menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    donderdag 18 juli 2024

Lampenpoetsersgras: een fraai herfstbeeld

 Lampenpoetsersgras Pennisetum pedicellarum

Siergrassen zijn eigenlijk het ganse jaar een zeer decoratief element in ieders tuin, groot of klein. Slechts een korte periode van het jaar, in het voorjaar,  verdwijnen ze uit het tuinbeeld. Na de winter wordt het oude loof van de siergrassen tot op een 10-tal cm boven de grond verwijderd maar al heel snel komen nieuwe verse groene sprieten uit de gesnoeide graspol tevoorschijn.  Ook het winterbeeld van de bevroren grassen is een streling voor het oog. Bovendien beschermt het verdorde gras de pol tegen ongure weersomstandigheden.

Eén van de meest populaire soorten is het Lampenpoetsersgras of Pennisetum, de soort dankt zijn naam aan de ronde langwerpige bloeiaren die in het najaar tevoorschijn komen op lange, gebogen bloeistelen.  Het is perfect te combineren met strakke snoeivormen, bloeiende vaste planten en sierheesters. Ze kunnen zowel solitair als in grote groepen met hier en daar een onderbreking. Je vindt ze in verschillende hoogtes en kleuren.

Pennisetum setaceum 'Rubrum' De meest gebruikte soort in onze tuinen is Pennisetum alopecuroide (ca 120 cm). Deze goed winterharde soort komt oorspronkelijk voor in verschillende delen van  Australië en Azië. De variëteit 'Hameln' bloeit rijker dan de soort en blijft iets compacter (ca 75 cm). De bloei is roodbruin en verschijnt aan de helft van de zomer om tot diep in de winter een decoratief element te blijven.

Pennisetum alopecuroides 'Little Bunny' is een dwergvorm die meer en meer uit onze tuinen verdwijnt omdat deze kleine variant (ca 25 cm) niet altijd evengoed door de winter komt. Deze variëteit groeit wel mooi in potten die je 's winters binnen kan halen.  

 

Naast deze gekende alopecuroides- soorten zijn er ook nog verschillende aantrekkelijke soorten die we hier zeker moeten vermelden, ik denk aan:  Pennisetum setaceum 'Rubrum' , deze fraai bruinrode soort  heeft een purpere bloeiwijze. Jammer genoeg is dit prachtige siergras matig tot niet winterhard dus hoort het of op een zeer beschutte standplaats of in een prachtige pot bij het terras zodat het 's winters binnen kan. Ook de Pennisetum viridescens biedt een echte meerwaarde in de tuin met z'n zeer donker grijze tot bruinroze pluimen. Indien je echt hele donkere pluimen wil kies je hier voor de cultivar 'Black Beauty'. Tot slot heeft Pennisetum orientale en veel fijner blad en een fijnere bloeiaar  dan de alopecuroides- soorten. Dit in combinatie met de zachtroze transparante bloeiaren maakt van dit siergras een unieke plant in uw tuin. Bovendien bereikt deze mooie soort slechts een hoogte van ca 60 cm.

meeste soorten worden doorgaans gemiddeld een 100 cm hoog, enkele cultivars zijn iets compacter. Dwergvormen zoals 'Little Bunny' bereiken slechts een vierde van deze hoogte. Ze bloeien allen van pakweg juli tot september en vragen allemaal snoei in het voorjaar na de winter.

Andere variëteiten van dit lampenpoetsersgras zijn:

#4096
Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).