menu
Tuinadvies

https://tuinadvies.nl   /    zaterdag 27 april 2024

Geranium als vaste plant: bloeiende bodembedekker

De benaming "Geranium" kan voor verwarring zorgen, omdat deze naam in de volksmond ook wordt gebruikt voor de kleurrijke, éénjarige bloeiende planten die tijdens de zomermaanden onze vensterbanken opfleuren. De wetenschappelijke naam van deze planten is eigenlijk Pelargonium. Echter Geranium, de tuingeranium, is de wetenschappelijke naam van ooievaarsbek, een winterharde bloeiende bodembedekker. De verwarring is ontstaan door een fout van botanicus Linnaeus die beide planten foutief hetzelfde geslacht toekende, een fout die later werd rechtgezet.

De ooievaarsbek is één van de meest geliefde vaste planten om verschillende redenen. Ze barsten van kleur, ze passen perfect bij andere planten in de border, vragen weinig onderhoud en er is een passende soort voor elke plek, van natuurlijke tot moderne tuinen!

Border met Geranium en Allium

Geranium als vaste plant

De ooievaarsbekfamilie omvat meer dan 400 soorten met talloze cultivars. De Nederlandse naam "Ooievaarsbek" is geïnspireerd op de langwerpige vruchten die met wat verbeelding lijken op de snavel van een ooievaar. Deze plant groeit in een bossige vorm en kan snel de bodem bedekken. Elke variëteit heeft zijn eigen unieke kenmerken, zoals bladgrootte, bloemkleur, herfstverkleuring en winterhardheid. De hoogte varieert van 10 tot 70 cm, maar de meeste bereiken een hoogte tussen 20 à 50 cm al na slechts 1 seizoen!

Geranium renardiiDeze bodembedekker bloeit uitbundig met een overvloed aan bloemen die waardevolle insecten, zoals bijen en hommels aantrekken. De kleuren variëren van wit tot roze, zacht lila tot donkerpaars, en ze bloeien van het voorjaar tot aan het einde van de zomer. Vaak hebben de bladeren een kruidige geur, zoals bijvoorbeeld bij Geranium macrorrhizum 'Spessart'.

Slakken hebben een hekel aan deze geur en zullen deze plant mijden, een groot voordeel dus! Het blad is verder heel decoratief, vaak gelobd, diep ingesneden en variërend van fris groen tot grijsachtig.

Standplaats

De meeste soorten gedijen prima in zonnige omstandigheden, maar er zijn ook variëteiten die het goed doen in de halfschaduw, zoals Geranium renardii. En zelfs voor plekken in de schaduw zijn er geschikte soorten, in het bijzonder Geranium macrorrhizum, Geranium nodosum, Geranium phaeum en Geranium cantabrigiense

Ooievaarsbekken zijn allesbehalve kieskeurig als het op bodem aankomt en zijn tevreden met elke goed waterdoorlatende, niet al te vruchtbare grond. Ze geven de voorkeur aan vochtige grond, maar kunnen ook prima overweg met drogere omstandigheden. In de volle zon hebben ze wel wat meer water nodig dan in de schaduw.

Geranium snoeien

Knip na de bloei de ooievaarsbek stevig terug om een tweede bloei te stimuleren en om overmatig uitzaaien te voorkomen. Hierdoor zal de plant nieuw blad vormen en opnieuw gaan bloeien. Hoewel de meeste soorten in de winter afsterven, zijn er ook enkele die hun blad behouden. Geranium macrorrhizum is bijvoorbeeld een (half)wintergroene bodembedekker, net als Geranium renardii.

Combinatie met andere planten

Geranium cinerium 'Ballerina'Geraniums zijn fantastische weefplanten die, afhankelijk van de soort, moeiteloos tussen andere planten in de border groeien. Ze zijn dus de perfecte metgezellen voor andere vaste planten en (zomerbloeiende) bloembollen. Combineer ze met Dahlia's, Allium, lavendel, Salvia, Echinacea en siergrassen.

Je kunt ze ook in rotstuinen, hangmanden of potten planten voor een prachtig effect. Of plant Geranium in grote groepen als bodembedekker, bijvoorbeeld rondom een vlinderstruik (Buddleja) of Viburnum bodnantense. Op deze manier krijgt onkruid weinig kans! Sommigen beweren zelfs dat dit de enige plant is die kan concurreren met het beruchte zevenblad, een onkruid waar je liever niet mee te maken hebt.

#6071Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon