling.
 2. Neem het tellijstje van Natuurpunt en je verrekijker (niet noodzakelijk) bij de hand en bekijk de vogels in je tuin of op je terras gedurende 15 minuten.
 3. Noteer per soort het aantal verschillende vogels dat je tijdens jouw telling zag en geef je telling in op de website van Natuurpunt.
 4. Tel je nog een keer op een ander tijdstip tijdens het weekend? Geef dan een nieuwe telling door. Overvliegende vogels tellen niet mee. 

Geen vogelexpert? 

De huismus, koolmees, vink: er bestaan heel wat vogelsoorten. Niet evident om deze allemaal van elkaar te onderscheiden. Gelukkig hoef je geen ornitholoog te zijn om ze te herkennen! Op de website vind je heel wat hulpmiddeltjes zoals een overzicht van de meest voorkomende tuinvogels. Daarbij vind je steeds een afbeelding en wat uitleg om ze makkelijker te herkennen. Ook staan er tijdens het telweekend experts klaar om al je vragen over vogels te beantwoorden.


Hoe voeder je vogels

Pimpelmees op voedertafelIn de winter vinden vogels minder voedsel, terwijl ze dan juist extra veel energie nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Insecten verdwijnen onder de grond. Bessen zijn geplukt. Regen en sneeuw maken het moeilijk om zaden te vinden. Bovendien zijn de dagen korter en is er dus minder tijd om voedsel te zoeken.

10 regels voor het voeren

 1. Voeder gevarieerd: beperk deegwaren en voorzie ook granen, nootjes of appels.
 2. Voorzie proper drinkwater: vervang dagelijks een soepbord met een bodempje water.
 3. Vetbollen alleen tijdens de winter, bij echt koud weer. Hang ze aan een flexibele tak, buiten bereik van ratten en muizen.
 4. Laat bladafval liggen, dat gebruiken de vogels om hun nestje mee te bouwen.
 5. Een dakje boven de voedertafel zorgt ervoor dat je voeder langer goed blijft.
 6. Zorg dat de vogels snel dekking kunnen vinden in een doornstruik, dichte struik of haag.
 7. Leg de voederplaats niet te dicht bij het raam aan en vermijd raamslachtoffers.
 8. Breng voedsel het hele jaar door gespreid aan in je tuin en trek zo verschillende vogelsoorten aan.
 9. Denk ook aan natuurlijk voedsel: plant enkele bessenstruiken in je tuin.
 10. Na de winter volgt de broedtijd: heggen en nestkasten zijn logische broedplaatsen, maar ook een rommelig hoekje helpt.
#5980Natuurpunt

Bron: Natuurpunt

Terug naar boven icoon